Laatste Le Mans optreden van de twee Porsche GT Team 911 RSR

Porsche heeft zichzelf een groot doel gesteld voor de laatste GTE-Pro-race op Le Mans voor de 911 RSR: het fabrieksteam is vastbesloten om op 11 en 12 juni tijdens de 24 uur van Le Mans een klasse-overwinning te boeken. De endurance-klassieker op het 13,626 kilometer lange Circuit des 24 Heures in het westen van Frankrijk wordt voor de 90e keer verreden en vertegenwoordigt de derde ronde van het FIA World Endurance Championship WEC. Het Porsche GT Team zal twee 911’s met een vermogen van ca. 378 kW (515 pk) opstellen. In de GTE-Am-klasse nemen vijf klantenteams in totaal acht 911 RSR’s voor hun rekening. Na een zorgvuldige voorbereiding in het kader van de Porsche Racing Experience en twee jaar in de European Le Mans Series (ELMS), viert Hollywood-ster Michael Fassbender zijn Le Mans-debuut in de No. 93. Hij heeft zijn persoonlijke “Road to Le Mans” reis gedocumenteerd in zijn eigen YouTube-serie: www.porsche.com/RoadToLeMans. Met 19 overwinningen en 108 klasse-overwinningen is Porsche veruit de meest succesvolle constructeur in ’s werelds belangrijkste sportwagenrace.

“We pakken de 24 uur van Le Mans goed voorbereid aan, met enorme vastberadenheid en als leiders van het WEC-klassement”, zegt Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport. “Dit is de laatste keer dat het fabrieksteam met de twee 911 RSR aan de traditiegetrouwe klassieker deelneemt. We hebben daar nog een rekening te vereffenen: Sinds het debuut in 2019 hebben onze auto’s op bijna alle circuits op de FIA WEC-kalender gewonnen – alleen de winst in de GTE-Pro-klasse op Le Mans ontbreekt nog op onze lijst met successen. Daar willen we verandering in brengen. Er bestaat geen twijfel over dat onze RSR, de zes fabrieksrijders en het team daartoe in staat zijn. En onze klantenteams hebben zeker goede kansen om te slagen in het 23-koppige GT3-Am-klasseveld.”

Sinds zijn eerste deelname aan het FIA WEC heeft de Porsche 911 RSR van de 2019-generatie zeven klassezeges uit 16 races behaald. De auto’s uit Weissach stonden 14 keer op poleposition in de GTE-Pro-categorie. In 2018 behaalde het voorgangermodel een sensationeel één-twee resultaat op Le Mans. “We hebben gezien hoe sterk onze auto’s zijn tijdens de vorige FIA WEC-races. We hebben de afgelopen twee jaar veel geleerd op Le Mans. Nu willen we deze bevindingen implementeren en de langverwachte klasse-overwinning mee naar huis nemen,” legt Alexander Stehlig, Director Factory Motorsport FIA WEC uit. “Tijdens de tests in Aragon hebben we ons goed voorbereid op het hoogtepunt van het jaar. Bovendien hebben we zeer ervaren trio’s in onze twee fabrieksauto’s. Zij zijn zeer vertrouwd met de nukken van dit bijzondere circuit en de uitdagingen van de endurance-klassieker. Toch is de pre-test in de week voorafgaand aan de race ook dit jaar weer enorm belangrijk: Tijdens deze tests bevestigen we de richting die we zijn ingeslagen met onze voorbereidingen. Er is één ding waar ik bijzonder naar uitkijk: De fans zijn terug en de grote evenementen zoals de publieke voertuiginspecties en de rijdersparade staan weer op het programma. Het wordt een prachtig feest voor toeschouwers, teams en coureurs.”

De Porsche GT Team rijders

De Oostenrijker Richard Lietz en de Italiaanse Gianmaria Bruni delen de Porsche nr. 91 en worden net als vorig jaar bijgestaan door de Fransman Frédéric Makowiecki. De No. 92 zusterauto wordt bemand door de GTE-Pro wereldkampioenschapsleiders Kévin Estre (Frankrijk) en Michael Christensen (Denemarken), evenals de Belgische Laurens Vanthoor. Tijdens de race van Le Mans in 2018 behaalde het trio een klasseoverwinning met de 911 in de historische “Pink Pig”-kleuren. In de aanloop naar de belangrijkste en langste race van het jaar leidt Porsche momenteel het constructeursklassement.

De klantenteams

Het Duitse klantenteam Dempsey-Proton Racing rijdt met twee Porsche 911 RSR’s. Het team uit Baden-Württemberg zal twee identieke wagens inzetten onder de namen WeatherTech Racing en Proton Competition. Bij zijn Le Mans-debuut deelt Hollywoodster Michael Fassbender de wagen met fabrieksrijder Matt Campbell uit Australië en de regerend IMSA GTD-kampioen uit Canada Zacharie Robichon, die ook voor het eerst aan de uithoudingsklassieker deelneemt. Het Project 1-klantenteam rijdt met twee 911’s. Hardpoint en GR Racing brengen elk een RSR mee naar het hoogtepunt van het jaar.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws