De eerste grote verschillen na Genk

Voor het begin van de zomervakantie, maakten de IAME Series Benelux hun opwachting op het circuit van Karting Genk voor de derde manche van het seizoen. Onder de 249 aanwezige piloten in Limburg waren er zeven die succesvol waren: Elie Goldstein (X30 Senior), Aaron Ferrazzano (X30 Junior), Edouard Godfroid (Mini), Jordi Broekman (Mini Rookie), Kevin Lemmens (X30 Master), Nick Smit (X30 Senior Cup), en Christof Huibers (X30 Super Shifter) wonnen de Finales in hun klasse op een droge omloop.

Bijna 250 piloten aan de start, met momenten instabiele weersomstandigheden en het circuit van Karting Genk als decor: alle elementen waren aanwezig om er dit weekend een boeiende derde manche van de IAME Series Benelux van te maken. En we werden alvast niet ontgoocheld! Terwijl sommige favorieten hun status konden bevestigen, liep het voor anderen in deze Limburgse afspraak niet altijd van een leien dak. In het merendeel van de categorieën, blijft de spanning desalniettemin groot op twee proeven van het einde van het seizoen.
­
X30 Senior : Goldstein bevestigt

In de zeer hoogstaande X30 Senior klasse (14-29 jaar) toonde Elie Goldstein op zaterdag dat hij niet voor niets tweevoudig kampioen en titelverdediger is: van de kwalificaties tot de Finale, de Brusselaar behaalde de eerste plaats in Genk en kon, nadat hij het commando overnam in het kampioenschap na de manche in Ostricourt, door dit perfecte weekend zijn voorsprong als leider vergroten tot 31 punten.

De andere grote prestatie van het weekend kwam van Sita Vanmeert. Tijdens de Finale kon de Antwerpse haar eerste podium behalen in de X 30 Senior klasse door Sam Balota, Noah Maton en Henkie Kalteren voor te blijven. We noteren eveneens de mooie prestatie van de Fransman Illiano Couture, die 6de werd algemeen en beste Rookie.

Hij kon een plaatsje ingenomen hebben op het podium, maar pech besliste daar anders over. Yani Stevenheydens die als tweede de finishlijn overschreed, werd teruggeslagen naar de 7de plaats na een tijdstraf van 5 seconden (voor een losgekomen voorbumper nadat hij werd geduwd door een tegenstander). We onthouden immers wel zijn vier overwinningen dit weekend en zijn tweede plaats tijdens de kwalificatiemanches. Achter hem waren het de Nederlander Bart Ploeg, de Tsjech Petra Babickova en Julien Koch die de Top 10 vervolledigden.

X30 Junior: Ferrazzano back-to-back

Na Ostricourt, Genk! Aaron Ferrazzano kon, in Limburg, voor de tweede keer triomferen dit seizoen in de X30 Junior klasse (12-15 jaar). Door het pakken van het maximum van de punten na de kwalificatiemanches is de Belg terug te vinden aan de kop van de IAME Series Benelux! Terwijl Alexi Constant het ganse weekend schitterde en met een tweede plaats besloot in de Finale, kende Pacôme Weisenburger zowel hoogtes als laagtes. Maar door de kleinste trede op het podium in te nemen, kon de Fransman de schade ten opzichte van Aaron Ferrazzano beperken. Dit terwijl Thibaut Ramaekers (aanrijding), Noah Monteiro (27ste) en Clément Outran (mechanische pech) een zeer moeilijke einde beleefden op zaterdag.

De Top 5 van de dag werd vervolledigd door de Brit Cathal Clark en Simon Lacroix. Sacha Van’t Pad Bosch, die als 11de eindigde, toonde zich de snelste van de Rookies, maar de Nederlander deed de blikken vooral opkijken met zijn tweede plaats na de kwalificatiemanches.

In het kampioenschap telt Ferrazzano nu 16 punten voorsprong op Ramaekers en 22 op Weisenburger.­
­
Mini: Godfroid winnaar na fotofinish

De deelnemers in de Mini klasse (10-12 jaar) boden de massaal opgekomen toeschouwers in de tribune van de Karting van Genk een spannende Finale. Na meerdere leiderswissels, was het uiteindelijk Edouard Godfroid die uiteindelijk de overwinning pakte met een voorsprong van 29 duizendsten van een seconde voor Gilles Herman! Zo kan de Genappois, reeds auteur van de pole en tweede na de kwalificatiemanches, een bijna perfect weekend afsluiten. De beste zaak van het weekend werd desalniettemin gerealiseerd door Arthur Hoang. De Belg, met Vietnamese roots kon belangrijke punten scoren door de 3de plaats te pakken, terwijl zijn grote rivaal Senna Meunier als 6de eindigde na Maël Le Marchand en Devon Hagelen. Arthur kan de vierde ontmoeting van de competitie aanvatten met een voorsprong van 22 punten.

Onder de grote verliezers van het weekend noteren we Zdenek Babicek en Antoine Venant: tijdens de Finale werd de Tsjech gedeclasseerd (wegens te licht op de weging), terwijl de Belg zich moest tevreden stellen met een 16de plaats.

Mini Rookie: Broekman, na een spannende race tot het einde

Tijdens de Finale van de Mini klasse, is de beslissing in de Mini Rookie categorie (7-10 jaar) pas in de laatste ronde gevallen. In de voorlaatste bocht slaagde Jordi Broekman erin om, via een mooie passeeractie, zijn tweede Finale van het seizoen te winnen voor Priam Bruno. Voor de eerste maal dit jaar moet de Nederlander desalniettemin de leidersplaats in de IAME Series Benelux overlaten aan de Belg die leider was na de kwalificatiemanches. Net na de twee sterke mannen van het kampioenschap, is het Finn Rossen die zich de betere toonde van Milan Becu en de derde plaats veroverde. Luis Bielande vervolledigde de Top 5 voor Djamairo Hoft, Antoine Nicolay, Timéo Rifflart, Adriana Cumbo en Lorenz De Cock.

Na drie proeven telt Priam Bruno nu 5 punten meer dan Jordi Broekman en 29 meer dan Finn Rossen.
­­
X30 Super Shifter: Huibers slaat zijn slag

Laureaat in de kwalificatiemanches en autoritair winnaar in de Finale. Enkel de pole mankeerde opdat Christof Huibers een perfect weekend kon realiseren in de X30 Super Shifter klasse (karts met versnellingsbak). Wat er ook gebeurde, de tweevoudige kampioen en titelverdediger kon zijn tweede opeenvolgende succes optekenen na de overwinning in Ostricourt en hij slaat een grote slag in functie van het tussentijdse klassement van het kampioenschap waar hij nu een voorsprong telt van 24 punten. In de Finale ging de Antwerpenaar, Guillaume Carette en Tim Ver Elst voor. Sam Claes, die auteur was van de beste tijd tijdens de oefensessies, had zich kunnen mengen in de strijd voor de kopposities, indien hij niet moest starten vanaf de 8ste plaats als gevolg van een opgave tijden de kwalificaties. De Limburger moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een 4de plaats voor Thomas Vansteenberghe. In de Top 10 vinden we Jimmy Deveen, Corentin Grégoire, Théo Nicolas, Gilles Vandevoorde en Erik Hellemans, de beste « Master » (ouder dan 40 jaar) in deze volgorde terug.

X30 Master/X30 Senior Cup: Lemmens terug aan de top, Smit pakt zijn tweede

Kevin Lemmens heeft een mooie revanche genomen in de X30 Master klasse (30-39 jaar). Na een moeilijk seizoensbegin, heeft de Balenaar de weg naar de overwinning teruggevonden en scoorde hij eveneens het maximum van de punten in Genk. In de Finale kon hij de twee eerste winnaars van het seizoen voorgaan: Jim Ringelberg en Bjorn Verhamme, die een mooie remonte maakte na de moeizame kwalificaties. In het kampioenschap behoudt Verhamme (458 punten) zijn eerste plaats voor Jim Ringelberg (445), Kevin Lemmens (432) en Thierry Delré (431). In dit klassement noteren we eveneens de voorlopige 9de plaats van Stéphanie Bielande, de eerste van de “Gentlemen” op deze zondag.

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) is het Nick Smit die zijn tweede Finale van het seizoen wint voor Darragh Adriaenssens en Milo Ligtelijn. Maar dat is niet alles! Dankzij zijn tweede plaats na de kwalificatiemanches nestelt de Nederlander zich op kop van de competitie met 11 punten voorsprong op Matthieu Delbauf. De Athois eindigde slechts 9de tijdens de Finale na het incasseren van een tijdstraf van vijf seconden voor een losgekomen voorbumper. Anthony Moonen kende op zijn beurt niet veel succes: met zijn 7de plaats aan de finish zakt hij terug naar de 3de plaats in de IAME Series Benelux. Reken maar dat ze hun revanche zullen willen nemen in Genk tijdens het weekend van 19, 20 en 21 augustus!

(persbericht, foto’s met dank aan P. Verheuge)