Rallylegend viert zijn 20ste verjaardag

Van 13 tot 16 oktober zal Rallylegend 2022 eindelijk zijn deuren openen voor zijn vele fans en enthousiastelingen uit heel Europa en daarbuiten, met een speciale editie om het twintigjarige bestaan van dit unieke evenement te vieren.

De organisatie en de Republiek San Marino, de bakermat van de Rallylegend, stellen het programma samen voor vier dagen rally, spanning, prestatie en passie, vastberaden om een onvergetelijke twintigste editie van de Rallylegend te bieden.

Het aantal historische wereldkampioenen rally die in deze twintig gedenkwaardige jaren nog nooit aan Rallylegend hebben deelgenomen, is zo gering dat ze op één hand te tellen zijn. Sommigen zijn in de loop der jaren een vaste waarde geworden, zo niet een ambassadeur van het evenement, zoals onze eigen Miki Biasion. En stilaan is Rallylegend ook een niet te missen evenement geworden voor teams en piloten die deelnemen aan het moderne Wereldkampioenschap Rally; Craig Breen zal het bijvoorbeeld niet missen. Maar de Rallylegend is ook de thuisbasis van de Italiaanse rallykampioenen, van wie er velen vaak aanwezig zijn, en van ontelbare grote namen uit andere landen. Allemaal brengen ze enkele van de mooiste, belangrijkste en zeldzaamste rallywagens van vroeger en nu mee, tot grote vreugde en verwondering van het publiek.

En hoe kunnen we dit alles beter vieren dan met een “Super Rallylegend”. De editie van 2022 gaat van start op donderdag 13 oktober, met een spectaculaire nieuwe “Super Special Stage” die ’s nachts zal plaatsvinden. Deze zal ongeveer 4 kilometer lang zijn en rond de Rally Village lopen, waaraan alle ingeschreven equipes zullen deelnemen en die recht zullen geven op een bijzondere “bonus”. Dit wordt voorafgegaan door de traditionele Rallylegend Parade, de presentatie van auto’s en equipes aan het publiek, dit jaar open voor alle inschrijvers.

Rallylegend gaat verder op vrijdag 14 oktober met vier klassementsproeven (waarvan er twee worden herhaald), afgewisseld met de Regrouping, en de niet te missen versnaperingen in het oude centrum van San Marino. Op zaterdag volgen drie tijdritten die twee keer worden herhaald en op zondag 16 oktober volgt de traditionele afsluiting met de laatste vier klassementsproeven (waarvan er twee worden herhaald).

Veertig jaar iconische Lancia 037

Zoals gebruikelijk bestaat de Rallylegend viering altijd uit een breed scala aan aansprekende evenementen. En terwijl veel initiatieven nog in ontwikkeling zijn, zijn er al twee bevestigd.

Eén daarvan zal gewijd zijn aan de veertigste verjaardag van de iconische Lancia 037, de laatste tweewielaangedreven auto die een Wereldkampioenschap Rally won. Veel van de kampioenen en piloten die met de ‘zero’ gereden en gewonnen hebben, zullen aanwezig zijn, samen met een groot aantal van de belangrijkste auto’s, in hun meest legendarische liveries, allemaal “gekruid” met special effects en verrassingen, in ware Rallylegend stijl. En er moet een moment worden gewijd aan het succesvolle debuut van de Lancia 037 tijdens de rally van San Marino in 1982 en de eerste Italiaanse titel, zij het ‘gedeeld’ met de Ferrari 308 GTB. Aan boord van het nieuwe schepsel van ingenieur Limone, dat door Cesare Fiorio op het rallypodium werd gelanceerd, waren de coureurs Tonino Tognana en Massimo De Antoni, die nu terugkeren naar Rallylegend, samen met al die spelers die deel uitmaakten van dat zwaarbevochten Italiaans Rallykampioenschap van 1982.

Foto: FB Rallylegend

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws