Een seizoen 2022 voor de geschiedenisboeken

De VW Fun Cup powered by Hankook heeft een seizoen achter de rug dat de liefhebbers niet snel zullen vergeten. Enkele weken na de explosieve finale op Circuit Zolder, is het tijd om de statistieken erbij te nemen. En die spreken voor zich!

Wie VW Fun Cup zegt, zegt meteen bomvolle startvelden tijdens de zeven wedstrijden van het seizoen. Telkens stonden er minstens 35 deelnemers op de startgrid, met uiteraard een spectaculaire uitschieter van 119 exemplaren van de beroemde racekever voor de Hankook 25 Hours VW Fun Cup, goed voor meer dan 600 rijders op de deelnemerslijst. Gemiddeld geeft dat maar liefst 54 wagens voor iedere race. Indrukwekkend.

Kwantiteit, maar ook kwaliteit

Binnen dat grote peloton werd er meer dan ooit met het mes tussen de tanden gestreden voor de zeges en de titels. Het ultieme bewijs: maar liefst zes verschillende teams gingen met de zege lopen. De #480 Milo Tourneur van de uiteindelijke kampioenen Guillaume Mondron, Simon Tourneur en Gilles Verleyen zegevierde tijdens de openingswedstrijd op het Circuit Jules Tacheny de Mettet, terwijl hun teamgenoten op de #280 Milo Socardenne en de #489 Milo HHH respectievelijk de beste waren tijdens het Franco Fun Festival en de Trophée Nostalgie op het Circuit de l’Anneau du Rhin.

DRM Motorsport trok driemaal aan het langste eind. De #477 DRM Autographe won als enige twee races, op Circuit Zandvoort en op het Circuit de Nevers Magny-Cours, terwijl de #299 het seizoen met een succes afsloot op Circuit Zolder. En hoe zouden we de triomftocht van de #424 Groupe Lemoine by M3M kunnen vergeten tijdens de afgelopen Hankook 25 Hours VW Fun Cup?

Op die lijst ontbreken de #199 DRM Credeco, de #377 Michaël Mazuin Sport en de #415 Clubsport Racing, drie wagens die zeker en vast een overwinning hadden verdiend, maar telkens net tekortkwamen. De #199 en de #415 stonden wel op het podium, net als de #486 Michaël Mazuin Sport, de #483 Orhes Racing en uiteraard de zes verschillende winnaars van 2022. Samen betekent dat tien verschillende teams op het algemene podium.

Tot viermaal toe bleef het verschil tussen de twee beste teams beperkt tot minder dan tien seconden. Vier wedstrijden waarin de strijd om de zege dus pas in de slotfase werd beslist! En wat dan gezegd van de 25 Hours, waar de #424 tot in de slotminuten tot het uiterste werd gedreven door de #415 Clubsport Racing. Het uiteindelijke verschil, na een late tussenkomst van de Safety Car: net iets meer dan dertig seconden…

Lorenzo Donniacuo als kwalificatiekoning

Niet alleen tijdens de races, maar ook in de kwalificatieronden bleven de verschillen vooraan beperkt. Hoewel de startorde meestal werd bepaald door het kwalificatiespel, kregen zes verschillende rijders een polepositie achter hun naam: Tristan Földesi (#498 Compact Machinery by Leader), Ulysse De Pauw (#2 DRM Autographe), Cédric Bollen (#477 DRM Autographe), Kevin Caprasse (#280 Milo Socardenne), Kevin Balthazar (#280 Milo Socardenne) en Lorenzo Donniacuo (#489 Milo HHH). Die laatste was de enige die tweemaal naar de pole reed en won op het einde van het seizoen ook de Hankook Qualifying Trophy.

Het kleinste verschil tussen de twee snelste rijders werd in Zolder genoteerd, waar de kloof slechts vijf duizendste seconde bedroeg. Gemiddeld werden de twee snelste wagens gescheiden door iets meer dan drie tiende van een seconde.

De Biplace populairder dan ooit

Voor de zesde keer al ging de titel bij de Biplaces, de categorie waarin passagiers deel uitmaken van de wedstrijd, naar Car-Pass LRE by DRM. De #365 nam een flink deel van de in totaal 515 codrives tijdens het seizoen 2022 voor zijn rekening. Meer dan de helft daarvan werden georganiseerd in het kader van de Hankook 25 Hours, waar meer dan 300 passagiers een unieke ervaring hebben beleefd!

Uniek, dat is het juiste woord om de VW Fun Cup powered by Hankook te omschrijven. Nog iets meer dan vier maanden geduld en dan gaat het licht eindelijk weer op groen, zoals de traditie het wil tijdens de Kronos 8 Hours op het Circuit Jules Tacheny de Mettet.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws