Vier op een rij voor Stéphane Lefebvre

Dit weekend begon het Kroon-Oil Belgian Rally Championship aan zijn tweede seizoenshelft met de zesde wedstrijd van het seizoen, de Ypres Rally. De klassieker in de Westhoek telde voor de tweede keer in de geschiedenis mee voor het FIA Wereldkampioenschap Rally. Het leverde een boeiende confrontatie op tussen de Belgische toppers en de wereldtop.

Dat het niveau in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship erg hoog ligt, werd dit weekend in Ieper bevestigd. Stéphane Lefebvre, de huidige leider in het Belgisch rallykampioenschap, domineerde de wedstrijd van start tot finish. Niet alleen in het Belgisch kampioenschap, maar ook in WRC2, waarin hij titelkandidaat Andreas Mikkelsen het nakijken gaf. Een straffe prestatie van de Nordist die opvallend in de Belgische driekleur reed. DG Sport, het team dat zijn Citroën C3 prepareert, had deze decoratie voorzien als knipoog naar het BRC.
“Was dit de beste wedstrijd uit mijn carrière?,” lachte Stéphane Lefebvre. “Dat zou kunnen. Het zal er niet ver af geweest zijn. Ik heb wel maximaal moeten aanvallen, van de eerste tot de laatste proef, want Mikkelsen bleef ook pushen. Deze zege doet me veel plezier. Toen ik drie jaar was, nam mijn papa me voor de eerste keer mee naar Ieper. Ik woon hier 40 km vandaan, dus dit is echt mijn thuisrally. Met vier overwinningen op zak, sta ik er goed voor in het kampioenschap. Afspraak in de Omloop van Vlaanderen binnen twee weken.”

De Brit Chris Ingram, voormalig Europees rallykampioen, had zich vooraf ook ingeschreven voor het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Niet verwonderlijk, want de sympathieke Brit houdt van de Ypres Rally, was hij al reed als Junior, maar hij wordt ook gesteund door Kroon-Oil. Ingram opende sterk met de snelste tijd op de eerste proef, maar op de tweede maakte hij een schuiver. De Brit erkende zijn meerdere in Stéphane Lefebvre, maar voor de tweede plaats bleef hij knokken. Zondagochtend maakte hij definitief het verschil met Grégoire Munster. Ingram pakte meteen de tweede plaats.
“Ik ben heel tevreden, want dit betekent ook een overwinning in WRC2 Junior. Ik heb de ganse wedstrijd hard moeten aanvallen om Grégoire Munster te kloppen. Ik blijf Ieper een geweldige rally vinden. Het is een wedstrijd waarin de snelheid bijzonder hoog ligt,” genoot Chris Ingram.

De derde plaats ging naar Grégoire Munster met zijn Hyundai i20 N Rally2. Een knappe prestatie met een geblesseerde hand en een deuk in het vertrouwen, na zijn zware crash in Staden vorige week. “Ik moet Frédéric Rosati bedanken dat hij deze wedstrijd voor ons mogelijk heeft gemaakt, nadat we onze wagen afgelopen zondag in de vernieling reden. Onze mecaniciens hebben dag en nacht gewerkt om de auto klaar te maken voor de wedstrijd. Ondanks pijn in mijn hand, wat erger werd naarmate de dag vorderde, heb ik hen kunnen bedanken voor het geleverde werk met deze derde plaats,” aldus Grégoire Munster.

Enkele tenoren lieten zich al vroeg verrassen. Davy Vanneste ging in de openingsronde drie keer rechtdoor, waarna hij ook nog lek reed. Hij strandde op de 9de plaats. Daarmee deed hij beter dan Pieter-Jan Michiel Cracco, die met zijn Hyundai i20 N Rally2 van de baan ging, net als Bernd Casier met zijn Ford Fiesta Rally2.

Vincent Verschueren stuurde de VW Polo GTI Rally2 naar een knappe vierde plaats. Toch had de Godrive-rijder gemengde gevoelens: “Weet je, in Staden zaten we vorige week dichter bij Lefebvre. Deze keer konden we echt niet volgen, maar slecht was het ook niet. Op dit parcours waren onze afstellingen niet ideaal. Ik had zondagochtend nog twee warme momentjes.”

Gino Bux, auteur van de snelste tijd op de Pirelli Powerstage, werd vijfde op 14″7 van Verschueren, bij zijn eerste deelname met een topwagen aan de Ypres Rally. En dat nadat hij zaterdagavond een minuut verloor door een gebroken versnellingspook op de Skoda. “Ik denk dat we trots mogen zijn. Vijfde, tussen al dat internationaal geweld op dit moeilijk parcours, dat vind ik echt ongelofelijk. De snelheden liggen hier bijzonder hoog. Erg jammer dat ik plots de versnellingspook in mijn handen had. Het kostte ons een dikke minuut, want Maxime Potty passeerde ons op de proef.”

Maxime Potty moest zondag nog plooien voor Gino Bux. Hij strandde op amper 5″5, na een leerrijk weekend in de Westhoek. Sébastien Bedoret, die door een gebrek aan wedstrijdkilometers dit seizoen nog niet veel ritme op kon doen, strandde op de 7de plaats met de Skoda van SXM, net voor “Mister Ypres” Freddy Loix, die het klassement bij de BRC Masters won. Jammer dat hij na een lekke band in Westouter bijna drie minuten verloor.

Davy Vanneste, Steve Bécaert, die een foutloze wedstrijd reed, en Amaury Molle, winnaar in GT, volgden. Niels Reynvoet verloor kostbare minuten na een schuiver en twee lekke banden, maar de Orfys-piloot heeft wel ritme opgedaan om goed te scoren in de volgende manche van het Kroon-Oil BRC, de Omloop van Vlaanderen, die binnen drie weken wordt verreden in Roeselare.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws