Dakar Rally, wat brengt de eerste week

Het is bijna zover, de start van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Deze gigantische uitdaging bestaat uit maar liefst 8375 kilometer waarvan 4258 tegen de tijd. Bij de Dakar Classic zien we 6133 kilometer op de teller staan op het einde waarvan 2612 bestaande uit regulariteitsproeven en navigatietesten.


De eerste wedstrijddag bestaat uit 834 kilometer inclusief een korte proef van 19km in Ha’il, een belangrijke proef want hier wordt de startvolgorde bepaald voor de volgende dag. Het aantal te overbruggen kilometers zorgt meteen voor een pittige start.

202 Sainz Carlos (spa), Cruz Lucas (spa), Team Audi Sport, Photo Florent Gooden / DPPI


Ha’il > Ha’il is de eerste echte proef, goed voor 546 kilometer waarvan 334 tegen de klok. De bergachtige landschappen van noord Saoedi-Arabië dragen bij aan de contrasten van de Dakar route. Zand staat al op het menu, voorlopig, in de vorm van tracks. Deze eerste proef is meteen voorzien van de nodige navigatie uitdagingen waardoor de druk op de schouders van de co-piloten ligt. Iedere verkeerde inschatting wordt meteen gekoppeld aan tijdstraffen.


Ha’il > Al Artawiyah is de rit op 3 januari, goed voor 585 kilometer waarvan 339 tegen de klok. Tijdens deze proef staat het eerste echte duinenwerk op de menu, de topfavorieten gaan hier meteen naar boven komen in het klassement. Dit is ook het eerste deel van de marathon etappe, deelnemers overnachten hierbij in een bivak zonder service. Dit betekent dat ze enkel zelf aan de wagen of moto mogen sleutelen, eventueel met de hulp van andere deelnemers.

206 Al Qassimi Sheikh Khalid (are), Von Zitzewitz Dirk (ger), PH Sport, Abu Dhabi Racing, Photo Florent Gooden / DPPI


Al Artawiyah > Al Qaisumah, het tweede deel van de marathon etappe bestaat uit 554 kilometer waarvan 368 tegen de klok. Deze etappe kan je opdelen in twee delen waarvan het eerste deel vooral het zand een uitdaging zal vormen voor de deelnemers, het tweede deel is dan weer technisch met heel wat kruispunten waar opnieuw de juiste navigatie van groot belang zal zijn.


Al Qaisumah > Riyadh, 707 kilometer waarvan 465 tegen de klok. Deze lange etappe zorgt dat we richting de hoofdstad trekken, Riyadh. De proef is opgedeeld in drie delen, de eerste 200 kilometer zijn snelle tracks, het middengedeelte bestaat uit een aaneenschakeling van duinen om daarna te eindigen met een rotsachtige finish. Feit is dat deze proef mogelijks voor vuurwerk zal zorgen tijdens de eerste week.

218 Seaidan Yasir (sau), Kuzmich Alexey (rus), YBS-X-Raid, Mini John Cooper Works Rally,Photo Florent Gooden / DPPI


Riyadh > Riyadh, 563 kilometer waarvan 348 tegen de klok. Deze proef is niet te vergelijken met de vorige, het grootste gedeelte bestaat uit onverharde paden bezaaid met stenen. Vooral de rijders van de tweewielers zullen het hier hard te verduren krijgen. Het venijn zit echter naar het einde toe, 80 kilometers duinen dienen overwonnen te worden alvorens richting service te rijden.


Riyadh > Riyadh, 635 kilometer waarvan 421 tegen de klok. De laatste proef van de eerste week gaat door ten westen van de hoofdstad. Het eerste deel zal opnieuw de co piloten uitdagen om de valstrikken proberen te vermijden. Halverwege de proef wachten 40 kilometer duinen om daarna met een waanzinnige snelheid naar de finish te vlammen.


Na deze eerste week zullen heel wat deelnemers naar de welverdiende rustdag uitkijken.

Foto: Florent Gooden / DPPI

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws