Kroning van de kampioenen

Tijdens de vijfde en laatste manche van de IAME Series Benelux, die dit weekend werd betwist op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg, was het spektakel nooit ver weg. Met geanimeerde Finales en soms heel kleine verschillen in de zes categorieën, werden de toeschouwers verwend bij hun terugkeer in de tribunes. Bij het afsluiten van deze laatste afspraak van het seizoen gingen de titels uiteindelijk naar Elie Goldstein (BEL – X30 Senior), Clément Outran (FR – X30 Junior), Jason Bralic (NL – Mini), Gilles Herman (BEL – Mini Rookie), Christof Huibers (BEL – X30 Super Shifter) en Matthieu Delbauf (BEL – X30 Master).

X30 Senior: Giltaire winnaar, Goldstein kampioen

Bij aanvang van de laatste meeting van de IAME Series Benelux, was er niet veel spanning te bespeuren in de X30 Senior klasse (14-30 jaar): met 37 punten voorsprong, was Elie Goldstein zo goed als zeker van de titel nog voor de manche in Mariembourg. Maar iedereen was erop gebrand om hun jaar af te sluiten met een overwinning…

Evan Giltaire, die vierde was na de oefensessies en leider na de kwalificaties, domineerde de Finale en boekte zo zijn eerste overwinning van het seizoen. De Fransman ging zijn teamgenoot Ariel Elkin en Elie Goldstein voor. Met een vijfde podium in evenveel wedstrijden heeft de Brusselaar zijn tweede opeenvolgende titel alvast niet gestolen. De Top 5 van de dag werd vervolledigd door Noah Maton en de vicekampioen van de klasse, Sam Balota. Daarachter vinden we Beau Heijmans, Daan Steenman, Yani Stevenheydens, Alessandro Tudisca en Sita Vanmeert, die de titel van Beste lady 2021 kon pakken.

IAME Series Benelux

X30 Junior: de volle pot voor Outran

Laureaat van de twee kwalificatiesessies, autoritaire winnaar van de Finale en kampioen: de Fransman Clément Outran beleefde in Mariembourg een droomweekend in de X30 Junior klasse (12-15 jaar). Nathanaël Den Hondt en Thibaut Ramaekers, de andere twee titelkandidaten, kenden daarentegen een minder vloeiende laatste proef van het seizoen. Nathanaël Den Hondt moest zich tevreden stellen met een 7de plaats in de Finale, terwijl Thibaut Ramaekers tot opgave werd gedwongen na een aanrijding in de eerste ronde. Het hieruit volgende resultaat is dat ze respectievelijk het zilver en het brons pakten in het kampioenschap.

Na de nieuwe Benelux, konden twee Nederlanders zich in de kijker rijden tijdens de Finale. Op het einde van een adembenemend duel behaalde Youri Bonte de tweede plaats voor Sam Van Voskuilen. Aaron Ferrazzano, Alexis Constant en Arthur Vausort volgden kort daarachter en eindigden respectievelijk op de vierde, vijfde en zesde plaats.

Mini: Bralic verzekert zich met succes van titel

Jason Bralic heeft alles gedaan wat hij moest om zich de titel in de Mini klasse (10-12 jaar) toe te eigenen. De jonge piloot die op kop bleef van de kwalificaties tot de Finale, liet enkel wat kruimels over voor zijn tegenstanders dit weekend. Maar het was daarom nog geen makkelijke opdracht. Tijdens de Finale moest de Nederlander tot op het einde de druk afhouden van een trio gevormd door Luuk Taal, Quinten van Leeuwen en Rocco Coronel, de zoon van de bekende piloot bij de toerwagens. Bij de aankomst kwamen de eerste vier piloten binnen zes tienden van een seconde voorbij de geblokte vlag! Devon Hagelen kon van zijn kant de bovenhand nemen van Temmo Koopmans in de strijd voor de vijfde plaats. De eerste achtervolgers waren Roberto Baas, Anthony Bongartz, Senna Meunier en Arthur Matagne.

In het eindklassement gaat Jason Bralic Luuk Taal en Roberto Baas voor. Er zijn dus veel jonge wolven die we zeker van dichtbij moeten volgen de volgende jaren!

Mini Rookie: de overwinning voor Godfroid, de titel voor Herman

Gilles Herman en Edouard Godfroid waren ongetwijfelde de twee grootste spektakelverzorgers van de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) in de IAME Series Benelux. Terwijl Gilles de titel reeds op zak had na de kwalificaties, was het Edouard die de laatste Finale van het seizoen binnenhaalde. Voor de eerste keer dit seizoen slaagde hij erin zijn teamgenoot voor te gaan en dat met 63 honderdsten van een seconde… wat een spanning! Achter het duo verwende Antoine Venant de toeschouwers met een terugkeer van de 13de naar de 4de plaats. De winnaar van de Finale van Francorchamps profiteerde zelfs van een straftijd van 5 seconden die Bruno Priam opliep (contact met een andere piloot) om op de derde trede van het podium plaats te nemen voor Noah Grignet.

In het kampioenschap mag Gilles Herman zich de allereerste Mini Rookie kampioen van de IAME Series Benelux noemen voor Edouard Godfroid, Manua Cherbonnier, Noah Grignet en Bruno Priam.

X30 Super Shifter: Huibers voor de tweede maal

Met twee overwinningen en drie tweede plaatsen in vijf wedstrijden heeft Benelux kampioen Christof Huibers vast en zeker zijn tweede titel in de X30 Super Shifter klasse (175cc karts met een versnellingsbak) verdiend! Sam Claes had nochtans het beste van zichzelf gegeven om de Antwerpenaar te verslaan in Mariembourg. Tevergeefs… Want na het pakken van de pole, moest de Belg zich tevreden stellen met de tweede plaats na zijn tegenstander op het einde van de kwalificaties vooraleer van de baan te gaan bij de start van de Finale.

Matteo Raspatelli, die een zeer goeie eerste ronde reed, nam al snel het commando over en kon de geblokte vlag als eerste passeren voor Christof Huibers. Maar de Sambrevillois kreeg een straftijd van 5 seconden toegewezen omdat hij te geweldig de deur dicht deed voor zijn tegenstander tijdens de laatste ronde, met als resultaat dat hij als derde eindigde na Huibers en een opportunistische en zelfverzekerde Jimmy Deveen. Hij profiteerde dan wel van de opgave van Ronan Waelbrouck in de laatste ronde om op het podium te eindigen, maar hij realiseerde tegelijkertijd een remonte van 10 plaatsen. De Top 5 van de dag werd vervolledigd door Corentin Grégoire en Gilles Vandevoorde.

We noteren eveneens de overwinning bij de Masters van Kevin Delcroix die klassekampioen Stéphane Marchionni voorging.

X30 Master: Delbauf pakt de titel na een bloedstollende finale

Wat een seizoensfinale! Kevin Lemmens, reeds winnaar in Genk van de X30 Master klasse (ouder dan 25 jaar en zwaarder dan 75kg), kon opnieuw schitteren op het circuit van de Karting des Fagnes. Als tweede na de kwalificaties, kon hij de Finale beheerst binnenhalen voor Bjorn Verhamme. Achter het duo waren we getuige van een spannende finale voor de derde plaats en de titel. Op het einde was het poleman Matthieu Delbauf die aan het langste eind trok. De Athois kon als 3de in de Finale voor Quentin Henry en Hubert Bauthier de titel binnenhalen die in het begin van het seizoen nog onverhoopt was.

En waar vinden we Thierry Delré in dit ganse verhaal? De meervoudige Belgische kampioen, die slachtoffer werd van verscheidene duwen tijdens de Finale, moest strijden tot het einde om terug te keren van de 21ste plaats naar de Top 5. Aan de finish moest hij zich evenwel tevreden stellen met een 7de plaats en de zilveren medaille in het kampioenschap. Het podium van de IAME Series Benelux werd vervolledigd door de Nederlander Mark Smit.

In de klasse voorbehouden voor de Gentlemen, is het Fabio Kieltyka die de volle pot pakt. De Luikenaar vertrok uit Mariembourg met de dagoverwinning en de titel op zak.

(persbericht, foto’s met dank aan Pascal Verheuge)