Guillaume De Ridder eerste wereldkampioen in de RX2e, Kristoffersson de laatste in RX

Dit weekend werd op de Duitse Nürburgring de laatste manche van het FIA World Rallycross Championship verreden. De Zweed Johan Kristoffersson kon voor de vierde keer wereldkampioen worden, maar dan moest hij wel wat toverwerk verrichten aan het stuur van zijn Audi S1 van KYB EJS JC om de achterstand op Timmy Hansen goed te maken.

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

Kristoffersson slaagde wonderwel in zijn opzet want na de allerlaatste manche van het volledige kampioenschap stonden hij en Timmy Hansen op een gelijk aantal punten.

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

Vermits hij doorheen het jaar meer overwinningen behaalde dan zijn concurrent ging de titel, voor de vierde keer dus al, naar Johan Kristoffersson.

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

Ook landgenoot Enzo Ide, tevens ploegmaat van Kristoffersson, zette op die laatste dag puike prestaties neer, maar moest in de finale de duimen leggen.

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

Ide ging rond en kon zijn collega’s niet meer bijbenen. In de eindstand van het kampioenschap werd hij zesde.

De Ridder houdt stand en pakt als eerste de titel in de RX2e

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

Bovenstaand scenario, waarbij de tweede alsnog eerste werd, zagen we gelukkige niet terug in de RX2e. Negen punten, dat was bij aanvang van het weekend de voorsprong die onze landgenoot Guillaume De Ridder had op zijn naaste belager, de Fin Jesse Kallio. Kallio pakte de overwinning in de eerste halve finale, maar dat deed De Ridder ook in zijn halve finale, met de jonge Kobe Pauwels op twee. Ook de overwinning in de finale was voor Guillaume De Ridder, met Kallio op twee en met Kobe Pauwels op een mooie vierde plaats. De zoon van Koen mistte met een verschil van 0.047 duizendste van een seconde de derde plaats, maar toch een zeer schitterende prestatie.

FIA World RX Germany, Len Kutasi, World RX

De allereerste kampioen in de RX2e is dus een Belg, Guillaume De Ridder.

“Het was een zwaar en zenuwslopend weekend,” aldus De Ridder. “Ik voelde zeer goed de druk op de schouders want fouten moesten absoluut vermeden worden. Ik had dan wel wat punten voorsprong wat in feite een geruststelling was, maar het bleef opletten geblazen. Bijgevolg deed ik het iets rustiger aan in de kwalificaties en vermeed de randen van het parcours en dit om geen lekke banden te krijgen.

Het zijn het afgelopen seizoen de kleine details geweest die volgens mij het verschil hebben gemaakt. Het niveau lag hoog en Jesse en ik hebben constant voor de overwinningen gestreden. Ik durf zelfs te zeggen dat hij dit weekend de overwinning verdiende omdat hij eigenlijk sneller was, maar ook dat is rallycross.

Gecontroleerd rijden, het is niet echt aan mij besteed, ik cross liever voluit, maar het heeft dit weekend wel zijn vruchten afgeworpen. Het afgelopen jaar heb ik uiteraard ook veel ervaring opgedaan met het afstellen van de elektrisch aangedreven wagens, dus als de World RX volgend jaar de overstap maakt komt dat hopelijk van pas. Maar eerst nog genieten!”

Len Kutasi ging een kijkje nemen daar op de Nürburgring.

(foto podium Guillaume De Ridder met dank aan FIA RX2e Media)

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws