Spa Six Hours of een natte editie 2022

De editie 2022 van de Spa Six Hours was dit weekend op het Circuit Spa-Francorchamps veelal een natte editie. Maar de fans van oudere wagens tekenden massaal present en kregen op de piste en in de paddock waar voor hun geld. Het merendeel van de races vond in de regen plaats, maar de rijders lieten zien van geen kleintje vervaard te zijn.

Spa Six Hours Endurance

De hoofdwedstrijd van de meeting, de Spa Six Hours Endurance, heeft een bewogen verloop gekend met onder meer diverse neutralisaties en dat tussen 15u55 en 21u55 op zaterdag. De weersomstandigheden maakten het de deelnemers er niet makkelijker op, met diverse incidenten, erg en minder erg voor de prachtige bolides.

De Spa Six Hours Endurance ging dit jaar naar de Nederlanders David Hart, Olivier Hart en Nicky Pastorelli in een Ford GT40. Onze noorderburen startten van op de polepositie, zaten voortdurend in de kopgroep en in het tweede deel van de race verhoogden ze het tempo, vermeden ze elke fout en pakten ze een niet te betwisten overwinning. Het was de tweede overwinning voor David Hart, vijftien jaar na zijn eerste in een Ford Mustang. De Ford GT40 won voor de vijftiende maal in 29 edities en voor de elfde opeenvolgende keer.

Na de opgave van de #4 Gipimotor GT40 van Emile Breittmayer, Christophe Van Riet en Fred Bouvy pakten de Fransen Olivier Galant en Nicolas Minassian de tweede plaats vóór de winnaars van 2021, Oliver Bryant en James Cottingham, allen in een Ford GT40.

Na tijdverlies door een lekke band klom Eric van de Poele samen met CEO van Ford, Jim Farley, in de laatste fase van de race naar de vijfde plaats, wat de Belgische ex-F1-rijder de ‘Prix Beurlys’ opleverde als beste Belgische vertegenwoordiger.

De Lotus Elan 26R van Sam Tordoff, John Tordoff en Andrew Jordan eindigde op een zeer mooie zesde plaats en won de GT-klasse. Dat was ook het geval voor Serge Libens en Thomas Dozin (Ford Mustang), die de Touring-categorie wonnen, terwijl Vanina Ickx (Ford Falcon Sprint) de derde trede van het podium haalde na een gebroken gaskabel aan het begin van de race. De TVR Grantura MkIII ‘Sebring’ van Jos Wymeersch, Luc De Cock en Oliver Reuben zag de geblokte vlag niet, maar eindigde desondanks als derde in GTP – 2,5 liter.

Belcar Historic Cup

Het waren de deelnemers van de Belcar Historic Cup die op zaterdagochtend de meeting mochten aftrappen en dat met de hemelsluizen open. Na een geanimeerde kwalificatiesessie, waarin de Nederlander Wim Kuijl (Ford Capri RS 3100) de polepositie behaalde, ging de zege naar de Limburger Erik Bruynoghe (Porsche 964), die lang streed met Erik Qvick in de prachtige BMW 320 Turbo Gr.5. De bolide uit Beieren diende echter op te geven, wat dus maakte dat Bruynoghe won, voor een excellente Tom Van Rompuy (BMW M3 E30), die duidelijk nog in het ritme van de European Le Mans Series zat, en de meervoudige kampioen Luc Moortgat (Porsche 964). Christophe Van Riet (BMW M3 E30) en de Nederlander Tim Kuijl (BMW 325i E36) behaalden de overige ereplaatsen.

Ook op zondag werd er in de regen gereden en dat in de late namiddag. Enkele auto’s ontbraken, waaronder de BMW M3 van Christophe Van Riet en de Volvo 242 van Fred Bouvy. Luc Moortgat reed al snel vooraan weg om te zegevieren, maar achter hem werd er strijd geleverd. In hun respectieve BMW M3 E30 zagen we een mooi gevecht tussen de Nederlander Fred Krab en de Belg Guy Fastres, die in die volgorde over de meet kwamen. Nog in de top 10 vonden we de winnaars van de diverse klassen met de Brit Grahame Bryant (Morgan +8), de Belg Luc Branckaerts (Chevrolet Corvette C3), de Italiaan Andrea Tessaro (Dallara X1/9) en de Belg Guy François (Nissan Primera BTCC). Meteen het bewijs van een mooi internationaal cachet van ons nationaal kampioenschap…

Historic Grand Prix Cars Association Pre-66

Het weer was nog steeds nukkig bij de start van de Grand Prix Pre-1966, ook op zaterdagochtend. Op de piste zagen we wagens met motoren voor en achter, uiteraard uit de eerste jaren van het WK Formule 1. Destijds waren de namen Fangio, Clark, Hill, Stewart en andere. In Spa bepaalden de diverse Cooper de gang van zaken in moeilijk weer met een zekere Charlie Martin (T53), die als vijfde van start ging en uiteindelijk de race won, voor poleman Michael Gans (T59) en Justin Maeers (T53). Bij de bolides met de motor vooraan keek iedereen naar de Maserati 250F van John Spiers, maar hij moest in het zicht van de meet de zege uit handen geven en verdween alsnog uit de race! Klaus Lehr redde de eer van Maserati met een zege, voor de spectaculaire Scarab van de Ier Eddie McGuire en de Cooper Bristol MKII van de Belg Erik Staes, auteur van een spectaculaire remonte…

Zondag was het erg nat en zagen we alsnog eenzelfde scenario met opnieuw een zege voor Charlie Martin in zijn Cooper T53 voor de Amerikaan Michael Gans. De Brabham BT3/4 ex-Graham Hill van Tim Child maakte de top 3 volledig. De Maserati 250F van John Spiers won de categorie voor wagens met de motor vooraan, voor Klaus Lehr en Erik Staes. Onze landgenoot scoorde dus een dubbel podium.

Masters Endurance Legends

Bij de minst oude wagens van de meeting zagen we na de kwalificatie een 100% eerste lijn voor Peugeot met de Brit Kriton Lendoudis (908 HDI FAP) voor zijn landgenoot Steve Tandy (90X). Aan het stuur van zijn prachtige Lola Aston Martin, in de kleuren van Gulf, reed echter Christophe d’Ansembourg snel naar de leiding, op de hielen gezeten door Tandy, terwijl in de strijd om de derde plaats Antoine d’Ansembourg (Dallara Oreca), de zoon van Christophe, de betere was van Lendoudis. De Lola Aston Martin kreeg echter remproblemen en Tandy kon van de problemen van d’Ansembourg profiteren om aan de Combes voorbij de Belg te gaan en zo te winnen. Vader en zoon d’Ansembourg stonden wel op het podium. De Zwitser Andy Feigenwinter (Porsche 997 GT3 R) won de categorie GT.

De omstandigheden waren erg moeilijk op zondag voor de tweede race en dus werd er achter de safety car gestart. De Lola Aston Martin van Christophe d’Ansembourg ontbrak en dus konden de beide Peugeot het onderling uitvechten. Steve Tandy domineerde het eerste deel van de race, maar Kriton Lendoudis nam de leiding in handen na de passage in de pitlane… alvorens aan Combes in de fout te gaan op wat vermoedelijk het oliespoor van de Lotus Evora GTE van Daniel Palma was! Steve Brooks, die het stuur van Steve Tandy had overgenomen, won voor Lendoudis en de Ligier JS P2 van Stuart Wiltshire. In GT ging de zege naar Marcus Graf Von Oeynhausen met de Audi R8 LMS GT3 ex-WRT voor de Porsche van Andy Feigenwinter.

Woodcote Trophy & Stirling Moss Trophy

De jaren ’50 waren het decor van de Woodcote Trophy en de Stirling Moss Trophy die samen reden op zaterdagmiddag. Nigel Greensall startte prima in de regen met de Lister Knobbly, voor Michael Gans (Lotus XV) en Tony Wood (Lister Knobbly). John Spiers, de teamgenoot van Greensall, kon echter niet weerstaan aan de comeback van Will Nuthall, die met zijn Lister #8 de zege behaalde. De Lotus XV van Michael Gans vervolledigde het podium algemeen en dat van de Stirling Moss Trophy. De Woodcote Trophy was een zaak van de Jaguar C-Type van Rudiger Friedrichs, voor de Allard J2 van de la familie Llewellyn en de Lotus MkX van Paul en Bourne.

Historic Formula Junior

Tussen 1958 en 1963 was de Formula Junior goed voor enkele hele mooie bladzijden in de autosport en vandaag zien we die wagens in heel wat historische meetings terug. Lotus domineerde de kwalificaties, maar de Alexis van Stuart Roach zorgde op zaterdag voor de show. De Brit wilde de zege, maar Manfredo Rossi di Montelera zou uiteindelijk dan toch winnen met zijn Lotus 22. De Lotus 27 van de Zwitser Philipp Buhofer mocht als nummer drie naar het podium ondanks een spin op het einde van de race. De Belg Christian Lange werd met zijn Envoy mooi vijfde…

Het regende op zondag voor race 2, maar Manfredo Rossi di Montelera deed het opnieuw voor Stuart Roach. Philipp Buhofer was er niet bij en Sam Wilson werd met een Lotus 20 derde in een wagen die op zaterdag door de Belg Hans Ciers bestuurd werd.

Pre-War Sports Cars

Dit waren de oudste auto’s uit het veld, met name uit de jaren ’20 en ’30, en het publiek is er dol op. En hoewel de ‘Racing Specials’ van Maeers-Maeers (GN Parker) en Llewellyn-Llewellyn (Bentley 3/8) favoriet leken, was het toch de frêle Alta Sports 1939, met onder de motorkap een 2-liter krachtbron die het haalde, met achter het stuur Gareth Burnett. Hij won voor de Talbot AV105 Brooklands van Michael Birch en de Bentley 3/4 ½ van Clive en James Morley. Deze machines zijn echt bijzonder en maken heel wat los bij het publiek…

Master Racing Legends F1

Een Belgische zege! Christophe D’Ansembourg won op zaterdagnamiddag met zijn Williams FW07C ex-Reutemann vanop de polepositie, na een mooi gevecht gedurende elf ronden met Steve Hartley (McLaren MP4/1 ex-John Watson), die echter niet de opening vond. De Williams won dus voor de McLaren! Marco Werner (Lotus 87B ex-Nigel Mansell) werd derde voor de Lotus 92 ex-Nigel Mansell van de Brit Michael Lyons en de erg mooie Embassy Hill ex-Graham Hill van de Australiër Jamie Davison, winnaar van zijn categorie.

d’Ansembourg was op zondag echter afwezig en na een start achter de Safety Car op een natte piste, konden de wagens er toch tegenaan gaan. De Embassy Hill van Jamie Davison liet al snel de Lotus van Michael Lyons en Marco Werner voor. De drievoudige winnaar van de 24 Uur van Le Mans zette druk op de Brit en won in moeilijke omstandigheden. Michael Lyons en Steve Hartley mochten mee het podium op, terwijl Davison weer zijn categorie won, voor de Lotus 77 van Nick Padmore die van ver terugkwam.

Masters Gentlemen Drivers

Op zondagmiddag was er een korte uithoudingsrace voor toerwagens en GT-wagens (90 minuten voor de GT’s en 60 voor de Touring Cars) van voor 1966 en ook deze deelnemers deden het in de regen. Er waren uiteraard de nodige incidenten in de regen, maar de deelnemers gaven het beste van zich en uiteindelijk was de zege voor de Jaguar E-Type. Zij haalden zelfs een 1-2, met Rhea Sautter en Andy Newall voor Markus Graf von Oeynhausen. De Shelby Cobra van Niklaus Ditting en Sam Hancock werd derde. De Nederlander Olivier Hart voegde een succes bij de toerwagens aan zijn mooi weekend toe, in de spectaculaire Alfa Romeo Giulia Sprint GTA, voor de Ford Falcon Sprint van de Brit Sam Tordoff en de Ford Falcon van de Brit Tim Scott Andrews.

Masters Sports Cars Legends

Ook voor de Masters Sports Cars Legends, met de machtige prototypes, was het weer geen bondgenoot! De Lola T70 van Hart-Hart en Minshaw-Keen, maar ook de McLaren M1A van Shaw ontbraken bij de start achter de safety car. Tom Bradshaw (Chevront B19) profiteerde ervan op een natte piste om te winnen, voor Manfredo Rossi di Montelera (Abarth Osella PA1) en Michael Gans (Lola T290). Nigel Greensall (McLaren M1B) was indrukwekkend en won de categorie Pre-66, voor de Porsche 911 RSR van Bates-Bates, die het publiek op wat schuivers trakteerde.

Hommage aan Jean Blaton

Op zaterdagmiddag, kort voor de start van de Spa Six Hours Endurance, werd een levendig eerbetoon gebracht aan de Belgische rijder Jean Blaton, bekend onder zijn bijnaam ‘Beurlys’, die in december 2020 op 91-jarige leeftijd overleed. Familieleden, vrienden en persoonlijkheden uit de Belgische autosport verzamelden zich aan de voet van de Raidillon voor een ceremonie om de as te verstrooien van de man die veertien maal deelnam aan de 24 Uur van Le Mans en niet minder dan vijf keer op het algemene podium stond! ‘Beurlys’ rust nu op het mooiste circuit ter wereld, waar hij zo van hield.

(foto met dank aan Roadbook)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws