Sezoensrally: Toch sterke affiche

Met 77 ingeschreven deelnemers kan de 45ste Sezoensrally uitpakken met een sterke en gevarieerde affiche. De strijd voor de overwinning belooft erg spannend te worden, al krijgt de winnaar van vorig jaar, Grégoire Munster met zijn Hyundai i20 N Rally2, logischerwijze de favorietenrol toebedeeld.

Omdat het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 10 manches telt, waarvan de deelnemers de beste 7 resultaten in rekening mogen brengen, maken de meeste titelkandidaten een selectie. De leider in de tussenstand met drie overwinningen op zijn naam, Stéphane Lefebvre, is er niet bij, net zomin als Adrian Fernémont en Ghislain de Mevius.
Dat biedt natuurlijk mogelijkheden aan de achtervolgers, te beginnen met Gino Bux, tweede in de tussenstand. De Skoda-rijder, genavigeerd door Nicolas Gilsoul, tien jaar lang de vaste navigator van Thierry Neuville op het allerhoogste niveau in het Wereldkampioenschap, won vorig jaar de Stellantis Rally Cup op de maaskiezel. Bux zal dan ook een gooi doen naar zijn eerste overwinning in het Kroon-Oil BRC.

Hij zal echter moeten uitkijken voor de winnaar van vorig seizoen, Grégoire Munster, die bij afwezigheid van de titelhouder startnummer “1” zal krijgen. Hoewel de Hyundai-rijder kiest voor een internationaal programma, komt hij met plezier naar de Sezoensrally waar hij zijn zege van vorig jaar wil herhalen. Nog een oud-winnaar is Vincent Verschueren, die in de TAC Rally al zijn kans greep om een overwinning te scoren. De VW Polo GTi van GoDrive was ook in de Rally van Wallonië heel competitief.

Pieter-Jan Michiel Cracco werd eerder dit seizoen bijgestaan door Grégoire Munster, die hem begeleidde bij de overstap naar de Hyundai. Deze keer nemen ze het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel. Een top 5 is zeker een realistische doelstelling voor PJM Cracco. Maxime Potty zal met zijn Citroën C3 Rally2 de typische maaskiezel ontdekken. Een uitdaging voor de vroegere circuitracer. De overige wagens in de categorie Rally2 zijn de Skoda Fabia’s Rally2 Evo van Jourdan Serderidis en Steve Vanbellingen en de Ford Fiesta Rally2 Evo van Steve Becaert, die vorig weekend nog de Monteberg Rally reed.

Op papier heeft tweevoudig Belgisch kampioen Kris Princen met de Citroën DS3 WRC de krachtigste wagen van het veld, maar de bolide van PH Sport heeft al wat jaren op de teller. We zijn benieuwd of hij op de maaskiezel het vermogen van de Citroën kan benutten om ene gooi te doen naar winst.
Nog een paar snelle 4×4’s zijn de Mitsubishi van Kurt Boone en de Ford Fiesta Rally3 van Vincent Verstraete.

In de categorie voor GT’s kijken we uit naar het duel tussen twee toprijders met een groot hart die in de Rally van Wallonië al voor furore zorgden met hun Porsches. Gunther Monnens, die opgroeide op de maaskiezel, krijgt in eigen streek weerwerk van de Porsche 997 GT3 van Cédric Cherain. Twee lefgozers die er een ongekend spektakel van zullen maken. De andere Porsche 991 GT3 is in handen van Henri Schmelcher.

In het Junior BRC start regerend kampioen Charles Munster als favoriet met zijn Opel Corsa Rally4. Jonas Dewilde was vorig jaar ook al van de partij in Bocholt met zijn Peugeot 208 Rally4. Streekrijder Dean Meuris gaat zijn kans met een Ford Fiesta en Nikolai Bruyneel zal de maaskiezel ontdekken met zijn Renault Clio Rally5.

De Stellantis Rally Cup is opnieuw van de partij in Bocholt. Het veld wordt aangevoerd door Charles Munster, maar de eerste zege van het seizoen ging naar de Duitser Marijan Griebel, tweevoudig Europees Junior-kampioen. Julian Wagner, Thibaud Mazuin, Didier Bosseloir en Paul Souman zijn de andere deelnemers in de Stellantis Rally Cup.

Zoals elk jaar, is ook de M Cup met 15 deelnemers weer sterk vertegenwoordigd in de Sezoensrally. Leider Loïc Pirot krijgt weerwerk van Philip Lommers, winnaar in Tielt, Franky Boulat, Patrick Diels, winnaar in Haspengouw, en Johannes Kessel, die de winst pakte in de South Belgian Rally. Kurt Braeckevelt, kampioen Tom Ceuppens, Frederik Vandeloock en oude bekende Bert Bosmans zijn ook kandidaten op een dichte ereplaats.

In het Historic BRC komt de leider in het kampioenschap, Arthur Kerkhove, aan de start met zijn Porsche 911. In eigen streek wil Christophe De Leeuw, die vorig jaar vroeg van de baan ging, winnen met zijn Opel Ascona. Hij krijgt weerwerk van Dirk Deveux met een Escort en Patrick Mylleville met zijn Porsche. Ook Michel Vandergeeten, oud-winnaar in Bocholt en recent de beste in de Rally van Wallonië, is van de partij met zijn Lancia Delta Integrale.

Tot slot oogt de affiche in de 2WD Trophy ook fraai, met 18 deelnemers.
Tot slot oogt de affiche in de 2WD Trophy ook fraai met 17 deelnemers. De koplopers in dat kampioenschap – Bruno De Wilde en Guy Grosjean – zullen bij hun eerste kennismaking met de Sezoensrally tegenstand krijgen van meer ervaren teams zoals Stefaan Tjoens maar ook van Hanegreefs, Buntinx, Mombaerts. Voor Eric Benaets en Jesse Monnens, deze keer met zijn eigen Astra aan de start, mag de Sezoens wat langer duren dan in 2021.

Het spektakel begint al donderdagnamiddag met een officiële test of shakedown. Die wordt verreden op een stuk van KP Beek-Bree, ten noorden van ’t Hasseltkiezel, de vierbaansweg tussen Bree en Kinrooi. Van 14u00 tot 18u00 zal ongeveer de helft van de deelnemers hun wagen afstellen voor de Limburgse onverhardrally.

Meer info over het parcours, waaronder de onboards van de proeven, en de timing kan geraadpleegd worden op het online publicatiebord op www.sezoensrally.be.

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws