Eerste etappezege voor Guillaume De Mévius

Ondanks een Dakar-start vol wendingen heeft Guillaume de Mévius vandaag op de best mogelijke manier revanche genomen, met zijn eerste etappezege in de Dakar Rally.


Last-minute wissel van co-piloot
Helaas kwam de eerste hapering al voor de start van de rally. Gezien de huidige situatie is er een strikt gezondheidsprotocol voor deze Dakar Rally 2022. Dit omvatte een PCR-test vóór het vertrek, maar ook een PCR-test ter plaatse in Saoedie-Arabië. In het bivouac van Jeddah testte Tom Colsoul – Guillaume’s co-piloot – positief op COVID-19, waardoor hij zich van het evenement moest terugtrekken. In urgentie kwam een nieuwe co-piloot het Red Bull Off-Road Junior Team vervoegen uit de VS, de ervaren Kellon Walch*. Na maanden voorbereiding met Tom, gewoonten en reflexen samen, was het ook de taal die zich bij de aanpassing voegde, aangezien de navigatie in de OT3 in het Engels zou zijn met Kellon.
Kellon Walch heeft al meerdere deelnames aan de Dakar Rally, aan de zijde van onder andere Robby Gordon & BJ Baldwin. Hij heeft zelfs één keer deelgenomen in de moto-categorie met 1 etappewinst in 2005.

De Mevius Guillaume (USA) for Red Bull off-road Junior Team races during stage 1 Ha’il to Ha’il, Saudi Arabia on January 02, 2022 // SI202201020038

Een moeilijke eerste etappe
Na een korte ‘proloog’ op de weg tussen Jeddah en Ha’il, stond etappe 1B op planning van de deelnemers. Een proef van meer dan 300 kilometer, met indrukwekkende duinoversteken en ingewikkelde navigatie, waarbij zelfs de meest ervaren motorrijders en autocrews moeilijkheden ondervonden.
Voor Guillaume was het niet de navigatie die in de weg stond, maar eerder mechanische problemen rond kilometer 260, waardoor hij moest wachten op de service truck van zijn team, en het vele uren duurde voordat hij midden in de nacht terugkeerde naar het bivouac van de wedstrijd…

De ene dag is de andere niet…
Ondanks een korte nacht waren Guillaume en Kellon volledig gemotiveerd op weg naar de tweede etappe van de Dakar, met als belangrijkste doel ervaring opdoen, zo belangrijk in rally-raids. “We hebben een mooie etappe gereden op een constant tempo. Kellon was enorm goed met de navigatie. Ik had niet zo’n goed resultaat verwacht, maar het is geweldig om op deze manier revanche te nemen,” zei Guillaume. “Ik wil natuurlijk de mechaniekers bedanken, die geweldig werk hebben geleverd om ons aan de start van de etappe van vandaag te krijgen.”

Na de anullatie van de marathonetappe door de weersomstandigheden van de voorbije dagen, wacht hen morgen een lus rond het bivouac van Al Qaisumah. Zand… Duinen… Het zou dus minstens even spectaculair moeten zijn als de afgelopen dagen!

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws