Start tweede seizoenshelft voor Renault Clio Trophy

De Omloop van Vlaanderen is volgend weekend het decor voor de derde van vijf manches van de Clio Trophy Belgium 2022. Na een lange zomerpauze wordt in Roeselare de tweede seizoenshelft ingezet, met na dit weekend ook nog de East Belgian Rally (24 september) en de seizoensfinale in de Condrozrally (5-6 november).

In Roeselare verschijnen tien Clio’s van de Trophy aan de start. “En daar zijn we heel blij om”, stelt Sandrine Wanson, bij MY Racing coördinator voor de Clio Trophy Belgium. “We merken links en rechts dat nogal wat rallyrijders, en niet van de minste, het niet makkelijk hebben om het seizoen vol te maken. Door het kostenplaatje beperkt te houden heeft de Clio Trophy Belgium daar zo goed als geen last van. Na de zomerpauze staat iedereen te trappelen om er opnieuw aan te beginnen!”

En dan in de eerste plaats de rijders die bovenaan de tussenstand prijken. Na overwinningen in de TAC Rally in Tielt en de Rallye de Wallonie tellen Benoit Verlinde en corijder Anton Dupan nu 59 punten, dat is 17 punten meer dan het duo Jeroen Catelin-Christophe Duyck. De 27-jarige Deen Casper Nielsen, die met de Belg Ward Hanssens aan de start komt, volgt nog eens drie punten verderop. De drie duo’s moesten elkaar eerder dit seizoen weinig toegeven en ook in Roeselare wordt een spannende strijd verwacht.

Ook van Nikolai Bruyneel en Xavier Dekeyser wordt er op de West-Vlaamse rallywegen, met hun eeuwig wijzigend asfalt en gripniveau, wel een en ander verwacht. Zij zijn enkele van de vele thuisrijders – dat is ook het geval voor titelkandidaat Jeroen Catelin bijvoorbeeld – en dat is op zo een typisch parcours nooit een nadeel. Al mag niet worden vergeten dat zowel Bruyneel en Dekeyser nog steeds in een leerfase zitten, en vooral gestaag progressie willen boeken. Hetzelfde geldt voor Pierre-Emmanuel Brasseur en Vitalii Antonov. In afwezigheid van Clémentine Benoit zal Camille Mazuin de enige amazone aan de start zijn in Roeselare.

Zoals steeds vallen er in Roeselare ook extra punten te verdienen in de Power Stage, de eerste doortocht op de langste proef van de rally. In de Omloop van Vlaanderen is dat de proef van Passendale 1, waar de rijders van de Clio Trophy Belgium op zaterdagochtend iets na tienen zullen aan beginnen. De bijna 17 kilometer lange chronorit geldt als één van de scherprechters, en iedereen verwacht dat die reputatie ook dit jaar zal worden waargemaakt.

Ook Karl Schuybroek, directeur communicatie bij Renault België Luxemburg, kijkt uit naar de wedstrijd in Roeselare: “De Omloop van Vlaanderen is één van de vaste waarden van het Belgische rallykampioenschap. Vorig jaar maakten de rijders van Clio Trophy Belgium er al indruk, en ik ben er van overtuigd dat dat ook dit jaar het geval zal zijn.”

Op vrijdagavond, start om 18u30, worden er vijf klassementsproeven van de Omloop van Vlaanderen afgewerkt. De resterende 14 chronoritten volgen op zaterdag, de finish wordt iets voor 19 uur verwacht.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws