Porsche pakt het nieuwe FIA WEC-seizoen aan met grote aspiraties


Porsche gaat het 2022 FIA World Endurance Championship WEC weer in met twee 911 RSR wagens. Het nieuwe seizoen gaat komend weekeinde van start met twee officiële testdagen op de Sebring International Raceway in de Amerikaanse staat Florida. Slechts zes dagen na de zogenaamde Proloog zal op dezelfde locatie de eerste race van het jaar worden verreden. Voor de tweede keer in de geschiedenis van het World Endurance Championship markeert de race op het zes kilometer lange circuit de start van het seizoen. Tijdens de laatste WEC-race op dit legendarische Amerikaanse circuit won Porsche de felbevochten GTE-Pro-klasse.

“We gaan een heel speciaal seizoen tegemoet: het is ons laatste jaar met de fabrieks 911 RSR in de GTE-Pro klasse. We hebben sinds 2013 veel overwinningen geboekt en we willen het verhaal in 2022 met een goed einde afsluiten”, zegt Alexander Stehlig, Director Factory Motorsport FIA WEC. “Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn we in februari een paar dagen naar Barcelona afgereisd om te testen. Onze belangrijkste prioriteit lag daar bij de nieuwe racebanden van onze partner Michelin. We hebben een aantal belangrijke inzichten opgedaan en we gaan met veel vertrouwen naar de seizoensopener in Florida. De Proloog in Sebring moet onze voorbereidingen voor een spannend jaar afronden.”

Porsche WEC

“Vorig seizoen hadden we de trofee van het wereldkampioenschap tot de allerlaatste race stevig in handen – alleen werd die ons door een omstreden situatie met nog 15 ronden te gaan uit handen gerukt. Het team is dat nog niet vergeten”, legt Stehlig uit, en geeft het duidelijke doel voor 2022 aan: “We kunnen niet gemotiveerder zijn. We willen de wereldtitel en onze klasse winnen op Le Mans!”

De race
Tijdens de acht uur durende race leggen de snelste voertuigen een afstand af van ongeveer 1.000 mijl (1.609 kilometer). Dit stelt de teams, de coureurs en hun auto’s voor grote uitdagingen. Ongeveer een derde van het 6,02 kilometer lange circuit in het hart van de “sunshine state” Florida bestaat uit betonnen platen, die tot de jaren veertig deel uitmaakten van de start- en landingsbaan op het voormalige Hendricks Army Airfield. Vanwege de fikse trillingen wordt het circuit op sociale media vaak aangeduid met de hashtag #RespectTheBumps. Het snelle en veeleisende circuit telt 17 bochten, waaronder de 180 graden bocht naar rechts die “The Sunset Bend” wordt genoemd – elk jaar weer een populaire plek voor spectaculaire foto’s.

Sebring was tot nu toe twee keer gastheer van het World Endurance Championship. In 2012 eindigden fabrieksrijders Marc Lieb (Duitsland), Richard Lietz (Oostenrijk) en Patrick Pilet (Frankrijk) als tweede. In het seizoen 2018/2019 wonnen Lietz en zijn Italiaanse teamgenote Gianmaria Bruni de GTE-Pro-klasse met de Porsche 911 RSR. Porsche is verreweg de meest succesvolle fabrikant in de lange geschiedenis van de enduranceraces op Sebring, met een totaal van 18 overwinningen voor het merk uit Stuttgart. De meest recente overwinning werd in 2008 behaald door Timo Bernhard (Duitsland) met de Fransen Romain Dumas en Emmanuel Collard in de Porsche RS Spyder.

“Sebring is een mega-evenement dat we aanpakken naast de IMSA-serie en de Porsche Carrera Cup Noord-Amerika,” zegt Alexander Stehlig met een glimlach. “Het wordt non-stop actie op het circuit. We verwachten een groot feest, net zoals we in 2019 hebben meegemaakt!”

De coureurs van het Porsche GT Team
Voor het seizoen 2022 blijft de cockpit van de Porsche nr. 91 ongewijzigd. Richard Lietz uit Oostenrijk en Gianmaria Bruni uit Italië delen opnieuw de rijderstaken. De Brit John McGregor blijft hun race engineer. De zusterauto wordt bestuurd door de Fransman Kévin Estre en Michael Christensen. De Deen, de wereldkampioen van 2018/2019 en winnaar van de Le Mans-klasse, keert na een onderbreking van een jaar terug naar het FIA WEC-fabrieksteam van Porsche. Adam Hardy uit Groot-Brittannië is als race engineer verantwoordelijk voor de prestaties en de tactische kant van de No. 92 Porsche 911 RSR.

De klantenteams
De gerenommeerde Duitse klantenteams Project 1 en Dempsey-Proton Racing zetten elk twee Porsche 911 RSR’s in voor het WEC-seizoen 2022. Matteo Cairoli uit Italië komt uit voor Project 1. Bij Dempsey-Proton werkt teameigenaar Christian Ried in de No. 77 samen met de twee Britse autocoureurs Harry Tincknell en Sebastian Priaulx. De No. 88 zusterauto wordt gedeeld door de Amerikanen Fred Poordad en Patrick Lindsey met de Fransman Julien Andlauer. Het Britse GR Racing team start het seizoen in de tweede ronde in Spa-Francorchamps.

Porsche WEC

Het Penske-team, dat met het nieuwe LMDh-prototype vanaf 2023 de raceverbintenissen met Porsche in de FIA WEC- en IMSA-series overneemt, komt dit seizoen uit in de LMP2-klasse. De rijdersploeg in de No. 5 Oreca-Gibson bestaat uit de twee nieuwe Porsche-fabrieksrijders Dane Cameron uit de VS en Felipe Nasr uit Brazilië met de ervaren Franse raceprof Emmanuel Collard. De deelname aan de FIA WEC-competitie dient als voorbereiding om vanaf volgend jaar in de Hypercar/GTP-klasse uit te komen.

Een overzicht van teams en coureurs

GTE-Pro-klasse
Porsche GT Team #91 – Richard Lietz (A) / Gianmaria Bruni (I)
Porsche GT Team #92 – Kévin Estre (F) / Michael Christensen (DK)

GTE-Am klasse
Team Project 1 #46 – Matteo Cairoli (I) / TBA / TBA
Team Project 1 #56 – Brendan Iribe (USA) / Oliver Millroy (GB) / Ben Barnicoat (GB)
Dempsey-Proton Racing #77 – Christian Ried (D) / Harry Tincknell (GB) / Sebastian Priaulx (GB)
Dempsey-Proton Racing #88 – Julien Andlauer (F) / Fred Poordad (USA) / Patrick Lindsey (USA)

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws