Net geen podiumplaats voor Belgium Racing in Spa

Belgium Racing heeft een frustrerende derde manche van het Belcar Endurance Championship achter de rug. Op het circuit van Spa-Francorchamps kreeg de regerende kampioen af te rekenen met enkele obstakels en bleek het podium buiten bereik. Een tweede en derde plaats in het Porsche-klassement was een opsteker in de aanloop naar de 24 Hours of Zolder, de belangrijkste race dit seizoen, die over een kleine maand plaatsvindt op Circuit Zolder.

“Bij de kwalificaties zetten we een mooi resultaat neer, met een derde, vijfde en zesde positie”, stelt teamchef Jan Gabriëls. “Het best mogelijke resultaat zeg maar en dat gaf vertrouwen voor de race over 125 minuten. Helaas had de Porsche #99 van Dylan Derdaele en Michael Cool al in de openingsronde te kampen met uitzonderlijke hitte in de wagen vanwege ventilatieproblemen en verloor de #78 van Michiel Haverans en Marc Goossens veel tijd met een euvel aan een van de radiators. De #97 van Koen en Kris Wauters redde de meubelen met een verdiende vierde plaats algemeen, maar voor het eerst dit seizoen staan we niet op het podium en dat knaagt een beetje.”

Marc Goossens had dit weekend een driedubbele rol, want naast Program Manager en rijderscoach, nam hij tevens plaats in het kuipje van de Porsche 911 GT3 Cup type 991. “Ik kende een bijzonder goede start en kon eigenlijk vlot het tempo van de nieuwere generatie Porsche volgen”, vertelt de Kempenaar. “Inhalen is echter moeilijk gezien onze auto toch iets minder performant is dan de nieuwste generatie 911. Bij de eerste pitstop merkten de monteurs een vloeistoflek op. Michiel nam het stuur over waarbij het team hem vroeg uit voorzorg een extra keer te stoppen om de koeling van de wagen te laten controleren. Hij bleef onder die druk zeer rustig en bouwde nadien opnieuw stevig aan zijn reputatie. Zijn chrono’s waren niet alleen enorm snel, maar ook uitermate constant en dat in zijn allereerste race op Spa-Francorchamps. Hij liet zich bovendien opnieuw op geen enkel foutje betrappen en loste met die prestatie ruimschoots de verwachtingen in.”

“Hoewel we net naast het algemene podium eindigen, ben ik wel tevreden met het verloop van het weekend”, verduidelijkt Kris Wauters. “Ik heb me goed geamuseerd en ben blij met onze pace tijdens de race over 125 minuten. Koen nam de start en kon daarbij het tempo van Michael Cool op de #99 volgen. Ik nam vervolgens het stuur over en kon doorstoten naar de vierde plaats. In de slotronde zag ik de #99 nog in mijn spiegel opduiken.

Michael, die voor de laatste stint het stuur terug had overgenomen van Dylan, trachtte mij te passeren in Blanchimont, maar ik kon zijn inhaalpoging pareren en wist zo mijn positie te behouden. Na onze eerste plaats bij de seizoensopener in Zolder en de derde plaats bij de vorige race in Frankrijk, pakken Koen en ik zo opnieuw een ereplaats in de Porsche Endurance Trophy Benelux, de rangschikking van Porsche in het BK uithouding.”

De volgende afspraak van het Belcar Endurance Championship is voorzien op 13 en 14 augustus. Op Circuit Zolder staat dan de 24 Hours of Zolder op het programma, een wedstrijd die Belgium Racing met stip heeft aangeduid in zijn agenda. Het team is mederecordhouder in de Limburgse klassieker qua aantal algemene zeges en wil over enkele weken een gooi doen naar een vijfde triomf.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws