Jaguar tilt F-PACE SVR naar een hoger niveau

De nieuwe Jaguar F-PACE SVR werd sneller, dynamischer en verfijnder dan ooit tevoren.Het topmodel van het gamma prestatie-SUV’s werd naar een nog hoger niveau getild dankzij de jongste verbeteringen door het SV-team van Jaguar.

De updates worden verzekerd door de combinatie van nieuwe hardware en de overgang naar de geavanceerde elektronische voertuigarchitectuur van Jaguar – EVA 2.0 genaamd – en omvatten designdetails geïnspireerd op de autosport, een luxueus en prestatiegericht interieur en de nieuwste geconnecteerde comforttechnologieën.

Michael van der Sande, Managing Director van Jaguar Special Vehicle Operations:“De oorspronkelijke F-PACE SVR was uitermate karaktervol en werd goed onthaald door de klanten. Hij groeide uit tot het meest verkochte Jaguar SV-product ooit. Deze nieuwe versie bouwt voort op dat succes door tal van gedetailleerde verbeteringen aan te brengen die de lat in het segment van de uiterst performante SUV’s hoger leggen.”

De nieuwe F-PACE SVR is exclusief verkrijgbaar met Jaguars 5.0 V8-benzinemotor met compressor, die voortaan 550 pk en 700 Nm koppel levert, een stijging met 20 Nm. Dat hogere koppel komt de prestaties ten goede: de F-PACE SVR sprint voortaan in 4,0 seconden van 0 naar 100 km/u, drie tienden sneller dan voorheen, en haalt een topsnelheid van 286 km/u, een stijging met 3 km/u.

Om de hogere belasting aan te kunnen, beschikt deze krachtbron voortaan over dezelfde koppelomvormer als Jaguars superberline, de XE SV Project 8. De betere koppel- en acceleratiecijfers gaan bovendien hand in hand met een lagere CO2-uitstoot (275 in plaats van 281 g/km) en een lager brandstofverbruik (12,2 l/100 km)*.

Ook de versnellingsbak- en rijhulpsystemen profiteerden van geleidelijke aanpassingen. De opgewaardeerde dynamische modus onderscheidt zich door een unieke afstelling, die een gefocuste en geperfectioneerde rijervaring verzekert. Ook gebruikt het nieuwe Dynamic Launch-systeem de inertie van de aandrijflijn om de wielen te blijven aandrijven tijdens het schakelen en zo bij te dragen tot de scherpere acceleraties vanuit stilstand. Tegelijk werd de F-PACE SVR comfortabeler en aangenamer bij een ontspannen rijstijl, zonder daarbij afbreuk te doen aan zijn dynamiek bij hoge snelheid. Zo onderstreept Jaguar opnieuw het tweeledige karakter van het model.

De stuurinrichting werd verbeterd met een nieuwe elektronische bekrachtiging, die directer reageert en een sterkere verbinding tussen auto en bestuurder verzekert. De aangepaste afstelling van de adaptieve schokdemping verzekert een verfijnder rijgedrag bij lage snelheden, dat nog verder wordt verbeterd door de herwerkte lagerschalen van het chassis.

Ook genieten bestuurders een beter remgevoel in de nieuwe F-PACE SVR. De tweedelige schijfremmen van 395 millimeter vooraan en 396 millimeter achteraan worden nu bijgestaan door de nieuwe ‘Integrated Power Booster’, die samen met een heruitlijning van het systeem een sportiever en korter rempedaal biedt. Deze afstelling is specifiek voor het hyperperformante vlaggenschip SVR, terwijl het remsysteem een nieuwe elektrische booster gebruikt. De verbeterde koeling en aerodynamica van de wagen optimaliseren ook de remprestaties, wat de bestuurder nog meer vertrouwen geeft.

De 5.0 V8-benzinemotor met compressor is gekoppeld aan Jaguars ultrareactieve en soepel schakelende achttrapsautomaat die snelle schakelovergangen verzekert voor moeiteloze prestaties en tegelijk het vermogen aanpast aan de rijomstandigheden.

Paul Barritt, Chief Programme Engineer voor de F-PACE SVR bij Jaguar SV, verklaarde: “Door een beroep te doen op Jaguars nieuwe elektrische voertuigarchitectuur konden we de afstelling van elk onderdeel verfijnen. Daarom namen we de gelegenheid te baat om de rijervaring te perfectioneren en de auto nog meer gefocust en verfijnd te laten aanvoelen. Die talloze detailwijzigingen tillen de F-PACE SVR naar een nog hoger niveau.”

Jaguars vierwielaandrijving met ‘Intelligent Driveline Dynamics’ is standaard voorzien. De Adaptive Dynamics-ophanging garandeert een nauwkeurige, dynamische afstelling en een soepel rijcomfort, terwijl de Configurable Dynamics-modus de aantrekkingskracht voor de bestuurder verhoogt doordat hij de auto volledig kan afstemmen op zijn persoonlijke voorkeuren. Een stopwatch, G-meter en pedaalgrafiek helpen de bestuurder ook om de prestaties in de Dynamic-modus te monitoren.

Het design van de nieuwe F-PACE SVR put inspiratie uit de autosportervaring van SV, met verbeterde luchtstromen en aerodynamische voordelen dankzij nieuwe openingen en luchthappers die de koeling van de motor en de remmen ten goede komen. De wijzigingen vertalen zich in superieure aerodynamische prestaties, waaronder een 35 procent lagere opwaartse druk en een lagere luchtweerstand (Cd van 0,36 in plaats van 0,37). Behalve de prestatieverbeteringen bieden deze elementen ook een meer doelgerichte esthetiek.

Het interieur van de nieuwe F-PACE SVR werd ingrijpend hertekend, met materialen die werden opgewaardeerd om het dynamische karakter van de hertekende cockpit en zijn bedieningselementen te benadrukken.

De zetels en deurpanelen zijn afgewerkt in Alcantara, terwijl elementen zoals het centrale opbergvak en lederen middendeel werden uitgevoerd in luxueus Windsor-leder. Het 12,3” grote HD Interactive Driver Display is afgewerkt in Alcantara met stiksels in Ebony.Sierlijsten met aluminiumpatroon zijn standaard, sierlijsten in koolstofvezel met open poriën zijn als optie verkrijgbaar.

De optionele ‘slimline’-sportzetels in semianiline leder met diamantborduursel, geïnspireerd op het historische logo, op het schoudergedeelte van de zetels, beschikken over een unieke perforatie op de rugleuning, terwijl hetzelfde patroon wordt gebruikt op het leder op de rugleuningen. Een gebosseleerd SVR-logo op de hoofdsteunen maakt het geheel compleet.

De nieuwe Drive Selector van Jaguar geeft de F-PACE SVR een meer prestatiegerichte toets, afgewerkt in geribbeld leder met accenten geïnspireerd door het historische logo en een gebosseleerd SVR-logo. Het nieuwe SVR-stuur met gesplitste velg is afgewerkt met schakelhendels in een aangenaam aanvoelende zinklegering, die de bestuurder nog meer rijplezier biedt wanneer hij manueel schakelt.

De nieuwe F-PACE SVR beschikt over alle geavanceerde technologieën van de jongste F-PACE, zodat hij steeds geconnecteerd en up-to-date is om de bestuurder nog meer gebruiksgemak te verzekeren. Voorbeelden daarvan zijn het intuïtieve Pivi Pro-infotainmentsysteem, de Software-updates Over-The-Air, Active Road Noise Cancellation, de nieuwste geavanceerde rijhulpsystemen en de optionele draadloze smartphonelader.

Persbericht, foto’s met dank aan Jaguar Belux.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws