Voorbeschouwing WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps

Het Circuit van Spa-Francorchamps is komend weekend het toneel voor de tweede manche van het World Endurance Championship 2022. Naar oude gewoonte fungeert de wedstrijd in Spa als generale repetitie voor de 24 uur van Le Mans.

Een veld van 37 auto’s zal zaterdag aan de start staan van de 6 Hours of Spa-Francorchamps, verdeeld over 4 categorieën.

In de topklasse van de Hypercars tellen we (slechts) vier bolides. Toyota Gazoo Racing is er zoals verwacht bij met twee GR010 – Hybrid, met ongewijzigde bezetting. De #7 is voor Conway/Kobayashi/Lopez, de #8 voor Buemi/Hartley/Hirakawa. Na een tegenvallende seizoensopener heeft Toyota wat goed te maken in Spa. Ze nemen het daarvoor opnieuw op tegen Sebring-winnaars Alpine terwijl Scuderia Cameron Glickenhaus opnieuw slechts één SCG 007 LMH inzet. In Le Mans plant Glickenhaus volgende maand wel nog steeds met twee auto’s van de partij te zijn. Pipo Derani vervangt voor Spa Ryan Briscoe in de #708.

Met vijftien inschrijvingen is LMP2 de drukst bevolkte categorie. Het Belgische WRT is daarin met twee auto’s actief. Het te kloppen team is United Autosports – dat de laatste twee races in Spa wist te winnen én in Sebring ook al zegevierde. Filipe Albuquerque en Phil Hanson azen zaterdag alvast op een hat-trick.

In LMGTE Pro vinden we twee Ferrari’s, één Corvette en twee Porsches – waaronder die van Sebring-winnaars Kevin Estre en Michael Christensen.

Nog eens 13 GTE bolides zijn ingeschreven in de Am categorie. Daar vinden we de enige twee Belgische piloten die aan de start komen in Spa, met Sarah Bovy (#85 Iron Dames Ferrari) en Jan Heylen (#88 Dempsey-Proton Porsche).

De race start zaterdag om 13:00, maar al vanaf donderdag is er actie op de baan met de eerste vrije training om 15:30. De kwalificaties op vrijdag starten om 18:20.

Naast WEC zijn ook de Porsche Carrera Cups van Benelux, Duitsland én Frankrijk actief in Spa – met elk 2 wedstrijden.

Koen Wauters,Ivanti,Belgium Racing

Wij kijken vooral uit naar de start van het Benelux kampioenschap. Xavier Maassen en Dylan Derdaele willen dit jaar beide een derde titel pakken. Maar moeten dan wel afrekenen met andere bekende én vooral snelle namen zoals Glenn van Parijs, Sam Dejonghe en Maxime Soulet.

Koen Wauters is ook opnieuw van de partij. De zanger-presentator neemt het in de Pro-Am categorie op tegen onder andere Tom Boonen.

De volledige deelnemerslijst (WEC 6 Hours of Spa) (PDF)

Het programma (PDF)

(foto bovenaan met dank aan Toyota)

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws