Nu al een dubbele nationale titel voor Emilien Allart in de Cross Car

Emilien Allart sloeg een dubbelslag bij de laatste twee afspraken van het seizoen die plaatsvonden op het circuit Jules Tacheny in Mettet door in één keer zowel Belgisch als Nederlands kampioen te worden in de Junior-categorie van de Cross Car. Met een uitstekende focus en een goede omkadering door zijn familie verzekerde de 13-jarige jongen zich met verve van zijn twee eerste titels.

“Dit was het zwaarste weekend van het seizoen, maar tegelijk ook mijn favoriete”, riep Emilien enthousiast. Nadat de jonge kerel uit Marche-en-Famenne eerder al de eerste vier afspraken van de RACB X Cross Car Belgium 2021 op zijn naam schreef, kon hij ditmaal zijn emoties wat moeilijker verbergen: hij kroonde zich op het circuit Jules Tacheny in Mettet Belgisch kampioen en Nederlands kampioen in de Junior-categorie! “Nochtans liep het niet op wieltjes”, legt hij uit. “Het begon zeker en vast goed met een zege en twee tweede plaatsen in de kwalificaties op zaterdag. Vervolgens streed ik in de Finale voor de eerste plaats, maar doordat ik in mijn kartcross Squal Car te breed ging in de jokerronde, gaf ik mijn tegenstander de kans om een kloofje te slaan. Het had in feite weinig belang, want ook met een zilveren medaille deed ik een goede zaak in het kampioenschap…”

Aangezien de finale meeting in Spa-Francorchamps, die gepland stond in december, werd afgelast omwille van de heersende gezondheidscrisis, zou de titel dus de dag nadien beslecht worden. “Ik hoef niet te benadrukken dat er zondagochtend dus wel wat druk was”, erkent de jonge kerel. “Temeer daar er meer concurrentie dan gebruikelijk present tekende in onze categorie. Daardoor zou je het kleinste foutje cash betalen.” FastEmilien, zoals men hem noemt, vond zijn woorden niet meteen. Nadat hij bij de drie kwalificatiemanches opnieuw op het podium eindigde met een derde en vervolgens twee tweede plaatsen, werd de jonge piloot het slachtoffer van een lekke band waardoor hij de Finale slechts als vijfde besloot. “Ik was wat teleurgesteld om op die manier het weekend af te ronden, vooral omdat heel wat van mijn fans waren afgezakt naar mijn thuiswedstrijd.”

Emilien Allart

De teleurstelling van het moment ruimde echter snel plaats voor de vreugde van een eerste nationale titel. “Dankzij mijn vier zeges in de eerste seizoenshelft en het goede resultaat op zaterdag, volstond deze vijfde plaats in de finale namelijk om de titel te veroveren. Geweldig! Dit is een herinnering die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan”, jubelt Emilien. “Zelfs als ik er nu nog aan terugdenk, kan ik het maar moeilijk geloven. Autosport is mijn passie en ik wil me eerst en vooral amuseren. Toen mijn ouders, die ik niet genoeg kan bedanken voor de steun die ik kreeg, me in het begin van het seizoen inschreven, had ik nooit durven hopen dat ik van meet af aan het goede ritme te pakken zou hebben en het jaar zou afsluiten als Belgisch kampioen. Bovendien sla ik twee vliegen in een klap door ook de Nederlandse titel te pakken, aangezien we meerdere wedstrijden afwerkten met onze buren. Simpelweg ongelooflijk.”

Met zijn eerste titels op zak, kijkt Emilien naar de toekomst. En die toekomst begint dit weekend al, met een deelname aan de FIA Cross Car Academy Trophy in het prestigieuze kader van het World RX op de befaamde Duitse Nürburgring. “Koen Pauwels contacteerde ons op het allerlaatste ogenblik met het voorstel om zijn zoon Kobe te vervangen, die dit weekend in RX2 in actie kwam. Ik nam voor de gelegenheid plaats aan het stuur van een kartcross TN5 die klaargestoomd werd door LifeLive, de structuur van Thierry Neuville en zijn broer Yannick. Het vormt de kers op de taart dit seizoen en ik ga alles in het werk stellen om mijn beste beentje voor te zetten. Laten we echter realistisch blijven: de concurrentie belooft stevig te zijn en ik zal alles nog moeten ontdekken. Ik ga proberen om zoveel mogelijk ervaring op te doen en er zoveel mogelijk van te genieten. En wie weet, misschien zal ik me in de kijker kunnen rijden? Ik ben in elk geval vastberaden om te blijven tonen dat iemand met de juiste drive grote dingen kan bereiken”, besluit hij met een stralende glimlach.

(persbericht en foto’s met dank aan Emilien Allart)

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws