Benjamin Paque maakt zijn droom waar in de straten van Monaco

De uitdaging was enorm, zelfs bijna onmogelijk. Op zijn 17de ontdekte Benjamin Paque de Porsche Mobil 1 Supercup in de straten van Monaco, in het kader van de legendarische Grand Prix. Benjamin Paque wist dan ook dat het niet makkelijk zou worden. Hij kwam als 22ste over de finishlijn, verbeterde in die race zijn kwalificatietijd met twee seconden en dus mag de jonge wolf tevreden op zijn prestatie terugkijken.

Het team CLRT van de Fransman Come Ledogar stelde niet zo lang geleden aan Benjamin Paque voor om in Monaco zijn debuut in de Porsche Mobil 1 Supercup te maken. Over dat voorstel diende de Luikenaar niet al te lang na te denken, al besefte hij dat de opdracht niet eenvoudig zou zijn. Het team legde geen druk bij de jonge Belg en de opdracht was gewoon om ervaring op te doen en dat in de wetenschap dat testen op Monaco gewoon onmogelijk is. Maar dan nog was het oppassen voor de vele valkuilen van de piste in het prinsdom.

Op donderdagmiddag reed Benjamin Paque zijn eerste meters op de Monegaskische piste. “Ik had vooraf wel een paar uur in een simulator doorgebracht om een idee te krijgen van wat me te wachten stond”, legt Benjamin uit. “Dus ik wist wel hoe de piste liep. De tijden verbeterden snel, ook al werd deze eerste sessie met kostbare minuten ingekort door de aanwezigheid van olie op het asfalt van de tunnel.”

Na een goede debriefing met de technische staf van CLRT, nam Benjamin deel aan de kwalificaties op vrijdag, waarin hij gelijke tred hield met de rijders uit de categorie Pro-Am. Zaterdag werd er niet gereden voor de diverse Porsche 911 GT3 Cup, maar op zondag stond om 12u05 de start van de race op het programma, met een wedstrijd van 30 minuten. Het was de derde en laatste maal dat Benjamin de piste zou betreden. Benjamin won bij de start meteen twee plaatsen, alvorens erg spectaculair aan het ‘zwembad’ voorbij te komen. Die beelden deden de ronde op alle grote schermen in Monaco! “Ik zat midden in een gevecht, en ik naderde de chicane door iets later te remmen dan in de vorige ronden”, glimlachte Benjamin. “Binnenin de auto was het minder spectaculair dan op de foto’s en gelukkig veranderde deze ‘sprong’ niets aan het gedrag van de auto voor de rest van de race…”

copyright © Arthur THILL / ATPimages

Uiteindelijk finishte hij 22ste en dat met een bolide zonder één schram. “Missie volbracht”, lachte de jongeman na de race. “Deelnemen aan de Porsche Mobil 1 Supercup in Monaco was een echte uitdaging, maar het was ook een geweldig idee. Ik moest alles in één keer ontdekken, maar ik denk dat ik aan de verwachtingen van het team heb voldaan. Ik hoop ooit nog eens naar het Prinsdom te kunnen terugkeren om deze eerste ervaring te gebruiken. Ook al is de rijtijd beperkt, ik ben niet gestopt met het verbeteren van mijn rondetijden. Het bewijs is dat ik in de race twee seconden sneller was dan tijdens de kwalificatie!”

Zondagnamiddag vertrok Benjamin Paque alweer richting België, met zijn vader Pierre-Yves, die een jongensdroom via zijn zoon in vervulling zag gaan. Maandagochtend zat hij alweer op de schoolbanken, minder glamour dan Monaco, maar evenzeer een belangrijke stap in het leven.

Op naar nieuwe avonturen…

Foto’s: Georges de Coster

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws