Nasser Al-Attiyah wint voor de vierde keer de Dakar Rally

Nasser Saleh Al-Attiyah, Toyota Gazoo Racing, leidde de 44e Dakar Rally van de eerste kwalificatiestage tot de laatste special. Hij hield zijn tempo perfect aan en behaalde zo zijn vierde overwinning in ‘s werelds beroemdste off-road rally.

De Qatarees profiteerde van de nauwgezette navigatievaardigheden van zijn Franse co-piloot Mathieu Baumel. Hij won slechts drie van de 13 etappes, maar paste een racestrategie van topklasse toe om uiteindelijk een winstmarge van 27min 46sec te boeken op negenvoudig WRC-kampioen Sébastien Loeb. Het vierde succes voor Al-Attiyah betekende dat hij het kwartet van Ari Vatanen in Afrika evenaarde.

Nasser Al-Attiyah (QAT) for Toyota Gazoo Racing

Al-Attiyah: “Het was een ongelooflijke Dakar voor ons. We hadden sinds 2019 niet meer gewonnen. We zijn blij met het nieuwe T1+ reglement. Mathieu en ik en het team hebben een geweldige prestatie geleverd om te winnen. We waren elke keer als tweede geëindigd sinds we twee jaar geleden naar Saoedi-Arabië kwamen en nu zijn we echt blij dat we ons doel hebben bereikt. De hele race verliep zonder problemen. We waren op onze hoede, maar nu weten we dat we een geweldige auto hebben en we zullen ons best doen voor het wereldkampioenschap. We hebben op de eerste dag een gat geslagen en hebben sindsdien onze voorsprong weten te behouden. We hebben het geluk dat we de Dakar in Saoedi-Arabië mogen rijden en ik wil de regering bedanken voor deze kans om zulke adembenemende landschappen te ontdekken.”

Vanaf de eerste kilometer tot de laatste ging Sébastien Loeb in de aanval, 12 dagen lang. Het leverde hem en zijn Belgische co Fabian Lurquin 2 ritzeges, 10 keer een top vijf plaats en de tweede plaats algemeen.

Foto: FB Sébastien Loeb

Sébastien: “De ervaring van Fabian opgeteld met mijn ervaring opgedaan met Daniel in de afgelopen 5 jaar, liet ons mooie dingen tonen tijdens deze editie. Als we in de toekomst terugkomen zullen we klaar zijn voor de overwinning.”

Overdrive Racing-teamgenoot Yazeed Al-Rajhi en zijn co-piloot Michael Orr stonden tweede op de rustdag, voordat ze na de hervatting van de competitie achter Loeb belandden. De Saoediër behaalde een welverdiende podiumplaats op zijn thuiswedstrijd en bezorgde Toyota een 1-3 eindstand.

Foto: Toyota Racing Media

Al-Rajhi: “Ik ben echt blij en wil iedereen bedanken die mij steunt, de monteurs en Jean-Marc Fortin, maar ook de organisatoren. Ik sta op het podium, maar wat echt telt is dat het hele veld heeft kunnen genieten van de race in Saoedi-Arabië. Ik ben ook blij voor alle toeschouwers die ons hebben bekeken en natuurlijk ben ik blij met onze podiumplek.”

Vierde plaats was weggelegd voor Orlando Terranova en zijn co rijder Oliveras Carreras, hun achterstand bedraagt 1:27:23 op de winnaar. Bahrain Raid Xtreme heeft twee wagens in de top vijf, Loeb en Terranova.

Al-Attiyah’s Toyota Gazoo Racing teamgenoot Giniel de Villiers overwon zijn eigen deel van drama’s en een tijdstraf om een etappe te winnen. Hij en co-coureur Dennis Murphy bereikten Jeddah als vijfde.

Eindstand

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws