Lander Dhaene: Ervaring tanken in Franse leerschool

Lander Dhaene, een 23-jarige student uit Watou bij Poperinge, nam vorig seizoen een voorzichtige start op rallywegen. Met een Ford Fiesta R2J maakte hij een leerjaar door, maar wist in moeilijke rally’s als Spa, Condroz en Ieper toch telkens heel verdienstelijk de finish te halen. Met de Franse Rallye Coeur de France deed hij ook zijn eerste buitenlandse ervaring op en dat smaakte meteen naar meer.

“Dit seizoen wil ik een zestal manches van de Franse Renault Clio Trophy betwisten” opent de masterstudent Motosport Engineering aan de Oxford Brookes University(GB). “Te beginnen met Le Touquet komend weekend. Met de Fiesta reed ik vorig seizoen een beetje in niemandsland, dit jaar zullen we uit een heel ander vaatje kunnen tappen. Voor Le Touquet zijn er net geen 40 deelnemende teams in de Clio Trophy. Het contrast is immens, van niemandsland naar ‘warzone’ eigenlijk. Voor ons lijkt de Clio Trophy de way to go. Uit het verleden is al vele malen gebleken dat een cup het beste niveau in iedere deelnemer naar boven haalt. Renault France steunt je daar ook op heel veel vlakken, van aanwezigheid met een ruime assistentiestand, het voorzien van bijvoorbeeld eten en overalls tot de nodige ingenieurs die je bijstaan met raad en daad wanneer het nodig blijkt.

Uit onboardbeelden en de verkenningen kon ik al opmaken dat Le Touquet een heel snelle rally is, verraderlijk glad, met blinde toppen en veel grind. Een schuiver is dus snel gemaakt. Naar tijden toe bereid ik me nu al wat voor op een pak slaag van de Fransen, die ervaring hebben op dit soort traject. Zo is er in de vrijdaglus en klassementsproef van 25 km voorzien, die we tweemaal moeten afleggen, waarvan de tweede maal zelfs in het donker. Ik wil in Touquet vooral de wagen leren kennen, progressie maken, ervaring tanken en uiteraard finishen.

Ik ben zeer blij dat ik een ervaren iemand als Joachim Wagemans naast mij zal hebben als co-piloot. Hij reed al diverse Europese rally’s en dat merk je wel tijdens de verkenningen. De kennis en knowhow die hij opgebouwd heeft doorheen zijn carrière is van onschatbare waarde. Op het programma staan enkele Belgische rally’s, waarvan voorlopig Tielt, Ieper en de Condroz op onze kalender staan, daar zal “Soitje” Geerlandt weer de nota’s voor zijn rekening nemen. Joachim en François hebben samen een succesvol verleden in de wagen. Het klinkt goed tussen ons drieën en ik ben hen heel erg dankbaar dat ze me willen helpen in dit avontuur. We vormen eigenlijk een soort van triumviraat.

We kochten een Renault Clio aan, echter kon deze niet op tijd geleverd worden voor de rally van Touquet. Dus besloten we een Clio te huren uit de ateliers van Orfys Rental Cars in Oudenaarde. Orfys is ons niet vreemd en we hebben een goeie verhouding met de mensen achter de rallyactiviteiten. Daarom hebben we het volste vertrouwen in de service en de begeleiding die ze ons zullen bieden voor deze wedstrijd. Het zal natuurlijk wennen worden aan de nieuwe wagen, van de ongeveer 100 pk van de Fiesta R2J naar de 180 pk van de Clio Rally5. De Clio vergt een totaal andere benadering van de piloot, met deze wagen moet je echt het volledige koppel van de motor benutten. Maar zoals eerder gezegd, willen we vooral veel verschillende invloeden aanleren, plezier beleven en zoveel mogelijk ervaring opdoen.

Dit alles zou natuurlijk nooit mogelijk zijn zonder alle fantastische mensen die hun schouders onder ons project steken. Daarbovenop een hele dikke ‘merçi’ aan de nieuwe partners die we mochten verwelkomen.”

Lander en Joachim gaan in Le Touquet van start met nr.74 op de deuren. Vrijdag wacht er hen twee ronden van telkens 3 klassementsproeven, zaterdag twee ronden van telkens 5 kp’s. In totaal iets meer dan 550 km, waarvan een goede 210 km tegen de klok.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws