23 M Cuppers aan de start in de TAC Rally!

Met een drukke BRC kalender volgen de manches in het voorjaar elkaar in sneltempo op, met komende zaterdag de eerste BRC rally in de provincie West-Vlaanderen. De TAC Rally moest noodgedwongen twee jaar schrikkelen door corona en de bezetting van de Europahal als vaccinatiecentrum, maar neemt nu zijn plaats op de kalender weer in.

Deze rally telt ook als derde manche van de RACB M Cup. Met maar liefst 23 deelnemers aan de start is dit een absoluut record voor de M Cup, en bij nader inzien waarschijnlijk ook voor gelijk welke cup in het BRC van het laatste decennium. U weze dus gewaarschuwd, dit wordt geen korte voorbeschouwing! Kampioenschapsleider Franky Boulat is altijd snel op de gladde wegen rond Tielt, dus zijn voornaamste doel wordt zijn voorsprong uitbouwen op Loïc Pirot, die het verraderlijke en technische parcours nog moet ontdekken. Ook Patrick Diels is van de partij. Hij won de openingsmanche in de Haspengouw maar was afwezig in de SBR. Hij kan mits een goed resultaat zijn puntentotaal ook aandikken en misschien zelfs zijn voorlopig derde plaats in het kampioenschap verbeteren.

Loïc Pirot - South Belgian Rally 2022
Loïc Pirot – South Belgian Rally 2022

Ook Kurt Braeckevelt start met veel ambitie; als snelle man van de streek verklaarde hij deze week nog om voor niets minder dan het podium te gaan. Kampioen Tom Ceuppens zal ongetwijfeld de off-day van de Haspengouw en zijn afwezigheid in de SBR willen goedmaken met een sterke prestatie. Datzelfde geldt voor Philip Lommers, die in de Haspengouw aansluiting vond met de toprijders en enkele scratchtijden wist te noteren.

Philip Lommers - Haspengouw Rally 2022
Philip Lommers – Haspengouw Rally 2022

We verwelkomen ook Gregory Vanovertveldt terug met zijn herstelde wagen na zijn koprol in de Haspengouw, hij zal vast en zeker op zijn hoede zijn om de wagen heelhuids aan de meet te krijgen. Wim Muilwijk komt dan weer de ontgoocheling van de SBR doorspoelen toen hij moest opgeven terwijl hij virtueel derde geklasseerd stond. Dany Claesen tenslotte is ook weer van de partij, hij finishte nog 6e in de SBR en mocht hij deze prestatie kunnen herhalen in de TAC, zou hij gegarandeerd een gat in de lucht springen.


De TAC is traditioneel ook de startmanche van veel streekrijders met een a la carte programma in de M Cup, en dat is deze keer niet anders. Onder hen verwachten we toch enkele geduchte kandidaten voor een podium of dichte ereplaats. Cris Algoedt kent de wegen van Tielt als zijn broekzak, net zoals Thierry Cokelaere. Van alle deelnemers zal Lorenzo Vandenheede het minst ver moeten reizen, hij woont immers op een spreekwoordelijke steenworp van het serviceterrein en zal ook gebrand zijn om zijn sponsors in de kijker te rijden. Voor de spektakelprijs wordt het alvast een nek-aan-nek-duel tussen Didier Spillebeen en Ashley Vercruysse. Marc Maertens start met de Boothuis-BMW waar Frank Baert nog de Haspengouw mee reed maar mist wat wedstrijdritme, we verwachten hem dus wel op de shakedown om er weer in te komen. Steve Brown en Eric Deprez zijn ook geen onbekenden voor de M Cup noch het terrein, we zijn benieuwd hoe zij zich zullen kunnen weren tegen alle nieuwkomers die zaterdag starten.

Lorenzo Vanheede - RS Moorslede 2022
Lorenzo Vandenheede – RS Moorslede 2022

Want wie weet zal er net zoals in de SBR weer een nieuwkomer voor een verrassing zorgen? Niet minder dan 6 teams rijden zaterdag voor het eerst mee onder de M Cup vlag: Stefaan Vandenabeele, Brecht Lavaert, Xavier Debaere, Patrick Lievens, Michael Pittellioen en Manolito Verhaeghe. Het zou uiteraard van weinig inzicht en respect getuigen om te stellen dat deze nieuwkomers hun mannetje niet zullen kunnen staan tegenover de habitués. Elk van deze zes piloten is immers niet aan zijn proefstuk toe en iedereen heeft al ervaring in andere rally’s, sommigen zelfs in de TAC Criterium wedstrijd van weleer. Verwacht deze heren dus zeker niet aan het staartje van het peloton!

Manelito Verhaeghe - RS Moorslede 2022
Manolito Verhaeghe – RS Moorslede 2022


U zult ongetwijfeld al enkele van deze M Cup piloten zien warmdraaien tijdens de shakedown, maar het is wachten tot zaterdag op de meute van 23 M Cup’ers voor heel wat spektakel en dwarse passages met het voorspelde regenweer. Succes aan alle teams!

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws