Portugal, terug een duel Loeb-Ogier?

Sébastien Loeb en Sébastien Ogier staan tijdens de Vodafone Rally de Portugal voor de tweede keer tegenover elkaar tijdens het FIA World Rally Championship-seizoen 2022.

De twee meest succesvolle piloten van de rallysport zijn weer verenigd nadat ze in januari een smakelijk gerecht hebben opgediend tijdens de seizoensopener van de Rallye Monte-Carlo. Loeb werd met zijn 47 jaar de oudste winnaar in de geschiedenis nadat hij in een epische strijd de overwinning pakte.

Loeb heeft een zware taak voor de boeg. De negenvoudig kampioen is een vroege starter in de openingsetappe op vrijdag en omdat de omstandigheden droog zullen blijven, zal er weinig grip zijn voor de koplopers op wegen die bedekt zijn met glibberig zand.

Achtvoudig kampioen Ogier jaagt op een zesde recordzege in het land waar hij 12 jaar geleden zijn eerste WRC-zege behaalde. Hij wordt geholpen door een startpositie vier plaatsen achter zijn landgenoot.

Ogier krijgt in de GR Yaris-auto’s gezelschap van kampioenschapsleider Kalle Rövanperä, 2021 Portugal-winnaar Elfyn Evans, die één plaats achter Ogier start, en Takamoto Katsuta.

Rovanperä won twee van de eerste drie rondes, waaronder een spannende overwinning in Kroatië. Hij staat met 29 punten aan de leiding in het klassement, maar is benadeeld omdat hij voor het eerst op onverharde wegen rijdt.

Loeb maakt deel uit van een M-Sport Ford team met vijf wagens, het grootste van een team in de hybride generatie. Hij wordt vergezeld door Craig Breen, derde in de punten, Adrien Fourmaux, Gus Greensmith en Pierre-Louis Loubet.

Dani Sordo vervangt Oliver Solberg bij Hyundai Motorsport voor zijn debuut in 2022. De Spanjaard krijgt in de i20 N-auto’s gezelschap van Ott Tänak en Thierry Neuville, die in Kroatië op het podium eindigden.

De rally wordt verreden in de kuststad Matosinhos. Na de start op donderdagavond in Coimbra worden de deelnemers onderworpen aan 21 snelheidsproeven over 338,34 km in het noorden en midden van Portugal. De finish is op zondagmiddag na een finale over de iconische wegen van Fafe.

De rally vormt het middelpunt van de viering van het 50e seizoen van het WRC. De grootste groep kampioenschapsrijders en -coureurs ooit zal aanwezig zijn en bijna 30 klassieke auto’s zullen over verschillende etappes paraderen.

Foto: FB Rally de Portugal

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws