Gilles Pyck oppermachtig bij Juniors in Tielt

De derde manche van het Junior Belgian Rally Championship, de TAC Rally, was met 11 deelnemers sterk bezet. Voor de eerste keer streden de jongeren in de Clio Trophy met hun Clio’s Rally5 ook mee voor punten in het Junior BRC. Favoriet Gilles Pyck domineerde de wedstrijd en hij profileert zich meteen als een van de titelkandidaten.

Van bij de start reed Gilles Pyck een strak tempo. Hij domineerde de klasse RC4 en reed beheerst naar een prachtige 7de plaats algemeen met de Renault Clio Rally4. “We hadden vooraf niet veel getest met de Clio, buiten een testdag in de buurt van Ieper. Ik moest dit weekend de auto ontdekken en hij is nog beter dan ik dacht. Het chassis is geweldig en de motor heeft bijzonder veel koppel, waardoor hij heel efficiënt en snel is. We hebben vlot gereden, zonder overdreven risico’s te nemen, en de tijden overtroffen onze verwachtingen. Dat belooft!,” aldus Gilles Pyck.

Met 11 bonuspunten (na aftrek van de geneutraliseerde proeven) en de 25 punten voor de overwinning, doet Gilles Pyck een prima zaak in het kampioenschap. Want, de Junior-titel is het hoofddoel. “Na de titel vorig jaar in de Clio Trophy, willen we Renault graag de Junior-titel bezorgen. Daarvoor zullen we het duel aan moeten gaan met Tom Rensonnet, die de eerste twee wedstrijden won met een Clio Rally4. Ik kijk al uit naar de eerste confrontatie, ook met Charles Munster, besluit Gilles Pyck.

Met de TAC Rally wordt op zaterdag 9 april de derde wedstrijd van het Junior Belgian Rally Championship verreden. De Clio Trophy Belgium opent in Tielt ook zijn seizoen, waardoor het startveld goed gevuld is bij de jongeren. De favoriet is trouwens geen onbekende van de Clio Trophy, want de Clio-kampioen van vorig seizoen start als favoriet in deze manche van het Junior BRC.

Jonas Dewilde stuurde zijn Peugeot 208 naar een mooie tweede plaats. “Ik had graag een scratch gereden, maar daar voor was Gilles gewoon te snel. We zijn een keer rechtdoor gegaan op de Poelberg, maar na die verwittiging ging alles weer goed. Deze tweede plaats was het maximum wat er voor ons mogelijk was hier,” vertelde Jonas.

Maxim Decock was blij met zijn derde plaats in de Opel Corsa Rally4. “Gelet op onze erg beperkte ervaring, vind ik het al een prestatie om de finish te halen van deze TAC Rally, die ongelofelijk verraderlijk was. Je moet weten dat het pas de tweede rally van Colin, mijn navigator is. We hebben ons eigen tempo gezocht en dat werd beloond,” aldus Maxim.

De twee meisjes aan de start met een Rally5, haalden helaas de finish niet. Camille Mazuin ging hard van de baan op de Oosthoek, terwijl Clémentine Benoit vast kwam te zitten in de modder na een kleine schuiver. Ook Lander Dhaene ging al vroeg van de baan.

Bij de jongeren met een Rally5, stond er geen maat op Benoit Verlinde, vierde junior, voor Casper Nielsen, de Deen die snel was in zijn eerste wedstrijd met de Clio.
“Alle respect voor Nielsen, want we hebben echt een stevig tempo gereden en hij bleef goed in de buurt. Het was ook onze eerste deelname in Tielt. Echt hachelijke momenten hebben we niet gehad, maar het ging wel hard,” vertelde Benoit Verlinde rustig.
“We kregen een verwittiging op de Poelberg, waar ik even op twee wielen ging toen ik diep sneed. Het glad asfalt en de diepe coupures, daar moest ik aan wennen, maar ook aan het koppel van de Clio-motor. Ik heb altijd met een atmosferische motor gereden,” vertelde Casper Nielsen.

Pierre Manuel Brasseur werd zesde, voor Thibaut Vandeputte en Nikolai Bruyneel, die ook wat tijd verloor door een schuiver toen hij de controle verloor toen hij op een top in de remmen ging en de wagen plots dwars ging.

Klassement Junior BRC (na 3/10 wedstrijden): 1. T. Rensonnet 72 punten; 2. J. Dewilde 51; 3. G. Pyck 36; 4. M. Decock 28; 5. Ch. Munster (L) 18; 6. M. Dalsager (DK) 15; 7. B. Verlinde 12; 8. C. Nielsen 10; 9. P-M. Brasseur 8; 10. Th. Vandeputte 6; 11. N. Bruyneel 4

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws