Op naar een succesvolle start

De Porsche Sprint Challenge Southern Europe is een nieuwe serie die recent werd aangekondigd en de reacties op het initiatief zijn ronduit positief. Met een start op 20 en 21 januari in Valencia zijn de voorbereidingen volop aan de gang en het voorlopige deelnemersveld oogt alvast sterk.

Recent kondigde Cup Challenge Benelux BV, de promotor van onder meer de Porsche Carrera Cup Benelux aan dat het ook in de winterperiode zou gaan racen. Dat initiatief werd als de Porsche Sprint Challenge Southern Europe boven de doopvont gehouden en uiteraard wordt er in het zuiden van Europa geracet.

Een eerste event vindt op 20 en 21 januari in Valencia plaats, gevolgd door een tweede meeting in het Portugese Portimão (11-12 februari) en afgesloten wordt er in Barcelona (24-25 februari). Het eerste seizoen bestaat dus uit drie meetings in vijf weken tijd. Dat is een korte periode, maar ruim voldoende om op een hoogstaande manier een heus kampioenschap af te werken. In 2024 wordt er op vijf meetings gemikt, uiteraard ook in de landen rond de Middellandse Zee. Uiteraard hoeft het geen betoog dat de keuze voor circuits in Spanje en Portugal ervoor zorgt dat er in optimale omstandigheden kan gereden worden, uiteraard vanwege het veel mildere klimaat, maar ook omdat de organisatie voor een kader met de gekende kwaliteit van de Porsche-one -make-series zorgt.

Elke meeting geeft de kans om een volledige dag te testen en de tweede dag een volledig raceprogramma af te werken en dat volgens een strak tijdschema. Op alle meetings is de Prospeed Technical Customer Support en Spare Parts Service aanwezig, alsmede de Porsche hospitality. Voor het goede verloop van de competitie werkt de organisatie uit de Benelux nauw met de Spaanse autosportfederatie samen.

Kwaliteit op alle fronten

“Concreet worden diverse types Porsche toegelaten, in concreto de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – en diverse types Porsche Cayman GT4 Clubsport (718 GT4 Clubsport, 718 GT4 Clubsport MR en 718 GT4 RS Clubsport) met maximaal aantal wagens per divisie (GT3 Cup Division en GT4 Clubsport Division) dat rond de 25 zal schommelen”, aldus Series Manager Lars Plato. “Tijdens de alle track sessies worden de Porsche 911 GT3 Cup en de Porsche Cayman GT4 Clubsport gescheiden. De deelnemers komen naar gelang hun ervaring en niveau ook in diverse klassen uit.”

Ondertussen is alles in volle voorbereiding en werkt de organisatie om van het eerste seizoen meteen een voltreffer te maken. “Daarvoor moet aan diverse voorwaarden voldaan worden. Ten eerste willen we een zo sterk mogelijke competitie op de piste. Dat betekent niet alleen goed gevulde startvelden, maar ook de beste teams en sterkste rijders. In die optiek beperken we ook het aantal inschrijvingen, om de behoeften van onze klanten zo goed mogelijk in te vullen. De inschrijvingen laten het beste verhopen, waarbij we echter nog extra inzetten op de competitie met de diverse Porsche Cayman GT4 Clubsport. Wij willen ook de beste teams en rijders met de Porsche Cayman GT4 Clubsport naar het zuiden halen. Het tweede element is de kwaliteit van de hele competitie die de deelnemers ook een stukje ontspanning in een prachtig kader moet bieden.”

Sfeer op en naast de piste

Wie in de winterperiode naar het zuiden reist, doet dat in het kader van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe om zijn of haar Porsche de sporen te geven, maar ook om te genieten van het prachtige kader in Spanje en Portugal. “We zorgen voor een warm onthaal van de deelnemers op de vooravond van de eerste dag waarbij we iedereen tijdens de openingsreceptie welkom heten. Mensen moeten op een ontspannen manier aan de competitie kunnen deelnemen en dat beogen we dus ook echt. Na de drie meetings op vijf weken tijd, ronden we het seizoen op een feestelijke manier met een mooie prijsuitreiking en ceremonie af.”

Het deelnemersveld krijg ondertussen gestaag vorm en de namen van deelnemers en teams worden over afzienbare tijd bekend gemaakt.

(foto’s met dank aan Porsche Sprint Challenge Southern Europe)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws