Titanenstrijd in de GTC Rally

Alle rallyfans kijken uit naar de Nacht van Achtmaal, die aanstaande zaterdag 9 juli wordt verreden. De organisatie presenteert de sterkste affiche in jaren. De volledige Nederlandse rallytop komt aan de start. Het belooft een geweldig spektakel te worden.

De volledige top van het Nederlands rallykampioenschap komt naar Achtmaal, aangevoerd door viervoudig winnaar en recordhouder Bob de Jong. Samen met navigator Erik de Wild, wil de Hyundai-rijder een vijfde overwinning pakken in eigen streek. Maar, de regerende kampioen van Nederland beseft dat het niet makkelijk zal worden.
“In eigen streek rijden geeft je altijd een extra boost, maar dit jaar is de concurrentie heel sterk gewapend. Zelf heb ik dit jaar wat tijd nodig gehad om te wennen aan de samenwerking met Erik de Wild, mijn nieuwe navigator. Na drie rally’s hebben we heen en ander verfijnd. We zijn klaar om te knallen in Achtmaal. Ik ben ervan overtuigd dat onze Hyundai competitief zal zijn en dat we mee kunnen doen voor de overwinning,” voorspelt Bob de Jong. “Dat is toch mijn bedoeling!”

Nochtans is de snelste van het begin van het seizoen, Hans Weijs Jr, ook van de partij. Na zijn overwinningen in Assen en de ELE Rally, heeft de vroegere fabrieksrijder van VW Motorsport het volste vertrouwen. Zeker omdat hij met Bjorn Degandt de navigator naast zich heeft waarmee Bob de Jong vorig jaar won.
De andere favorieten zijn de broers Van den Heuvel, die elk met een Volkswagen Polo GTI starten. Zeker Jim heeft vertrouwen na zijn zege in de Vechtdal Rally. Hij heeft duidelijk de juiste afstellingen gevonden voor de Volkswagen Polo GTI R5 en met Jouri Dockx heeft hij een navigator naast zich die de streek goed kent.
“Nu is het te hopen dat we eens wat geluk hebben in Achtmaal, want het zat ons niet mee in de vorige edities. Vorig jaar hadden we mechanische pech en in 2019 reden we al vroeg lek,” vertelde Jouri Dockx. Jim, die van de Nederlandse titel zijn hoofddoel heeft gemaakt dit jaar, kan trouwens rekenen op hulp van zijn broer, tweevoudige GTC-winnaar Jasper van den Heuvel. Die bestuurt een gelijkaardige VW Polo GTI R5. “Maar, van teamorders is geen sprake. Bij de start gaan zowel Jim als Jasper voluit hun kans. We zullen zien hoe de wedstrijd verloopt…”

Kort achter dit handvol kleppers, volgen Gert-Jan Kobus, leider in het kampioenschap met zijn Skoda Fabia, en Kevin van Deijne met een Hyundai i20 N Rally2. De twee jongeren willen dit seizoen ook nog graag een overwinning of podiumplaats boeken.

Richard Pex, die op zijn 59ste debuteert in de rallysport, legt de lat minder hoog. De Limburger ontdekte de rallysport samen met zijn kameraad Jos Verstappen, de papa van Max. Voor de 59-jarige zakenman is het nog maar zijn tweede rally in Nederland, na zijn deelname aan de ELE Rally. Hij brengt wel een erg mooie Citroën C3 Rally2 aan de start. Andere wagens in de topklasse zijn de Hyundai’s van Martin van Iersel en Nick den Braber, de Ford Fiesta van Henk Vossen en de Skoda Fabia R5 van Roald Leemans. De jonge kerel uit Hank maakt een opvallende comeback met deze Skoda.
“En we gaan niet te rustig van start gaan. Ik wil genieten en aanvallen in Achtmaal. Gas er op, tot de laatste bout!”

De GTC Rally telt ook mee voor de drie merkencups, de GR Yaris Challenge, de BMW 130i Challenge en de Motul Renault Clio Trophy. Daarin is het zeker kijken naar onze landgenoot Benoit Verlinde, die al twee manches van de Trophy op zijn naam schreef in Nederland. Stuk voor stuk dus spannende en boeiende Cups waarin voor elke seconde gestreden zal worden. Naast de snelle Mitsubishi’s van Ad Smits, Lambert Parren en Mitchel van den Brink, is het in het NRK ook uitkijken naar de tijden van de Ford Fiesta Rally3 van Ingo ten Vregelaar en naar de tijden van de BMW’s 130i van Wim Muilwijk, Maurice Kuijstermans, Michael Kamper en Jordy de Groot.

Ook Edwin Abbring, de pa van Kevin, komt aan de start met een Peugeot 208 van Pevatec. Ook de Vlaamse delegatie verliezen we best niet uit het oog. Naast Verlinde, zien we Paul Lietaer, met de Opel Ascona 400 de grote zegekandidaat bij de Historics, zijn neef Mathieu Lietaer (Ford Escort MK2), Xavier Dekeyser (Renault Clio) en Christophe De Leeuw (Opel Ascona A). Kortom, een erg sterke affiche voor de editie 2022 van de GTC Rally. Mis het rallyfeest zaterdag niet in Achtmaal.

Foto Van den Heuvel: dank aan Marije Van der Vliet

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws