Volgt Davy Vanneste zichzelf op?

De rally van de Monteberg is één van de oudste wedstrijden op regionaal vlak in de provincie West-Vlaanderen. Vijftig jaar begon alles met een klimkoers, en reden de deelnemers van aan de voet tot aan de top van deze heuvel. In de jaren nadien hebben we de proef in alle gedaantes meegemaakt: van de enige overblijvende rallysprint in Vlaanderen alover short rally naar rally, van een tweedaagse internationaal gekleurd evenement naar een sterke ééndaagse wedstrijd.

Jos Verstappen

Ook dit jaar, de 50e editie, mag het organiserende Superstage, een pleiade sterke rijders verwelkomen voor deze verjaardag. En dan is het vooral uitkijken wat de Citroën C3 R5-rijders uit hun mouw gaan schudden. In de eerste plaats wordt dan gekeken naar Davy Vanneste, de laatste winnaar die het palmares siert. Dit deed hij aan het stuur van een C3, maar voor de Monteberg, Wervik en Ieper opteert Vanneste voor een Citroën uit de stal van DG Sport, zodat het misschien wat wennen wordt in de beginkilometers. Tegenstand mag hij alvast verwachten van merk-en teamgenoten Jos Verstappen, ex-Formule I rijder en vader van, die hier komt proefrijden in functie van de WRC-rally van Ieper, net zoals die andere noorderburen Richard Pex en Roger Hodenius.

Richard Pex

Andere R5-rijders waar het uitkijken naar wordt zijn Jeoffrey Lerminez, die de Fiesta alsmaar beter onder de knie krijgt, Piet Declercq, die dankzij zijn sponsors zijn 60e verjaardag en zijn 100e wedstrijd mag starten met een Skoda Fabia en Steve Bécaert. Al wordt het voor deze laatste een gevecht tegen de tijd om de Fiesta tijdig klaar te krijgen, na motorpech in de rally van Wallonië.

Stefaan Stouf

Wie kan deze heren wat in de weg leggen? In de eerste plaats durven we dan kijken naar de Historics. Tussen de ‘oudjes’ zijn er altijd wel enkele rijders die een plaatsje in de top-10 versieren. Denken we daarbij maar aan Paul Lietaer en de Opel Ascona 400, en de Ford Sierra Cosworth van Stefaan Stouf. Maar ook het klein BMW M3-peloton met Bjorn Syx, Christophe Merlevede, Didier Vanwijnsberghe, Pieter-Jan Maeyaert en Cedriek Merlevede zullen zich niet tot een tweederangsrol laten veroordelen. Of zorgen Wim Carton met de Ford Escort Cosworth en Bram Fonteyne met de Volvo 244 hier voor een opvaller?

Kurt Boone

Moesten de weersgoden zorgen voor de nodige nattigheid, dan wordt het ook uitkijken naar de Mitsubishi’s van onder andere Kurt Boone, Philip Barbier, Thierry Dekoninck en Bjorn Ramboer. Blijft het droog dan kunnen de BMW’s wel voor wat weerwerk zorgen, onder aanvoering van Andy Lefevere (M1), en verder Brecht Hoorne, zeer sterk uit de hoek komend in Moorslede, Thierry Cokelaere, Tuur Vanden Abeele en Michaël Pittellioen.

Reken daar nog een resem snelle voortrekkers bij, met gekende namen als Casper Nielsen(Peugeot 106 Maxi), De Clio-piloten Lander Dhaene, Nico Denys en Christophe Pittellioen, en de Opel Adam-mannen Frederic Berville en Frederik Lerminez.

Christophe Pittellioen

Of zorgt de heroptredende Bart Pyck met de Renault Clio V6 voor de verrassing?

Na verkenningen en controles op zaterdag, start de eerste wagen zondagmorgen om 7u50. De rally gaat over de intussen gekende klassementsproeven Dikkebus, Busseboom en Monteberg. Of een goede 112 km tegen de klok. Iets na 18 uur moet de winnaar gekend zijn van deze jubileumeditie.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws