De TS050 HYBRID gaat met pensioen

De drievoudig Le Mans-winnende TS050 HYBRID van Toyota Gazoo Racing zal dit weekend voor de laatste keer strijden, wanneer het FIA World Endurance Championship 2019-2020 wordt afgesloten met de “8 hours of Bahrain”.

Sinds zijn debuut in 2016 heeft de TS050 HYBRID een record van 33 WEC-races, 18 overwinningen, 15 pole’s en 14 snelste ronden behaald, evenals de snelste ronde ooit van Le Mans. Daarnaast won men het wereldkampioenschap in 2018-2019 en 2019-2020.

Na de race in Bahrein van komend weekend zullen de TS050 HYBRID’s met pensioen gaan en worden vervangen door een nieuwe auto voor het seizoen 2021, ontworpen volgens de nieuwe Hypercar-voorschriften die momenteel in ontwikkeling zijn.

De laatste race van de TS050 HYBRID zal een confrontatie zijn voor de titel van het wereldkampioenschap voor coureurs. De # 8 auto van regerend kampioenen Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima, samen met Brendon Hartley, leidt het klassement met zeven punten na hun overwinning in de 24 uur van Le Mans.

Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López, in de # 7 TS050 HYBRID, lopen voor het eerst dit seizoen achter in de titelrace na hun tegenslag op Le Mans, maar ze zullen in Bahrein strijden met een gunstige succeshandicap.

Succeshandicaps werden dit seizoen geïntroduceerd om nauwere concurrentie in de LMP1 te bevorderen. Hoewel de TS050 HYBRID’s deze week de enige LMP1-concurrenten zijn, omdat het systeem betrekking heeft op individuele auto’s, ondersteunt het team de voortzetting van succesbeperkingen in Bahrein, in het belang van eerlijkheid voor elke coureur.

Beide teams zullen de high-downforce specificatie TS050 HYBRID in Bahrein gebruiken, en zullen terugkeren naar de configuratie die in februari voor het laatst in Austin werd gebruikt.

Een gecomprimeerd tijdschema ziet een enkele oefensessie op donderdagavond vóór een drukke vrijdag, die twee oefensessies en kwalificatie omvat. De acht uur durende race, die plaatsvindt achter gesloten deuren naar het voorbeeld van eerdere evenementen op Spa-Francorchamps en Le Mans, begint zaterdag om 14.00 uur lokale tijd en eindigt in het donker.

Foto: Media Toyota GAZOO Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws