Bijkomende veiligheidsvoorzieningen in Lapland

In de regio van Rovaniemi is het verdomd koud, temperaturen van -16 graden momenteel met daarbovenop een gevoelstemperatuur van -23 graden! We hoeven niet te vertellen dat dit levensbedreigende omstandigheden zijn als je in deze temperaturen een tijdje buiten moet vertoeven zonder de gepaste kledij. Voor het rallyweekend op zich stijgt de temperatuur wel richting -2 graden met een gevoelstemperatuur van -6 graden. Reden genoeg dus om een aantal zaken extra mee te nemen in de wagen.

Afgezien van de standaarduitrusting in de wagen moet er extra winterkleding meegenomen worden voor de piloot en copiloot voor het geval ze halverwege een proef vast komen te zitten in de bevroren bossen. Daar bijkomend dient de copiloot geen FIA gekeurde schoenen te dragen, reden hiervoor is het veelvuldig controleren van de bandenspanning. Om hun voeten warm te houden mogen ze gebruik maken van laarzen met ademende wol, de buitenste laag moet echter gemaakt zijn van een niet-brandbaar materiaal zoals leder. De piloot draagt wel zijn rallyschoenen, echter wanneer hij de wagen dient te verlaten op een proef zal ook hij moeten overschakelen op ander schoeisel.

Naast de warme kledij dient de wagen ook uitgerust te zijn met materiaal om de wagen te kunnen uitgraven indien hij komt vast te zitten in een sneeuwmuur.

Met snelheden die zullen flirten met de 200 km/u op de besneeuwde wegen kan je maar beter voorbereid zijn!

Foto: FB Arctic Rally Finland

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws