10 goede redenen om de Spa Rally niet te missen

Dit keer is het eindelijk zover! Volgende zaterdag en zondag zal de Spa Rally op de best mogelijke wijze het nationale rallykampioenschap afsluiten. Het minste wat we kunnen zeggen is dat het door DG Sport georganiseerde evenement de kers op de taart van een indrukwekkend seizoen zal worden. Bij deze 10 goede redenen – en er zijn er meer! – om deze laatste afspraak van het seizoen niet te missen.

1.Wie wordt Belgisch kampioen 2021?

Adrian Fernémont (Skoda), Ghislain de Mévius (Skoda), Grégoire Munster (Hyundai). Aan het eind van een ongelooflijk seizoen in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship – één van de meeste competitieve nationale rallykampioenschappen van Europa, en eigenlijk ook ver daarbuiten – is de titelstrijd nog volop aan de gang. Fernémont begint de slotwedstrijd met een klein voordeel, maar op een parcours als dat van de Spa Rally, en al zeker in de verwachte lastige weersomstandigheden, is nog alles mogelijk! Bovendien zullen de drie titelpretendenten rekening moeten houden met de Fransen Yohan Rossel en Stéphane Lefebvre (Citroën), maar ook met Cédric Cherain (Skoda), Cédric De Cecco (Citroën) en Maxime Potty (Ford), die allemaal de rol van scherprechter kunnen spelen.

2.Een parcours een topper waardig

Spa ademt rally! Het parcours is van hetzelfde hoge niveau als de inzet voor het nationale kampioenschap. Met twee passages in Wanne, Charneux, Herve, Fays en Francorchamps WRX op zaterdag, en twee in Andrimont, Chevron, Theux en Winamplanche op zondag weet DG Sport mooi traditie en vernieuwing te mengen. Dit wordt een Spa Rally van de hoogste plank.

3.Voortrekkers of achterwielaandrijving in het Criterium?

Het is ondertussen al een mooie traditie geworden in de Spa Rally: naast de BRC-wedstrijd is er ook de Criterium nevenwedstrijd, die al op zaterdagavond begint, met een doortocht op Francorchamps WRX. Het publiek zal er hopelijk massaal aanwezig zijn, net zoals voor het vervolg van de proeven op zondag. In het Criterium draait het om tweewielaandrijvers, met een strijd tussen de beste achterwielaandrijvers – hoofdzakelijk BMW E30, E36 en E46 – en de beste voortrekkers als de Renault Clio, Peugeot 205 en 306, enz. Heel wat tenoren uit de regionale kampioenschappen staan aan de start, en dat kan het spektakel alleen maar verhogen.

4.Regularity-liefhebbers halen hun hartje op

Andere niet te missen nevenwedstrijd: de VHRS! Regularity dus, tegen een gemiddelde van 50 of 65 km/u. Een oefening die makkelijk lijkt, maar dat op de KP’s – sorry, RT’s! – van de Spa Rally zeker niet is. De hele zaterdag lang, met een passage op Francorchamps WRX incluis, zullen de referenties van de discipline het om tienden van een seconde tegen elkaar opnemen, om te bepalen wie de opvolgers worden van François de Spa en Dominique Dufrasne. Die zijn er deze keer niet bij, dus het wordt een open strijd!

Foto met dank aan Spa Rally.

5.Showtime!

De kers op de taart van de Spa Rally is zeker de Francorchamps WRX showspéciale, die start in de ondertussen welbekende arena, die enkele weken geleden nog het decor vormde van het FIA World RX Championship! Voor de fans is het een buitenkansje om dit grootse spektakel te bewonderen, een spektakel dat ’s avonds bovendien extra wordt gekruid door een DJ en de officiële rallyspeaker. De BRC-rijders werken de chronorit op zaterdag twee keer af. Bij de eerste doortocht krijgen ze het gezelschap van de VHRS-deelnemers, ’s avonds starten de rijders van het Criterium er hun rallyweekend.

6.Twee wereldkampioenen aan de start!

De Spa Rally is niet alleen de finale van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2021, de beste Belgische rijders moeten het ook opnemen tegen twee wereldkampioenen! DG Sport Compétition haalt immers alles uit de kast en laat twee Citroën C3 Rally2 van de laatste generatie rijden. Eén voor Yohan Rossel, kersvers wereldkampioen WRC3, en één voor Stéphane Lefebvre, in 2014 laureaat van het Junior WRC én winnaar van de recente Condrozrally. Geen kleine jongens dus, en hoewel ze meteen de toon kunnen zetten, zijn ze er zich ook van bewust dat het niveau van het Belgische kampioenschap ontzettend hoog ligt!

Foto met dank aan Spa Rally

7.Overal spektakel

Naast de beste Belgische rallyrijders, die het tegen elkaar opnemen aan het stuur van bolides uit de Rally2/R5-klasse, staan er in de Spa Rally ook enkele GT-toppers aan de start. Zo nemen de Porsches 911 GT3 van Romain Delhez, Francis Lejeune en Christophe Daco het op tegen de Alpines A110 RGT Rally van Armand Fumal en Stefaan Prinzie! Kortom, plezier voor oog én oor! In de Stellantis Rally Cup Belux krijgen habitués Bux, Munster en Mazuin het gezelschap van Arnaud Dedouaire en Harry Bouillon, terwijl in Historic BRC titelkandidaat Paul Lietaer (Escort MK2) zich zeker zal moeten hoeden voor lokale specialist Geoffrey Leyon, aan het stuur van een M3 E30 Gr.A uit de ateliers Mats van den Brand. Spannend!

8.Radio Rally, dat is WRRC!

Een rally die naam waardig moet fans de kans bieden om het wedstrijdverloop van start tot finish op de voet te kunnen volgen. Eens te meer is het WRRC, de structuur van Eric Trippaers, dat vanuit de officiële studio voor permanent commentaar zorgt, met teams aan het eind van de spéciales. Reken daar ook de Facebook Live van het Kroon-Oil BRC bij, naast het commentaar van Thomas Bastin op het podium in Spa, en u beseft dat alles in het werk wordt gesteld om iedereen op de hoogte te houden!

9.Weersvoorspellingen, zei u?

Rally in december, onvoorspelbaar weer! Liefhebbers van spektakel en indrukwekkende glijmanoeuvres kunnen zich alvast opmaken voor een indrukwekkende editie: het asfalt van de chronoritten van de Spa Rally 2021 zal er volgende zaterdag en zondag voor geen meter droog bij liggen. Zorg dus voor aangepaste kledij, om zo in levenden lijve van het geboden spektakel op het verraderlijke parcours te kunnen genieten!

10.Spa, hart van de rally

Hoewel de assistentiezone van de Spa Rally 2021 eens te meer in de paddock van het Circuit van Spa-Francorchamps zal worden geïnstalleerd, klopt het rallyhart ook in het centrum van Spa. Het podium, de troon van speaker Thomas Bastin, is spectaculairder dan ooit, en dient op zaterdagavond als kader voor de finish en prijsuitreiking van de VHRS. Op zondag is het dan de beurt aan de laureaten van de rally… én de nieuwe Belgische rallykampioenen om in de bloemen te worden gezet. Feestje!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws