Christophe Merlevede wint Pays du Lin bij Historics

Bij de moderne wagens was er de aanwezige Vlamingen in de nieuwe regionale Franse rally Pays du Lin, net over de grens in Hondschoote, een verdeeld succes.

Vincent Verschueren nestelde zich op plaats 3, op een handvol seconden weliswaar van de toenmalige leider en latere winnaar David Salonon, rondtoerend in een gelijkaardige Volkswagen Polo Gti. Maar halverwege moest de Godrive-VW aan de kant geplaatst worden met een kapotte turbo.

Gilles Pyck, die de Renault Clio na een revisie kwam uittesten, klonk tevreden. “De wedstrijd is redelijk goed verlopen. We hebben enkele goeie tijden neergezet op een mooi en heel rap parcours. In deze omstandigheden kan de Clio rally5 tonen welk potentieel hij heeft en met twee top 10 tijden is dit gelukt. Het grootste nadeel, en het meest jammere voor ons, was het late startnummer, en het feit dat onze aanvraag om vroeger te starten afgewezen werd. Want op 2 van de 4 proeven werden we opgehouden door onze voorgangers die van de baan gingen… maar ja, niets aan te doen. Al bij al zijn we tevreden en was het een goeie opwarmer voor komend seizoen.”

Bij de Historics was het al Vlaams wat de klok sloeg. Maar tot veler verrassing was het geen vrijgeleide voor Paul Lietaer, gezien Christophe Merlevede de champagneflessen mocht ontkurken.

“We hebben er vanaf de eerste meters een strak tempo kunnen op nahouden met een scratch op de eerste kp en een ex-aequo op de tweede” aldus de latere winnaar. “Paul Lietaer en mijn neef Cedriek Merlevede moesten meteen in de achtervolging. Paul maakte daarbij nog een foutje op de extreem gladde derde proef waardoor we even opgehouden werden, maar de eindzege kwam niet meer in het gedrang.”

Lietaer kwam inderdaad niet verder dan een vierde stek. “Op de derde proef van de dag verloren we een goeie minuut. In een snelle situatie raakten we een baal stro en kwamen dwars op de weg te staan. De achteruitversnelling had daar bovenop ook nog eens de geest gegeven. Op kp 4 zetten we ons nog eens recht en klokten we de besttijd. 4de algemeen en winst in de klasse was ons deel.”

Naast Christophe Merlevede waren de andere podiumplaatsen voor Cedriek Merlevede met de heropgebouwde Opel Ascona en Lode De Keyser, die als eerste Porschist eindigde. “We hoopten op regenweer om een sterke rally te kunnen rijden met de Ascona, en we werden door de weersgoden gediend. Het is wel niet zo dat ik de BMW voorgoed vaarwel zeg, er staan nog enkele mooie rally’s op het programma met de M3″ aldus Cedriek.

Na Lietaer zagen we Benoit Verlinde, die fun beleefde aan zijn éénmalige uitstap met een M3, Patrick Milleville(Porsche) en Piet Declercq finishen. Laatstgenoemde stond tot vorige week op de wachtlijst en wist pas enkele dagen voordien dat hij mocht starten. Niettemin is hij best tevreden over zijn eerste Pays du Lin. “Het was opboksen tegen de M3’s en andere zware machines. Maar we kenden toch wel een mooie strijd binnenin ons Porsche- team , met Lode als uiteindelijke beste.

Onze Porsche draaide goed en wij ook” lacht Declercq. “Pol Puype las voor de gelegenheid de nota’s dit weekend. Het waren moeilijke weersomstandigheden met modder, wind en regen, maar daar hou ik wel van. Wat resulteerde in een 7 plaats algemeen, en 2de oude historic na “Polle”. Deze nieuwkomer op de Franse kalender zou ik omschrijven als een mooie rally, weliswaar korte klassementsproeven, een leuke sfeer, dus voor ons zeker op naar de volgende editie.”

Geert Lacour plaatste zijn Porsche op stek nummer 9, wat zorgde voor 8 Vlamingen in de top-10.

Mathieu Lietaer viel er net buiten. “Na de mededeling, op zaterdag, dat één van de 3 proeven geannuleerd werd wegens stormschade ( overhangende stroomkabel die op de weg lag). Wisten we dat we vanaf de eerste meter moesten aanvallen. Voor de eerste proeven besloten we Yokohama regenbanden uit te proberen in plaats van de vertrouwde Pirelli’s. De weg leek ook op te drogen door de hevige wind. Paul besliste dat ook te doen. Verkeerde keuze zo bleek, we hadden weinig tractie achteraan en de wagen was niet stabiel in de remzones. Zo misten we onze aansluiting op de eerste proef, de tweede proef leek iets beter te gaan maar toch misten we grip en tractie. Spectaculair om te zien maar nefast voor de tijden. Op dat moment stonden we 12e algemeen. Tijdens de service werd er besloten om op Pirelli’s verder te gaan. Hoewel we onze tijden niet verbeterden waren de verschillen met onze landgenoten kleiner geworden. Het lag er effectief ook heel vettig bij, na passages van de moderne wagens en de frequente wisseling van de ondergrond. Uiteindelijk konden we op een 11de plek algemeen finishen. Het was eens een leuke ervaring om een nieuw tof parcours te ontdekken. Enkel jammer dat de verbinding zo lang was, en de proeven kort. Hopelijk kunnen ze volgend jaar er een rondje extra aan toevoegen of hun proeven langer maken. Voor ons al bij al een goeie opwarmer en ideaal om ritme op te doen voor onze volgende afspraak, short rally van Moorslede. “

Foto’s: Met dank aan Photography Stefanson

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws