Officina Caira en Thierry Boutsen op InterClassics Brussels

De zesde editie van InterClassics Brussels is volop bezig met heel wat moois aanwezig in de hallen van de Expo. In paleis 5 kan je enkele prachtige bolides bewonderen uit het atelier van Officina Caira. Sebastiano Caira was vandaag aanwezig en bezorgde RallyandRaces een uniek moment: een gesprek met Thierry Boutsen.

De goede samenwerking tussen Officina Caira en Thierry Boutsen heeft alles te maken met de Arrows A9-01, een Formule 1 wagen van het Barclay Arrows BMW team en ingezet tijdens het seizoen van 1986. De wagen werd ontworpen door Dave Wass en werd gebouwd op een “carbon fibre composite” chassis. De krachtbron was een BMW M12/13 L4 turbo motor en onderhouden door de Zwitser Heini Mader, de motor werd als minst krachtige omschreven van alle BMW motoren op dat moment. BMW zelf onderhield de motoren van Brabham en Benetton in die periode. Feit is dat de A9 de verouderde A8-auto moest vervangen, maar hij bleek erger te zijn dan zijn voorganger.

We zijn hier samen bij Officina Caira, een bedrijf dat vol overgave de geschiedenis van Formule 1 wagens in leven wil houden. Wat vindt u zelf van de resultaten die behaald worden?

Thierry Boutsen: “ Fantastisch, echt heel goed. Er zouden meer bedrijven moeten zijn zoals Officina Caira, ze doen echt prachtig werk met de Formule 1 wagens. Je kan hier de wagen zien op de stand waarmee ik reed in 1986 en deze is in een heel mooie staat.”

Je kon deze wagen opnieuw aan de tand voelen dit jaar, hoe was dat voor jou?

Thierry Boutsen: “ Ja inderdaad, in augustus kon ik ermee rijden tijdens het weekend van Spa-Francorchamps, wel op het oude circuit. Het was voor mij een echt heel emotioneel moment om te beleven.”

Als we terugkeren naar 1986, wat was de beste herinnering aan deze wagen?

Thierry Boutsen: “ Dat is een moeilijke omdat de wagen niet meteen competitief was om mee te starten. Mijn eerste gevoel bij de wagen was dan ook niet goed. We hebben toen beslist om de wagen om te bouwen, we namen de versnellingsbak uit de vorige en dat maakte van de A9 een heel andere wagen. Het team had echter geen geld genoeg voor verdere ontwikkeling waardoor we opnieuw moesten overstappen naar de vorige en daarmee gingen racen. Er was gewoon geen geld op dat moment.

Maar nu staat hij hier onder de vlag van Officina Caira.

Thierry Boutsen: “ Inderdaad en eerlijk gezegd in een staat waar de wagen nooit eerder in was. Als we met de wagen die hier staat hadden kunnen racen in 1986 dan reden we zeker top tien plaatsen, makkelijk zelfs. Ze doen echt goed werk wat onderhoud betreft en het restaureren van deze wagens. Toen ik ermee reed in augustus was het echt alsof 1986 gisteren was.”

Wat vindt u van het gevecht voor de titel dit jaar tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton?

Thierry Boutsen: “Het is echt wel interessant om zien en ik hoop dat Max uiteindelijk de titel mee naar huis mag nemen. Het zijn beide heel goede rijders en ze vechten voor iedere meter.”

Bedankt Thierry voor uw tijd en Officina Caira voor dit uniek moment.

Naast de Arrows A9 kan je ook de Simtek S951-01 bekijken, dit is de wagen waarmee Domenico Schiattarella en Jos Verstappen aan de slag waren in 1995. Ontworpen door Nick Wirth en Paul Croocks was dit een wagen uit de stal van MTV Simtek Ford, voorzien van een “carbon fibre composite “ chassis en een Ford Cosworth HB V8 motor. De nummer 11 was voor Domenico en de nummer 12 voor Jos. Het team had ook een testrijder, Hideki Noda. Deze zou de tweede helft van het seizoen 1995 plaats nemen achter het stuur van de nummer 11, het team werd echter opgedoekt na de vijfde wedstrijd van het kampioenschap.

Emerson Fittipaldi reed in 1978 mer de Copersucar-Fittipaldi F5A-03. Dave Baldwin stond in voor de technische ontwerpen en Giacomo Caliri voor het design. Het chassis bestond uit aluminium en de wagen werd aangedreven door een Ford Cosworth DFV V8. De Braziliaan reed met deze wagen in het seizoen 1978 en een deel van 1979, hij was de enige piloot die deze wagen bestuurde.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws