2022 Festival of Speed, een onvergetelijke ervaring

Het Festival of Speed presented by Mastercard was dit jaar weer indrukwekkend en het festival was sneller dan ooit uitverkocht. Spectaculaire voertuigen, piloten, partners en exposanten waren aanwezig op het ultieme zomerse tuinfeest van de autosport voor de 29ste keer, waarbij de wereld van de autosport, technologie en toekomstige mobiliteit werd gevierd.

In een opwindende wending werd het absolute heuvelrecord verbroken door de McMurty Spéirling, bestuurd door Max Chilton op zondag in een opwindende 39,08 seconden. Het officiële record is niet meer gebroken sinds Nick Heidfeld het in 1999 vestigde. De VW I.D. R kwam in 2019 dicht in de buurt, toen hij in de kwalificatie een tijd van 39,9 seconden neerzette.

De thuis van auto’s en technologie

Tijdens het weekend waren er meer dan 60 supercars te zien, waaronder de onthulling van de BMW M3 Touring, Mercedes AMG Project ONE, Range Rover Sport en Pagani Huayra Codalunga, naast de nieuwste Le Mans-showstopper van Porsche, de Porsche 963. In de paddocks waren ook de Kalmar 7-97, Hispano-Suiza Carmen en de GMA T.50 te zien. Andere debuten waren Bugatti Chiron Super Sport 300+, Charge Mustang, Czinger 21C, Ferrari SP38, Ford Electric Supervan, Genesis G80 E, Polestar 2 BST edition 270 en Polestar 5 Prototype, Porsche 911 Sport Classic, Radford Lotus Type 62/2, Subaru Gymkhana GL wagon, Subaru Impreza P25 Prodrive.

In een jaar waarin “The Innovators – Masterminds of Motorsport” werden gevierd, was er op het Festival of Speed een van de meest indrukwekkende sculpturen tot nu toe te zien, een eerbetoon aan 50 jaar BMW Motorsport divisie, met een aantal van de meest iconische modellen ontwikkeld door BMW M. Het spectaculaire onderdeel omvatte een E9 3.0 CSL, M1 Procar, V12 LMR, E90 320i WTCC en de BMW M Hybrid V8 – het nieuwe topmodel van het merk voor endurance races, tegen de achtergrond van Goodwood House.

Electric Avenue: The Road to 2030 was er voor het tweede jaar, nu gepresenteerd door bp pulse. De nieuwste EV’s werden tentoongesteld naast een reeks lezingen en presentaties in de informatiehub door experts van The AA en bp pulse. De stands omvatten stadsauto’s, SUV’s, stadsauto’s en sedans, met debuten van de Lucid Air en een driewielig pendelvoertuig van Electra Meccanica.

In het midden van Electric Avenue was het Concepts podium, gepresenteerd door het Britse Volt, waar de volgende generatie elektrische auto’s werd getoond, waaronder de gloednieuwe Lotus Eletre SUV, het Renault 5 prototype en de Fisker Ocean.

Magische motorsport momenten

Het Festival of Speed verwelkomde motorsportlegendes uit het hele spectrum. Wayne Rainey was erbij toen hij voor het eerst in 30 jaar weer in het zadel stapte. Zijn Yamaha YZR500-motor was aangepast door de achterrem en de versnellingspook naar het stuur te verplaatsen, zodat Wayne de heuvel kon trotseren en zelfs een wheelie kon maken bij het uitkomen van de lijn. De drievoudig wereldkampioen was dolblij om herenigd te worden met zijn geliefde motorfiets en kreeg op de heuvel gezelschap van zijn leeftijdsgenoten Mick Doohan en Kevin Schwantz, en voormalig teammanager en mentor Kenny Roberts.

Goodwood was verheugd om verschillende huidige Formule 1 teams te verwelkomen, waaronder McLaren F1 Team, Mercedes-AMG Petronas Formula One Team, Scuderia Ferrari Formula 1 Team en Williams Racing. In de F1 Pit Lane, gepresenteerd door Sky, konden bezoekers de indrukwekkende auto’s zien die klaargestoomd werden voor de iconische hillclimb. Bezoekers konden van dichtbij kennismaken met de coureurs en ingenieurs die aan het werk waren. De coureurs George Russell, Esteban Gutierrez en Zhou Guanyu hielden halt voor foto’s en handtekeningen voordat ze de heuvel betraden. In de F1 Pit Lane was ook de Gen3 Formule E-wagen van Mahindra Racing te zien, evenals de baanbrekende waterstofaangedreven enduranceracewagen van MissionH24, de LMPH2G.

In een explosie van het verleden nam ‘Mansell Mania’ Goodwood over toen Nigel Mansell het hele weekend met ons meereed. De Formule 1 wereldkampioen van 1992 werd voor het eerst in 30 jaar herenigd met zijn kampioenschap winnende Williams FW14B en fans zagen de iconische ‘Red 5’ de heuvel op stormen terwijl Mansell de verjaardag van zijn overwinning vierde. “Ik heb de meest sensationele tijd van mijn leven gehad!”, zei Mansell op zondagmiddag op het balkon van Goodwood House.

Andere coureurs die dit weekend aanwezig waren, waren onder anderen Jenson Button, Tatiana Calderon, Karun Chandhok, Dario Franchitti, Sophia Floersch, Mika Häkkinen, Damon Hill, Travis Pastrana, Bruno Senna, Sir Jackie Stewart, Mark Webber en Tessa Whittock.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws