Nicolas Baert op het podium in TCR Europe

Het is weer zover, we zijn aan het racen. Dit weekend hebben we kunnen genieten van de schitterende gevechten in de TCR Europe, het meest competitieve Europese toerwagenkampioenschap. Tot de deelnemers behoort ook het Belgische Comtoyou Racing, dat onder meer een beroep doet op de jonge Belgische belofte Nicolas Baert. Baert, amper 19, werd in 2020 Rookie kampioen in het kampioenschap en eindigde algemeen op een zeer sterke derde plaats. Dit jaar verliep het eerste raceweekend goed, met een stevig eerste podium, maar de achtste plaats in de tweede race was voor de jonge Audi-rijder niet helemaal naar wens. “Die achtste plaats is gezien de omstandigheden zeker niet slecht, maar met een beetje geluk had er zeker nog meer ingezeten. Hoe dan ook dit weekend bewijst dat we bij de les zijn en dat we mee kunnen spelen voor de knikkers. Ik kijk al uit naar de afspraak in Paul Ricard op het einde van deze maand!”

TCR Europe, Nicolas Baert

De plaats van afspraak voor de eerste meeting van de TCR Europe 2021 was de Slowakia Ring, uiteraard in Slovakije. De omloop was nieuw voor Nicolas Baert, op een kleine testsessie na goed anderhalf jaar eerder, echter in geheel andere omstandigheden. De jonge Belg vertrok dus zonder veel voorkennis naar de eerste afspraak van het seizoen.

“Die kennismaking viel best mee, want we waren zowel in de vrije trainingen als de kwalificaties bij de les”, aldus Nicolas Baert. “Ik kon in de korte kwalificatiesessie een derde tijd neerzetten, een prima uitgangspositie, met voor mij op polepositie mijn teamgenoot Tom Coronel, die een schitterende ronde afwerkte. Meteen wisten we dat de Comtoyou Audi RS3 LMS een prima wagen is en blijft. Voor de tweede race, met een omgekeerde top 10, zou ik dus vanaf de achtste plaats moeten starten.”

De eerste race vond plaats op zaterdag en Nicolas reed een zeer sterke wedstrijd en eindigde tweede en als eerste Audi-rijder.

“Uiteraard ben ik tevreden en zo’n tweede plaats betekent meteen veel punten. Zo’n goede start van het seizoen, geeft ook vertrouwen en we hebben zo de gelegenheid om verder te bouwen. Heel het team trekt zich op aan een goed resultaat en dat is belangrijk.”

Op zondag verliep de race iets meer complex, gezien onder meer de start op plaats 8 en een safety car die meteen het veld in moest en de strategie van Nicolas enigszins dwarsboomde.

“Het opzet was om met de goede banden die we nog hadden, meteen enkele plaatsen te kunnen goedmaken, maar uiteraard gooide de vroege interventie van de safety car roet in het eten”, doet Nicolas het verhaal van de race op zondag. “Na de herstart waren de banden weer koud en was het moeilijk om zonder overdreven risico’s nog echt veel te winnen. Het is dan ook bij een achtste plaats gebleven en ik denk dat we in ideale omstandigheden beter hadden kunnen doen. Nu goed, we staan vierde in de tussenstand bij de rijders en ons team leidt het teamklassement, dus Slovakije was zeker geen slecht weekend!”

Afspraak nu op 27 en 28 mei in Paul Ricard voor meer spectaculaire toerwagenraces!

Foto’s met dank aan TCR Europe.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws