Audi skysphere concept, de toekomst is veelbelovend

Audi heeft recent het eerste lid van een nieuwe familie van conceptvoertuigen onthuld: een spectaculaire roadster. Audi skysphere concept is de naam van de elektrisch aangedreven tweedeurs cabriolet waarvan de lijnen rechtstreeks verwijzen naar het Audi-design van morgen. Het merk illustreert hiermee zijn visie op het vooruitstrevende luxesegment van de toekomst, waarin het interieur een interactieve ruimte wordt en het voertuig een platform voor fascinerende ervaringen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij autonoom rijden, een revolutionaire herinrichting van het interieur en een naadloos geïntegreerd digitaal ecosysteem.

Audi skysphere concept

De Audi skysphere concept laat zien hoe het merk luxe in de toekomst herdefinieert: het gaat niet langer alleen om autorijden. De conceptcar is ontworpen met het duidelijke doel om zijn inzittenden fascinerende ervaringen van wereldklasse te bieden.

Audi skysphere concept

Om passagiers een maximum aan vrijheid te bieden werd de Audi skysphere concept ontworpen voor twee verschillende rijervaringen: een GT-ervaring en een sportieve ervaring. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een spectaculair technisch detail: de variabele wielbasis. Elektromotoren en een geavanceerd mechanisme met koetswerk- en onderstelelementen die in elkaar schuiven, maken het mogelijk om de wielbasis zelf en de koetswerklengte van de auto met 250 millimeter te laten variëren. Tegelijkertijd wordt de bodemvrijheid van het voertuig met 10 millimeter aangepast om het comfort en de rijdynamiek te verbeteren.

Audi skysphere concept

Met een druk op de knop kan de bestuurder in alle vrijheid zijn eigen rijervaring kiezen: ofwel bestuurt hij zijn 4,94 meter lange e-roadster zelf in de Sport-modus met een ingekorte wielbasis, terwijl de achterwielsturing ervoor zorgt dat het voertuig uiterst wendbaar blijft ondanks zijn afmetingen. Of hij laat zich in de autonome Grand Touring-modus rijden in een 5,19 meter lange GT, terwijl hij geniet van de openlucht en het landschap, maximale beenruimte en de diensten die worden aangeboden door een naadloos geïntegreerd digitaal ecosysteem.

In deze modus kantelen het stuurwiel en de pedalen weg in een onzichtbare zone; het gevoel van ruimte in de conceptcar opent volledig nieuwe mogelijkheden voor zo’n sportieve cabriolet. Ondertussen houdt de Audi skysphere automatisch de weg en het verkeer in de gaten met zijn sensorsysteem en rijdt hij de inzittenden veilig naar hun bestemming.

Audi skysphere concept

Zoals het interieurdesign een nieuwe, eigentijdse interpretatie van luxe biedt, openen de digitalisering en het ecosysteem ongekende vrijheidsperspectieven en ervaringswerelden voor de inzittenden van het voertuig. Dankzij Audi’s eigen diensten en de optie om digitale diensten te integreren zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Bovendien kunnen de passagiers hun ervaring onderweg delen met vrienden via sociale media, met beelden van het interieur en de omgeving. Het voertuig neemt ook dagelijkse taken op zich die verder gaan dan het rijden zelf. Zo pikt de autonome Audi skysphere concept zijn passagiers op met informatie over hun actuele bestemming en staat hij zelf in voor het parkeren en opladen.

Audi skysphere concept

465 kW aan vermogen

Een op de aangedreven achteras gemonteerde elektromotor moet het nodige aandrijfvermogen leveren aan de wielen van de Audi skysphere. Een totaal van 465 kilowatt vermogen en 750 newtonmeter koppel is ruimschoots voldoende voor de roadster, die slechts zo’n 1.800 kilogram weegt. De gewichtsverdeling met ongeveer 60 procent op de aangedreven achteras resulteert in een overvloedige trekkracht en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts vier seconden, indien gewenst. De capaciteit van de batterij wordt geraamd op meer dan 80 kWh, wat de auto een rijbereik geeft van meer dan 500 kilometer volgens de WLTP-norm, althans in de zuinige GT-modus.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws