Memorial van Looi gaat voor de ‘Nacht van Looi’

Na vijf achtereenvolgende edities van 2015 tot 2019 is de organisatie van de ‘Memorial Rally van Looi’, na een verplicht sabbatjaar, al toe aan de 6de Memorial en kan ze met enige trots aankondigen dat op zaterdag 11 september 2021 opnieuw die voormalige ‘Rally van Looi’ (1977-1995) in Tessenderlo in de schijnwerpers geplaatst zal worden.

Memorial Rally van Looi, Nacht van Looi, Lancia

Historiek

“In de zomer van 2015 was het precies 20 jaar geleden dat in Tessenderlo en omstreken de laatste (19de) editie heeft plaatsgevonden van de toenmalige ‘Internationale Rally van Looi’. Dit konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het idee was ontstaan in 1976 als ‘Nacht Van Looi’ vanuit het Racing Team van het Jeugdhuis Tessloo. Dit groeide vanaf 1977 uit tot een organisatie met een befaamde jaarlijkse wedstrijd die nationale en internationale bekendheid verwierf, tot er halverwege de jaren ’90 abrupt een einde aan kwam,” aldus de organisatie.

Toch is de sfeer en de uitstraling van die jaarlijkse weekenden in de regio en ook in de Belgische autosportwereld nog lang niet vergeten. Jaren later zijn de voormalige organisatoren terug met elkaar in contact gekomen en met een nieuwe ploeg ontstond er in 2015 een nieuw bestuur en vzw en dit met de bedoeling om terug jaarlijks terug iets te organiseren.

Memorial Rally van Looi, Nacht van Looi, Toyota Celica

6de editie van de Memorial : “Nacht van Looi”

“In deze zweem van nostalgie, en na het grote succes van de afgelopen vijf ‘Memorials’, ziet het er nu al naar uit dat ook de zesde editie een uitverkocht deelnemersveld zal hebben, en we merken een enorm enthousiasme bij de deelnemers na een jaar van pauze. Sommigen hebben veel tijd gestoken in het sleutelen en updaten van hun wagen met extra accessoires en bestickering om op 11 september nog meer een echte look-a-like te kunnen presenteren,” laat de organisatie weten.

Het thema voor deze editie is “Nacht van Looi”, wat de originele naam was van de eerste edities eind jaren ’70 en waarmee men nu dus helemaal ‘back to the roots’ gaat. Dat is meteen de reden waarom het programma, in tegenstelling tot de vorige edities, wat later op de dag zal starten. Op de Vismarkt in Tessenderlo zullen vanaf 15.00 uur zo’n 120 unieke en sportieve old- en youngtimers en lookalike rally wagens verzamelen. Stuk voor stuk en zij aan zij zijn ze te bewonderen en dit tot 17.00 uur. Daarna rijden de deelnemers, telkens met één minuut tussen de wagens, over het podium waarna ze beginnen aan een mooie rondrit van 150 kilometer, verspreid over twee delen en volledig gehouden aan de geldende verkeersreglementering! Het is geen wedstrijd, er wordt bijgevolg ook geen klassement bijgehouden wat maakt dat we ook geen winnaars of verliezers hebben. Het tweede gedeelte van de rondrit zal dus grotendeels in het donker verreden worden.

Ook zijn er binnen in het Cultureel Centrum Het Loo zelf een aantal bolides te bezichtigen die een link hebben met de Rally van Looi van weleer. Er is tevens voor aangepaste animatie gezorgd zoals bv. projectie van beelden van de vroegere rally’s op groot scherm, race-simulatoren, live uitzendingen op de radio, interviews enz.

De fans worden verwacht om hun favoriete look-a-likes te komen bewonderen en de sfeer te herbeleven. Het aftellen naar de 6de editie is begonnen en de organisatie hoopt natuurlijk opnieuw tal van enthousiaste toeschouwers te mogen verwelkomen.

Info via onze website www.rallyvanlooi.be.

Album ‘Memorial Rally van Looi 2018

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws