Lefebvre leidt na eerste dag in Omloop van Vlaanderen

 
Na de openingsdag in de 62ste Omloop van Vlaanderen, de zevende manche van het BRC, is Stéphane Lefebvre de fiere leider. Hij gaat met een voorsprong van tien seconden slapen op oud-winnaar Vincent Verschueren. Ondanks de regenval kort voor de start was er aardig wat volk op de been, onder meer op de populaire proef van de Zoning, die opnieuw honderden toeschouwers lokte.

Niemand durfde het vrijdagmiddag aan om te starten op ‘slicks’ na de korte regenbui, en dus vertrokken alle winstkandidaten op gelijke voet. Stéphane Lefebvre (Citroën) zette meteen de toon met een fabelachtige tijd op de openingsproef op Zilverberg, waarmee hij iedereen meteen op vijf tellen zette. Op Rumbeke scoorde de Nordist een twee op twee, maar hij kreeg de concurrentie wel in zijn zog en op de Zoning nam Vincent Verschueren (VW) een flinke hap terug, terwijl Gino Bux (Skoda) goed weg kwam toen hij spinde tussen twee stenen.

Lefebvre herhaalde in de nachtlus zijn kabinetstukje en zette Verschueren op dubbele cijfers, op 10.8 seconden om exact te zijn. Gino Bux is derde op ongeveer een halve minuut. Maxime Potty (Citroën) is knap vierde op een 40-tal seconden, met in zijn zog Niels Reynvoet (Skoda). Pieter-Jan-Michiel Cracco (Hyundai) is als zesde de enige die het verschil binnen de minuut houdt. Gilles Pyck leidt de Juniors en RC4, voor Marijan Griebel, leider in de Stellantis Cup. In de Clio Trophy staat er geen maat op Casper Nielsen, die vrijdag leider Benoit Verlinde in de vernieling reed, geholpen door de perfecte bandenkeuze.

Kort voor de start vrijdagavond gingen de hemelsluizen even open over de regio. Toch vonden heel wat toeschouwers hun weg naar de klassementsproeven. Op de Zoning, de publiekstrekker van de Omloop van Vlaanderen, troepte het volk samen om op een veilige manier te genieten van de passages. Ook het sfeervolle rallydorp op het binnenplein aan de ‘Kaai’, trok veel geïnteresseerden.

‘De openingsdag verliep zo goed als vlekkeloos. De regen en de proeven in het donker zorgden meteen voor een stevige uitdaging voor alle deelnemers, maar noemenswaardige incidenten bleven uit. Het belangrijkste is dat alles veilig kon doorgaan en dat het publiek zich niet liet afschrikken door enkele buien. Die massa toonde zich overigens voortreffelijk. Het zwaartepunt van de rally, zowel sportief als organisatorisch volgt morgen, met nog veertien proeven, waaronder de afsluitende Power Stage”, aldus organisator Yves Olivier.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws