Jaguar Classic onthult ‘E-Type 60 Collection’

Jaguar Classic onthulde zopas zijn eerste duo’s van E-type 60 Collection-wagens. Het publiceerde ook alle uitrustingsdetails van de twaalf vakkundig gerestaureerde en aantrekkelijk opgewaardeerde E-types 3.8. Die zijn gebouwd om de zestigste verjaardag van de iconische sportwagen te vieren.

De E-type beleefde zijn wereldpremière op 15 maart 1961 in Genève (Zwitserland). De publieksreacties op de enige beschikbare coupé voor testritten waren zo overweldigend dat Jaguar ’s nachts in allerijl een tweede E-type, een roadster, van Coventry naar Genève bracht.

Zes decennia later brengt de E-type 60 Collection hulde aan deze twee legendarische wagens. De coupé ‘9600 HP’ in Opalescent Gunmetal Grey werd door Bob Berry plankgas (‘Flat out’) naar Genève gereden voor de lancering. Daarnaast is er ook de roadster ‘77 RW’ in British Racing Green waarvoor Norman Dewis alles moest laten vallen (‘Drop everything’) om hem tegen de volgende dag in Genève te hebben.

De E-type 60 Collection-wagens, die per twee worden verkocht (een E-type 60 Edition coupé en een E-type 60 Edition roadster), zijn respectievelijk afgewerkt in de exclusieve lakkleuren ‘Flat Out Grey’ en ‘Drop Everything Green’. Die kleuren zijn geïnspireerd op de originele kleuren uit 1961 en zullen op geen enkele andere Jaguar worden gebruikt.

De auto’s beschikken ook over een reeks unieke E-type 60-designelementen. Die is ontworpen in samenwerking met Jaguar Design Director Julian Thomson. Enkele subtiele verbeteringen komen van hun kant het gebruikscomfort en rijgemak ten goede. Dat zijn onder meer de handgeschakelde vijfversnellingsbak en een verbeterde koeling. Dan heb je ook nog het Jaguar Classic-infotainmentsysteem die een ingebouwd satellietnavigatiesysteem en bluetooth-connectiviteit biedt.

De meest opvallende blikvanger is een gravure door kunstenaar en ontwerper King Nerd op de middenconsole van elke auto. Die verwijst naar de routes die de originele wagens aflegden van Coventry naar Genève. Elk kunstwerk is het resultaat van meer dan 100 uur handwerk, uitgevoerd in overleg met de eigenaar.

Dan Pink, Director van Jaguar Classic, vertelt: “Zestig jaar na zijn onthulling op het autosalon van Genève in maart 1961 krijgt de E-type het ultieme verjaardagscadeau van het getalenteerde Jaguar Classic-team: de E-type 60 Collection. De aandacht voor details laat geen twijfel bestaan over de liefde die onze ontwerpers, ingenieurs, vaklui en partners bij dit project aan de dag hebben gelegd. Dankzij hun exquise details en verbeterde gebruiksgemak zullen deze E-types hun selectieve eigenaars nog tientallen jaren trots en genot bieden. We beginnen met de unieke bedevaart van Coventry naar Genève voor onze zes klanten en hun gasten in de zomer van 2022.”

De voornaamste mechanische upgrade is een speciaal ontwikkelde handgeschakelde vijfversnellingsbak. Die bestaat uit een synchromesh op alle verhoudingen, schroefvormige tandwielen en een versterkte behuizing. Die behuizing is in gegoten aluminium voor een grotere betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ook zijn er kortere overbrengingsverhoudingen en soepelere schakelovergangen ontwikkeld voor de versnellingsbak.

De 265 pk sterke 3,8-liter XK-zescilindermotor plukt de vruchten van een authentieke lichtmetalen radiator in de stijl van 1961. Dat is samen met een elektrische koelventilator en elektronische ontsteking voor dagelijks gebruiksgemak, evenals een uitlaatsysteem in gepolijst roestvrij staal. Dit nieuwe uitlaatsysteem is qua afmetingen identiek aan het standaard zachtstalen systeem, maar het produceert een iets diepere klank en biedt een langere levensduur.

Het motorkaplogo, de wijzerplaat in de toerenteller, de brandstofdop, de middenconsole en de chassisplaat zijn afgewerkt met een E-type 60-herdenkingslogo. Dat logo is ontworpen door Jaguar Design en getooid met de jaartallen ‘1961-2021’. Op het lichte stuurwiel in beukenhout, dat perfect overeenkomt met het stuur uit 1961, staat een claxonknop in 24-karaats goud.

In de zomer van 2022 zullen de zes klanten en hun gasten met hun wagens deelnemen aan de ultieme E-type-bedevaart. Dan is er een rit van Coventry naar Genève om hun eigen herinneringen te creëren met de E-type. Zo kunnen ze genieten van een adembenemend landschap, epische wegen exclusieve verblijven en een gastronomische keuken.

(Persbericht en foto’s met dank aan Jaguar Media)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws