Met de nieuwe Toyota Mirai rijdt u 650 km

Toyota’s visie voor een toekomstige maatschappij gebaseerd op duurzame waterstof bevestigt de waarde van waterstof als een levensvatbaar en overvloedig beschikbaar middel om energie te transporteren en op te slaan. Hiermee kan mobiliteit zonder koolstofuitstoot worden gerealiseerd, niet alleen in wegvoertuigen, maar ook in treinen, schepen en vliegtuigen, en kan elektriciteit worden gegenereerd voor industrie, bedrijven en woningen. Dit is ook een efficiënt middel om hernieuwbare energie op te slaan en het kan worden getransporteerd naar waar het nodig is.

Toyota begon in 1992 met de ontwikkeling van een elektrisch voertuig op basis van een waterstofcel. De Mirai-sedan werd in 2014 met succes op de wereldmarkten geïntroduceerd. Deze doorbraak was gebaseerd op de toonaangevende ervaring van het bedrijf met hybride technologie, de kerntechnologie voor een groot aantal verschillende aandrijflijnen voor geëlektrificeerde voertuigen.

Het basisconcept van hybride vermogen werd met succes toegepast om voertuigen van het type Hybrid Electric (HEV), Plug-in Hybrid Electric (PHEV), Battery Electric (BEV) en – vanaf de Mirai – Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV) te produceren. Elke variant heeft kwaliteiten afgestemd op verschillende mobiliteitseisen: bijvoorbeeld BEV’s voor korte pendelafstanden en rijden in de stad; HEV’s en PHEV’s voor algemeen personenvervoer over langere afstanden; en FCEV’s voor grotere en zwaardere personenwagens, zware voertuigen en openbaar vervoer.

Nu wordt een nieuwe Mirai-generatie gelanceerd, een wagen die de FCEV-technologie op een hoger niveau brengt en de klant meer emotionele aantrekkingskracht biedt op het vlak van dynamiek, eigentijdse stijlgeving en betere rijprestaties. Een tot in de details herwerkt brandstofcelsysteem, een intelligente vormgeving en aerodynamische efficiëntie helpen om het rijbereik tot ongeveer 650 km uit te breiden, zonder enige andere uitstoot dan zuiver water.

Toyota is vrij ambitieus over de nieuwe Mirai, het Japanse automerk verwacht een 10-voudige toename van de wereldwijde Mirai-verkoopcijfers. De prijs van de goedkoopste versie van de Mirai komt op zo’n 64.470 euro inclusief BTW. Voor de ‘Executive’ uitvoering betaalt u 75.020 euro, eveneens inclusief BTW.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws