Staden wordt ultieme test voor Ieper!

Jarenlang was de feestdag van 15 augustus synoniem voor een dag autosportplezier in en om Staden. Vorig jaar moest het organiserende AMCS de handdoek gooien door Corona, met de vaste overtuiging er dit jaar voor hun jubileumuitgave wel weer bij te zijn. Maar toen bekend werd dat het WRC-peloton op ‘hun’ datum zou neerstrijken in Ieper, gingen ze meteen op zoek naar een nieuwe datum. De week voordien leek hen ideaal, en de organisatoren hadden wel in het achterhoofd dat mogelijks vele rijders de 10e rally van Staden zouden aangrijpen als ultieme test voor Ieper. En of ze gelijk kregen!

Dus zien we flink wat nationale toppers in deze regionale rally aantreden. Beginnen we met Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5), die de laatste weken duidelijk zijn intenties toonde met overwinningen in de TBR-rallysprint en afgelopen week in de Boucles de Chevrotines. En dan zijn er nog Vincent Verschueren (VW Polo), Kris Princen (Citroën C3 R2), Patrick Snijers (Porsche 997 GT3) en Pieter Tsjoen(VW Polo R5), die allemaal één of meerdere Belgische titels veroverden in voorgaande jaren.

Hou zeker ook rekening met het jong, aanstormend talent zoals Niels Reynvoet(Skoda Fabia R2 Evo), Pieterjan-Michiel Cracco (Skoda Fabia R4) en Grégoire Munster(Hyundai i20). Al lijkt ook Chris Van Woensel, bijgestaan door de lokale Rik Snaet, nog eens alle registers te willen optrekken. Zij halen na anderhalf jaar nog eens de Mitsubishi Lancer WRC van onder het zeil.

Dit kan betekenen dat er weinig vaste regionale rijders zich in de top zullen kunnen mengen. Uitzondering op de regel vormt hierin misschien Andy Lefevere, rijdend in zijn eigen achtertuin, en in droge weersomstandigheden altijd een gevaarlijke klant met de Porsche 997 GT3. Outsiders voor de ereplaatsen worden dan misschien Tim Van Parijs(Porsche 997), Nicola Stampaert en Jeoffrey Lerminez, beiden op Ford Fiesta R5,en bij regennatte kp’s ook de Mitsubishi’s van Philip Barbier en Thierry Dekoninck.

Ook bij de Historics zal het knallen worden. Paul Lietaer moest vorige week de handdoek gooien in de Chevrotines, maar komt in Staden aan de start met de Opel Manta 400. Stefaan Stouf is waar hij ook start telkens de voornaamste runner-up van de Polle. De Nieuwpoortse visboer won onlangs de Monteberg, maar komt in Staden niet aan de start met de Ford Sierra Cosworth, maar wel met de Porsche 911 RSR. Het is echter van 2016 geleden dat Stouf nog in competitie uitkwam met deze wagen. Ook in het oog te houden zijn Cedriek Merlevede(BMW M3) en Nick Toorre(Ford Sierra Cosworth).

Verder is het ook uitkijken naar het debuut van Pieter-Jan Maeyaert met een BMW M3 van bij Mats Van den Brand.

De rally telt vier ronden van telkens drie klassementsproeven, zijnde Staden, Westrozebeke en Oostnieuwkerke. Het startpodium voor wagen nr.1 is voorzien om 07u41 zondagmorgen, de eerste kp wordt op gang getrokken om 08u04. Rond 17u45 zou de eerste wagen de wedstrijd moeten afsluiten. Wie meer wil weten over tickets, die online verkrijgbaar zijn, kan altijd terecht op de website www.amcstaden.be.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws