Een nieuw evenwicht voor de VW Fun Cup 2022

Na afloop van de editie 2021 van de Hankook 25 Hours had Kronos Events beloofd alles in het werk te stellen zodat de amateurrijder zich opnieuw welkom zou voelen in de VW Fun Cup. Twee maanden later heeft de organisator woord gehouden en na rijp beraad werden de nieuwe plannen voorgesteld aan de teams. Een overzicht van wat gaat veranderen.

De intrede van de hoogstaande VW Fun Cup Evo3 en de verandering in het nationale en internationale autosportlandschap hebben ervoor gezorgd dat de VW Fun Cup powered by Hankook een nooit eerder gezien niveau heeft bereikt. Meer en meer getalenteerde jonge rijders zetten het kampioenschap voor de populaire racekevers op hun agenda, maar het is niet de bedoeling dat de liefhebbers en amateurrijders daardoor worden afgeschrikt. Daarom werd in 2019 al de Top Gun-regel in het leven geroepen. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben echter aangetoond dat het systeem toe is aan een herziening.

Top Gun en Top Gun Pro

Vanaf 2022 wordt er een nieuwe categorie in het leven geroepen voor internationaal gerenommeerde rijders. Om voorrang te geven aan talent uit eigen rangen, mag er niet meer dan één van die zogenaamde Top Gun Pro-rijders ingeschreven worden per wagen. Een Top Gun Pro, zoals Frédéric Vervisch, Yann Ehrlacher of Maxime Soulet, mag wel nog altijd gekoppeld worden aan een Top Gun. En net als in 2021 mogen twee Top Gun-rijders het stuur delen van dezelfde auto.

Beide groepen moeten een voorbeeldfunctie uitoefenen en zullen daarom een charter moeten ondertekenen dat hen verbindt aan bepaalde richtlijnen die afkomstig zijn uit de sportcode van de FIA.

Om te vermijden dat rijders onterecht niet als Top Gun worden geïdentificeerd, zijn er vanaf nu ook de ‘In-betweens’. Over die rijders velt de commissie op een later moment een oordeel, eventueel zelfs na hun eerstvolgende wedstrijd in de VW Fun Cup.

Een belangrijke kanttekening tot slot is dat de nieuwe Top Gun-lijst uitsluitend bestaat uit rijders die in 2021 geracet hebben in het kampioenschap van Kronos Events. Alle andere rijders worden opnieuw geëvalueerd, maar wie ‘Gold’ of ‘Platinum’ is voor de FIA, wordt automatisch beschouwd als Top Gun Pro in de VW Fun Cup. Alle ‘Silver’ rijders worden in elk geval minstens onderworpen aan een grondige evaluatie.

Strafseconden in Cup

Om amateurrijders uit de Fun- en Pure-categorieën meer kansen te bieden om te schitteren in het algemene klassement, wordt er volgend seizoen nog één bijkomende regel ingevoerd. Teams die starten in de Cup-klasse, voor teams met minstens één Top Gun (Pro), zullen bij elke pitstop tien seconden langer moeten stilstaan. Die tien seconden kunnen, indien nodig, in de loop van het seizoen worden aangepast, maar de bedoeling is om de verschillen tussen de verschillende categorieën te beperken. En zo krijgen we in 2022 misschien wel een verrassing aan de top van het klassement. We kunnen alvast niet wachten!

VW Fun Cup powered by Hankook 2022 – Voorlopige Top Gun- en Top Gun Pro-lijst

Top Gun Pro:

Adam Christodoulou, Aurélien Comte, Uysse De Pauw, Yann Ehrlacher, Maxime Martin, Alessio Picariello, Maxime Soulet,Frédéric Vervisch

Top Gun:

Kevin Balthazar, Cédric Bollen, Frédéric Caprasse, Kevin Caprasse, Mathieu Detry, Lorenzo Donniacuo, Tristan Földesi, William Godefroid, Sébastien Kluyskens, Michaël Leenders, Martin Leburton, Stéphane Lémeret, Edouard Mondron, Guillaume Mondron, Nico Verdonck, Nygel Verhaeren, Benoit Visnovsky

In-between:

Matts Breckpot, Claudio Cappelli, Grégoire Demoustier, Hugo De Sadeleer, Jean Glorieux, Benjamin Goethe, Alex Hommerson, Anthony Lambert, Ruben Maes, Vincent Radermecker, Matteo Raspatelli, Benjamin Rivière, Grégory Servais, Timo Van Impe

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws