Aarova Rally: Loix als leider de slotronde in

Na de incidentrijke openingsronde lijkt de rust weergekeerd in de Aarova Rally 2022. In de tweede ronde controleerde Freddy Loix zijn leidersplaats, al moest hij één snelste tijd laten aan Niels Reynvoet.

De voorsprong van de leider is met drie snelste tijden op vier proeven opgelopen tot 31″8. Een veilige marge, volgens achtervolger Niels Reynvoet. “In normale omstandigheden zal ik Freddy niet meer kunnen bedreigen. Het parcours blijft er wel heel verraderlijk bij liggen. Ik probeer hier of daar nog een snelste tijd op de tabellen te zetten. Ik ben blij dat ik in Kruisem toch de snelste was.”

Fred Miclotte heeft als derde een minuut achterstand op Reynvoet en op zijn beurt een minuut voorsprong op Nicola Stampaert, die knap vierde blijft. De vijfde plaats is voor Jo Muylle, die de problemen met de ontwaseming van de voorruit ondertussen verwerkt lijkt te hebben: “De proeven liggen er bijzonder vuil en vettig bij. Het is overleven. Zeker niet makkelijk, maar we blijven genieten van elke meter,” aldus Muylle, die in de top 5 staat.

Casper Nielsen bereikte de hergroepering in Saint-Sauveur met schade aan het spatbord links vooraan. “Ach, dat kan gebeuren. Op de Bruwaan schoven we even te ver in een berm en in het gras stond blijkbaar een paaltje. We hebben enkel blikschade, dus dat valt mee,” vertelde navigator Ward Hanssens. “Voor het overige is deze zesde plaats, als eerste tweewielaandrijver, uitstekend voor onze eerste rally met deze Peugeot 208 Rally4. Casper heeft vooraf niet eens kunnen testen met de wagen en de proeven liggen er heel vuil bij.”

Het verschil met Tim Van Parijs in zijn krachtige Porsche bedraagt ruim een halve minuut. De Porsche-rijder voelt zich niet in zijn sas. “In de eerste ronde hadden we erg veel moeite in de regen. De banden van de Porsche zijn gewoon te breed om het water in plassen weg te krijgen. Nu ligt er op veel plaatsen een grote strook modder. We krijgen het vermogen niet aan de grond. Het is heel moeilijk,” aldus Van Parijs, die vanochtend op de eerste proef veel tijd verloor door een lekke band.

Paul Lietaer, achtste, heeft als leider in Historic nog maar 4 seconden voorsprong op Patrick Snijers, die de achtervolging geopend heeft. De Snor heeft het vooral moeilijk op de nieuwe proeven in Frasnes-lez-Anvaing. “Dat zijn twee schitterende proeven, maar ik ken ze niet goed genoeg en de nota’s volgen niet altijd. Het is vooral op die proeven dat ik tijd laat liggen. Ik zal wat harder moeten trappen op De Bruwaan en in Kruisem,” vertelde Paul.
Patrick Snijers en Anton Dupan hebben nog 4 proeven om 4 seconden goed te maken. De top 10 wordt vervolledigd door Paul-Mathieu Soenens, die knappe tijden klokt met de Ford Fiesta Rally3. Bert Cornelis, 11de, amuseert zich op de gladde proeven met zijn Opel Monza. Xavier Lannoo, die in extremis Vincent Vandenabeele verving in de Subaru Impreza, staat zonder enige voorbereiding mooi 12de, voor Stefaan Tjoens, die een prima zaak doet voor de VAS-titel. En Lander Depotter bewijst zijn mooi rallydebuut met een 14de plaats in de Clio Rally5.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws