Theux als Powerstage in Spa Rally

Met niet minder dan tien klassementsproeven – goed voor meer dan 107 kilometer tegen de klok, verdeeld over de KP’s van Stavelot-Coo, Spa, Chevron en Moulin du Ruy – zullen er tijdens de eerste dag van de Spa Rally 2022 al heel wat hoogtepunten te noteren vallen. En wat dan te denken van het tweede deel van de wedstrijd, op zondag 4 december? Daar noteren we heel wat vaste waarden, maar ook heel wat nieuwigheden…
Er staan op zondag acht klassementsritten op het programma. Het officiële startpodium, in het hartje van Spa, wordt om 8u30 ’s ochtends overschreden, en het mogelijk duidelijk zijn dat op dat moment nog alles mogelijk zal zijn, in elke categorie.
De deelnemers trekken dan naar de proef van Fays-Show, 13 kilometer lang. Het is de enige proef die volledig identiek is aan die van 2021. Het showgedeelte is even gekend als populair, waarna het dorp van Sassor wordt doorkruist, om vervolgens een relatief technische afdaling richting de hoofdbaan van Polleur te nemen. En uiteraard wordt de proef afgesloten met de jump waar elke rijder, fan of fotograaf naar uitkijkt!

De volgende proef, die van Bruyères, is één van de nieuwigheden van de Spa Rally 2022! Twaalf kilometer lang, relatief smal en bochtig en tussen de hagen: de wegen langs Bruyères, Manaihant, Bois de Rechain en Bois de Herve vormen een hele uitdaging. Die namen klinken de Belgische rallyfans nu misschien nog weinig vertrouwd in de oren, maar lang zal dat niet meer duren! Binnen de organisatie aarzelen sommigen niet om de proef de nieuwe scherprechter van de rally te noemen, en de corijders zullen er hun uiterste best moeten doen! De proef van Bruyères wordt twee keer afgewerkt.
De spéciale van Charneux, tien kilometer lang, is identiek aan die van 2021… behalve dat de proef in omgekeerde richting wordt afgewerkt, en vanaf Croix de Charneux een nieuw slot krijgt! Deze proef bleek bij de vorige editie zo populair dat organisator DG Sport er bij het uitstippelen van het parcours voor 2022 absoluut niet omheen kon. Maar welke richting het ook uitgaat, technisch en glooiend zal de proef altijd blijven. Ook deze KP wordt twee keer afgewerkt.


Blijft er het geval Theux, een vaste waarde in de Spa Rally. Dit keer is het een versie van 13 kilometer, met heel wat nieuwe stroken, naast de bekende plekken. De proef blijft uiteraard smal en bochtig, maar is ook snel… en dient ook als Power Stage! Dat betekent dat de deelnemers tot aan de laatste Flying Finish geconcentreerd zullen moeten blijven… Het valt dan ook niet uit te sluiten dat de Spa Rally 2022 pas in de allerlaatste meters zal beslist worden.
U hebt het begrepen: met 94 kilometer tegen de klok, twee passages in het assistentiepark in het hartje van Spa, en een finishpodium rond 16 uur, vormt de tweede dag op zondag meer dan ooit een belangrijk slotakkoord, zowel voor de wedstrijd als voor het seizoen.
See you in Spa !
Info & Inschrijvingen: www.sparally.com

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws