Intense leerschool voor Maxime Potty

Met de Spa Rally, finale van het Belgische rallykampioenschap, zette Maxime Potty een punt achter een bijzonder goed gevuld seizoen 2021. De ex-circuitrijder, die onder andere in TCR Europe meerdere podiumplaatsen wist te behalen, maakte de keuze om zich voortaan helemaal op de rallysport toe te leggen. Sindsdien probeert hij een maximum aan ervaring op te doen.

“Met een totaal van 16 wedstrijden heb ik me dit seizoen niet verveeld”, stelt de jongeman die op 26 november zijn 22ste verjaardag vierde. “Daarbij zaten vier rally’s op onverhard en elf asfaltwedstrijden, allemaal met een Ford Fiesta Rally2. Daarnaast werkte ik nog – voor de fun – het Critérium Dumont af, een regionale wedstrijd, aan het stuur van een BMW M3 E30.”

Voor Maxime Potty werd er bij de start van het seizoen, in de prestigieuze Sanremorally in april, geen precies resultaat tot doel gesteld. “Voor de start van 2021 had ik welgeteld acht rally’s op mijn actief staan, waarvan slechts vier aan het stuur van een Rally2-auto”, legt Maxime uit. “In een discipline waarin ervaring een heel belangrijke rol speelt, en in de wetenschap dat ik de regels inzake beperkte verkenningen tot op de letter wil volgen, was er dus geen sprake van om onmiddellijk om de overwinning te kunnen strijden!”

Na de Sanremorally en de Rally Adriatico trokken Maxime en corijder Loïc Dumont opnieuw de Alpen over, om wedstrijden in Frankrijk en België af te werken. “Het werd een heel intense leerschool, vooral in Frankrijk”, stelt de jongeman uit Hamoir, die uitkwam voor de renstal van TM Compétition. “Na slechts twee verkenningsdoortochten, tegen gereduceerde snelheid, was het een grote uitdaging om op die wegen snel te gaan. Dat was nog meer het geval voor de drie rally’s op onverhard, want daar mag bij de verkenningen maar één keer over de proeven worden gereden. Ik kan je wel vertellen dat ik voor het bijschaven van mijn nota’s heel wat onboardbeelden heb bekeken.”

Toch was het op onverhard dat Maxime zijn beste Franse resultaten neerzette, met een vierde plek in zowel de Rallye Castine-Terre d’Occitanie als de Rallye Terre de Langres. “In Terre de Langres zette ik ook mijn eerste snelste tijd neer, een bevestiging van de vooruitgang die we wisten te boeken”, voegt hij er met een brede glimlach aan toe.

Omdat corijder Loïc Dumont af en toe door professionele bezigheden verhinderd was, kon Maxime ook gebruik maken van de diensten van de ervaren Franse co Yannick Roche om die progressie te laten versnellen. Ook in eigen land kon hij zich van zijn beste kant laten zien. Door in de South Belgian Rally als vierde aan te tikken, op slechts een handvol seconden van voormalig Belgisch rallykampioen Kris Princen bleek hij zelfs de revelatie van het seizoenbegin. “Ik hoopte die prestatie in de Condrozrally te kunnen bevestigen, met Charles Maquet als corijder, of ook in de Spa Rally, waar ik uiteindelijk als zevende finishte. Jammer genoeg konden we door een waaier aan problemen en lekke banden ons ware potentieel nooit tonen”, aldus de rijder, die bij die wedstrijden de kleuren van M-Sport en haar Belgische vertegenwoordiger Team Floral verdedigde. “Maar zelfs al was het maar een provinciale wedstrijd, mijn zege in de Rallye des Crètes was een mooie beloning voor iedereen die me steunt.”

Hoewel dus niet alles perfect verliep, maakt Maxime na dit eerste volledige seizoen in de rallysport een positieve balans op. “Eens alle puzzelstukjes op zijn plaats vielen, merkte ik dat ik heel dicht bij de snelste rijders kon komen”, analyseert hij. “Jammer genoeg kreeg ik te dikwijls met kleine probleempjes te maken en ging ik ook soms zelf in de fout. Maar dat hoort bij het leerproces en het moge duidelijk zijn dat ik me nu helemaal op de voorbereiding op 2022 zal toeleggen. Hoewel ik wel hield van het strijden in een peloton bij circuitracen, haal ik tijdens een rally ook mijn hartje op. Ik weet dat ik voor een grote uitdaging sta, maar geef me de tijd om dit seizoen helemaal te verwerken en volgend jaar sta ik met nog meer motivatie aan de start!”

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws