Elfyn Evans wint herfsteditie van WRC Finland

Elfyn Evans en co Scott Martin hebben na een vrij indrukwekkende rally de WRC Secto Automotive Rally Finland gewonnen. Ook op zondag, de laatste dag van de rally met nog vier klassementsproeven op het programma, toonde Evans zich een waardig winnaar door maar liefst drie van de vier kp’s te winnen, waaronder de belangrijke powerstage.

Het verschil, na 19 kp’s, 14,1 seconden op nummer twee Ott Tänak, genavigeerd door Martin Järveoja. Craig Breen en Paul Nagle hadden gisterennamiddag al door dat zij beide kemphanen beter konden laten gaan en dat de punten voor de derde plaats belangrijker waren dan het risico op een uitstapje in het Finse herfstdecor.

WRC Finland, Ott Tänak

Wie zijn stempel ook op de rally heeft gedrukt was thuisrijder Esapekka Lappi. Lappi, met co Janne Ferm, eindigde in een vierde Toyota Yaris WRC op een kleine minuut op de vierde stek en dit met ruime voorsprong op de nummer vijf Sébastien Ogier, genavigeerd door Julien Ingrassia. De WRC rally in Finland was dit jaar niet de rally van het Franse duo. Zij moesten zelfs 2:54.4 min. toegeven op winnaar Evans.

Esapekka Lappi, WRC Finland

Met nog twee rally’s te gaan blijft Sébastian Ogier aan de leiding met 190 punten, maar teamgenoot Evans, met 166 punten, nadert nu wel tot op 24 punten. Onze landgenoten Thierry Neuville en co Martijn Wydaeghe staan nog steeds derde met 130 punten, net eentje meer dan Kalle Rovanperä (129) en twee meer dan teamgenoot Ott Tänak (128) die dankzij zijn tweede plaats en vier bonuspunten van de superstage sterk komt opzetten, ten opzichte van Thierry en Martijn welteverstaan.

Het is nu dan ook al heel zeker dat Thierry Neuville ook dit jaar, ondanks de wens van vele supporters, geen wereldkampioen zal worden. Hopen op 2022?

Binnen twee weken staat met de WRC RallyRACC Rally de España de 11de manche van het World Rally Championship op het programma, een maandje later volgt dan de WRC Forum8 ACI Rally Monza als afsluiter.

(Foto’s met dank aan Toyota GAZOO Racing WRT (facebook), Hyndai Motorsport HMSG Media & Esapekka Lappi (facebook))

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws