Een vooruitblik op de komende Spa Rally

De voorbereidingen op de Spa Rally, de langverwachte finale van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2022, zijn in volle gang. Organisator DG Sport broedt op een goedgevuld programma, vol hoogtepunten. Zo zal de eerste etappe, die op zaterdag 3 december wordt afgewerkt, de fans van de wedstrijd in en rond Spa zeker niet ontgoochelen. Met 107,5 kilometer tegen de klok, verdeeld over 10 chronoritten, en met niet minder dan vijf passages in het centrum van Spa wordt er vanaf 8u30 een heel intense dag in gang gezet. Zo rond 19u30 worden de eerste rijders die deze lastige openingsdag hebben overleefd op het podium in het stadscentrum verwacht…


Het programma is dan ook niet min! De eerste proef is al helemaal nieuw: Stavelot-Coo, bijna 15 kilometer lang. Een chronorit in twee delen, met een eerste relatief smal gedeelte door Ster en Renardmont, richting de Haute Levée. Aan het eind van de klim begint dan de tweede helft, met een afdaling richting Amermont, met finish aan de camping van Combes, vlakbij het Circuit van Spa-Francorchamps. Noteren we nog dat het slotgedeelte identiek is aan dat van de proef die in 2021 voor het World Rally Championship werd afgewerkt! Deze KP wordt drie keer verreden.
De spéciale van Spa is die naam meer dan waardig, want net zoals in 2019 komen de wagens in het centrum van Spa aan, via de afdaling van Annette et Lubin. Ambiance verzekerd dus, aan de TRC van deze 7 kilometer lange proef, die eveneens drie keer zal worden afgewerkt.
Met de KP van Chevron komen we op vertrouwd terrein, want deze proef van 15 kilometer is identiek aan die van 2021… alleen wordt die nu in omgekeerde richting afgewerkt! De start wordt dus gegeven op het gemeenteplein van Chevron, waar de rijders op spectaculaire wijze en luid toegejuicht twee keer rond zullen rijden. Volgen de afdaling naar Bierleux Bas, de klim richting Rahier, de strook van Meuville, de haarspelden van Xhierfomont (in afdaling te nemen!), Vallée de la Lienne, de technische klim richting Chession en de finish in Lorcé. Kortom, bekende en ten zeerste geapprecieerde plekken, in een proef die twee keer zal worden afgewerkt.
Ook twee passages in de KP van Moulin du Ruy, die 7 kilometer lang is… en begint met de afdaling van Rosier! Na de doortocht van Moulin du Ruy krijgen de deelnemers een smaller en technisch gedeelte voorgeschoteld. Dat resulteert in een iets kortere, maar zeer gevarieerde proef.


Het menu van de eerste wedstrijddag doet de reputatie van de Spa Rally en andere wedstrijden die in en rond het kuuroord werden georganiseerd alvast alle eer aan. En zij die deze openingsdag zonder kleerscheuren doorkomen, die kunnen ’s anderendaags aan de tweede gang op het menu beginnen, vanaf 8u30 op zondag. Maar daarover later meer…
Info & Inschrijvingen: www.sparally.com

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws