BRC 2021 met 9 rally’s, waarvan er 6 meetellen

Binnen twee weken had het doek moeten vallen over het Jobfixers Belgian Rally Championship 2020 in de Spa Rally, maar helaas moest ook de slotmanche van het Belgisch kampioenschap geannuleerd worden wegens Covid-19. RACB Sport en de promotor van het Jobfixers BRC blijven niet bij de pakken zitten. Er wordt volop gewerkt aan de toekomst. In 2021 zal het Jobfixers Belgian Rally Championship opnieuw uit 9 wedstrijden bestaan, waarvan de 6 beste resultaten mee zullen tellen.

Om alle geruchten de wereld uit te helpen: van een opdeling naar een D1- en een D2-kampioenschap is helemaal geen sprake. Uit de rondvraag bij de deelnemers is gebleken dat 81% van de rijders wil dat het kampioenschap bestaat uit 8 of 9 wedstrijden en 70% van hen wil de beste 6 resultaten laten meetellen. De beslissing om 9 wedstrijden op de kalender te zetten van het Jobfixers Belgian Rally Championship 2021, waarvan de 6 beste resultaten mee zullen tellen, wordt dan ook gedragen door de meerderheid van de deelnemers.

Het coronavirus heeft echter een enorme impact gehad op de rallysport in ons land. Het is een illusie te geloven dat het virus na dit kalenderjaar volledig van de kaart is geveegd. Ook in 2021 zullen we rekening moeten houden met al dan niet strenge restricties om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Rally’s zonder publiek, met een beperkt aantal toeschouwers of met volledige vrijheid op dat vlak, het zal afhangen van de gezondheidscijfers in ons land.

Volgende week heeft RACB Sport opnieuw overleg met de Ministers van Sport en uit dat overleg zal blijken onder welk protocol er georganiseerd kan worden en aan welke voorwaarden er voldaan moet worden (idem als in 2020, strenger of minder streng). Ook zal moeten blijken wat er vanaf wanneer mogelijk is. In functie van de resultaten van dat overleg, zal een definitieve kalender opgesteld kunnen worden, want voor veel organisatoren is organiseren zonder publiek quasi onmogelijk.

Ondertussen is uit de rondvraag wel gebleken dat veel deelnemers (78,6%) wel vragende partij zijn voor vernieuwingen, zoals de invoering van een Power Stage of het toekennen van bonuspunten voor snelste tijden. Ook dat wordt bestudeerd met het oog op 2021.

Zodra er meer nieuws is, zal de promotor van het Jobfixers BRC hierover communiceren.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws