McRae maakt debuut in Brits Rally Kampioenschap

De beroemde naam ‘McRae’ keert terug naar het Brits Rally Kampioenschap op de Nicky Grist Stages! Max McRae komt uit in de Junior BRC-categorie in een Ford Fiesta Rally4. Zoon van Brits kampioen Alister uit 1995 en neef van wereldkampioen rally Colin, zal voor het eerst deelnemen aan een race op gravel in Groot-Brittannië. Max McRae rijdt komend weekend in de derde ronde van het Motorsport UK British Rally Championship met een Ford Fiesta Rally4 op de Nicky Grist Stages.

McRae, zoon van 1995 BRC kampioen Alister, komt uit Perth in Australië, maar is begonnen aan een mini-tour door het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar hij onlangs deelnam aan de Donegal Rally, Goodwood Festival of Speed en McRae Rally Challenge, voorafgaand aan zijn BRC debuut.

Zijn uitstappen hier in de UK zijn een aanvulling op zijn West-Australische en Australische Rally Championship campagnes waarin McRae een Subaru Impreza WRX STi bestuurt. Hij heeft zijn sporen al verdiend met zijn dominantie op het klassement van de etappetijden tijdens de Winvale Stages in april.

Nu heeft de 17-jarige McRae zich ingeschreven voor de ultracompetitieve Junior British Rally Championship-categorie voor het evenement in Builth Wells. Hij zal het opnemen tegen doorgewinterde European Rally Championship-deelnemer en Noor Ola Nore Jnr, evenals Eamonn Kelly, die in 2021 Junior BRC runner up werd.

Met de vooruitstrevende jongeren die in 2023 de kans krijgen om deel te nemen aan een wedstrijd van het World Rally Championship in een Hyundai i20 N Rally2, is de strijd om de eer van het Junior BRC net zo adembenemend als die in de hoogste klasse van het BRC1.

Maar McRae verheugt zich op de kans om het op te nemen tegen enkele van de snelste jonge coureurs in de sector en zal het opnemen tegen enkele van de beste gravelstages ter wereld, aangezien de Nicky Grist Stages het eerste van vier loose-surface-evenementen op de BRC-kalender zijn.

“Het is geweldig om op mijn eerste BRC-evenement op de Nicky Grist Stages te rijden”, zegt Max. “Het wordt heel anders dan de evenementen in Oz, maar iets waar ik niet op kan wachten”.

Met een van de beroemdste familienamen in de rallysport van de laatste vier decennia, was Max waarschijnlijk voorbestemd om deze mantel op te nemen. Grootvader Jimmy is momenteel de enige coureur die vijf BRC-titels heeft gewonnen en zijn oom Colin wist in 1991 en 1992 ook back-to-back kampioenschapszeges te boeken.

Vader Alister behaalde de Britse titel in een Nissan Sunny GTi in 1995, toen de serie een periode van tweewielaandrijving inging. Nu gaat de volgende generatie McRae’s op weg naar het belangrijkste rallykampioenschap van Groot-Brittannië in een zeer speciaal eenmalig evenement.

Ondanks het grote verschil met de F2-periode die zijn vader reed, heeft Max veel verhalen over de iconische Welshe etappes van de familie gehoord en hij verheugt zich erop om enkele van de etappes te rijden waar zijn voorvaderen tijdens evenementen in het verleden overheen scheurden.

“Na het bekijken van video’s en het luisteren naar mijn vader en grootvader lijken de Welshe etappes heel mooie proeven. Het zal geweldig zijn om te rijden op de wegen waar zij allemaal op gereden hebben”.

Reece Tarren, British Rally Championship Manager: “Het is een hele eer dat Max ons vergezelt in Wales en natuurlijk dat de naam McRae weer terug is in het British Rally Championship. Als je aan rally denkt, denk je aan de verwezenlijkingen van Jimmy, Colin en Alister. Het is fantastisch om de volgende generatie McRae’s te mogen verwelkomen in de Nicky Grist. Ik ben benieuwd hoe hij het er vanaf brengt tegen de andere Juniors, maar hoe dan ook, het wordt een geweldige ervaring voor Max, de fans en ons!”

Alister is net zo enthousiast om terug te keren in de serie, zo’n 18 jaar na zijn BRC titel. “Het wordt geweldig om terug te komen naar Wales,” zegt hij. “Ik heb mooie herinneringen aan de bossen van Wales en we hebben er allemaal rally’s gewonnen, dus als Max voor het eerst kennismaakt met het BRC en de etappes, dan verheug ik me daar echt op.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws