Eerste BRC-zege voor Grégoire Munster

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) hebben zaterdag de East Belgian Rally gewonnen, de vierde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Voor Munster is het zijn eerste zege ooit in het BRC. Met zijn 22 jaar, 9 maanden en 1 dag wordt Grégoire Munster tevens de jongste winnaar ooit in het BK-rally. Kevin en Marco Hommes (Skoda Fabia R5) slaagden erin om in thuisrally de top tien te halen. Henri Schmelcher en Kathleen Ombelet haalden in hun Hyundai i20 R5 voor de derde wedstrijd op rij de finish. Geen Charles Munster en Pascaud Loris (Peugeot 208 Rally4) aan de start in Sankt-Vith. Het duo was aan de slag in de Rallye Coeur de France waar ze vijftiende algemeen en tweede in de Peugeot Cup eindigden.

Grégoire Munster domineerde de openingsfase van de East Belgian Rally en won vier ritten op rij. Ook in de tweede lus won hij twee van de vier ritten waardoor hij met een bonus van 9.6 sec aan de laatste vier ritten begon. Bij de derde doortocht op Bütgenbach maakte hij een klein foutje om in de daaropvolgende rit een sterk staaltje van mentale weerbaarheid te tonen en die rit te winnen. In de twee afsluitende nachtritten behield hij zijn kalmte en reed hij op een zeer volwassen manier naar zijn eerste BRC-zege in zijn nog prille carrière. “Eigenlijk is de wedstrijd makkelijk samen te vatten. De voorsprong die ik in de eerste lus bij elkaar reed, en die ik in de tweede lus nog een beetje vergroot heb, heeft mij de nodige marge en rust gegeven zodat ik op het einde toch genoeg overhield om de rally te winnen. Deze ochtend zijn we écht met het mes tussen de tanden vertrokken. Ik was enorm gemotiveerd om hier een goed resultaat te rijden. Bij aanvang van de derde lus hebben we een foutje gemaakt en verliezen we een kleine vijf seconden. Maar net omdat we bij aanvang zo hard gewerkt hadden was dat helemaal niet zo erg. In het donker wist ik dat Adrian iets meer ervaring had met deze ritten. Maar samen met Louis hebben we het kunnen afmaken. Het is een hemels gevoel.”

Exact 5130 dagen nadat zijn vader Bernard Munster de Omloop van Vlaanderen won treedt zoon Grégoire in zijn voetsporen. Met zijn 22 jaar, 9 maanden en 1 dag wordt Grégoire Munster de jongste winnaar van een BRC-manche. “Mijn eerste rally winnen in aanwezigheid van mijn familie en vrienden is fantastisch, overweldigend. Ik kan het moeilijk verwoorden. Ik ben intens gelukkig. Dat ik als jongste winnaar ooit van een BRC-manche in de voetsporen mag treden van iemand als Patrick Snijers betekent ongelofelijk veel voor mij”, aldus een intens gelukkige Grégoire Munster.

De broers Hommes waren ook dit jaar op de afspraak in hun East Belgian Rally. Na een moeilijk begin knokten ze zich terug in de wedstrijd om uiteindelijk als tiende te eindigen. “Tijdens de tweede klassementsrit reden we lek, moesten we stoppen om het wiel te veranderen en verloren we net geen drie minuten. Ik was nadien behoorlijk geënerveerd en heb even moeten afkoelen”, zegt Kevin Hommes. “In de daaropvolgende rit reden we opnieuw de tiende tijd. Hoe meer de rally vorderde, hoe beter dat het ging. Getuige daarvan is onze zesde tijd in de laatste klassementsrit van de dag. Uiteindelijk halen we de top 10 in onze thuiswedstrijd. Daar kunnen we beiden mee leven.”

Na de South Belgian en de Omloop van Vlaanderen stond Henri Schmelcher voor de derde keer met de Hyundai i20 R5 aan de start. “Ik vind het zo’n geweldige wagen om mee te rijden”, zegt een tevreden Schmelcher aan de finish van de laatste klassementsrit. “Alleen was het begin niet zo geweldig. In de eerste rit werd ik geconfronteerd met een remprobleem en spinde ik. Geloof me, dat is niet zo goed voor het vertrouwen. Na de eerste lus werd het probleem opgelost en werden de remblokken en remschijven vervangen en ging het merkelijk beter. Uiteindelijk eindigden wij als negentiende. Niet zozeer het cijfer maar wel het plezier is voor mij belangrijk. Ik heb er intens van genoten. Drie keer op rij met de Hyundai de finish halen vind ik ook heel sterk. Alle drie de rally’s waren anders en het waren ook niet meteen de meest makkelijke. Ik kijk uit naar begin oktober en de rally van Wallonië.”

Geen Charles Munster dit weekend in de East Belgian Rally. De jongere broer van Grégoire Munster nam met een Peugeot 208 Rally4 deel aan de Rallye Coeur de France, een rally die meetelt voor het Franse Divivisie 1 asfalt kampioenschap. Munster reed tijdens de openingsdag zeven keer de vierde tijd en was daarmee zeer constant. Toen twee rechtstreekse concurrenten op dag twee in de fout gingen schoof Charles Munster op naar de tweede plaats in de Peugeot Cup. Naar het einde van de wedstrijd toe reed hij in die categorie twee keer de snelste tijd. Uiteindelijk eindigen Charles Munster en Pascaud Loris 15e algemeen en 2e in de Peugeot Cup. “Gisteren hebben we echt op regelmaat gereden zonder al te veel risico’s te nemen. Vandaag waren de klassementsritten een pak moeilijker. In vergelijking met gisteren lagen ze er ook veel gladder bij. En toch is het ons gelukt om twee keer de snelste tijd te rijden. Toen het tijdens de twee laatste ritten begon te regenen hebben we gewoon onze tweede plaats in de cup veiliggesteld. Ik blik met een goed gevoel terug op deze wedstrijd. We hebben veel geleerd en maakten telkens progressie. We nemen dit mee naar de volgende rally’s. Voor wat betreft het Belgisch kampioenschap hebben we de schade weten te beperken en blijven we aan de leiding bij de Junioren en in de Stellantis Cup.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws