Xavier Dekeyser en Nele Tassaert kampioen in RC 5!

Xavier Dekeyser en Nele Tassaert mochten voor hun seizoensafsluiter zeker met opgeheven hoofd het terrein in de buurt van Spa verlaten.

“Dat Spa opnieuw heel intens ging worden wisten we al lang want het is de meest technische rally van het jaar” aldus co-pilote Nele Tassaert. “Maar na publicatie van de inschrijvingslijst zagen we plotseling dat we wel heel veel kans maakten op de eretitel in het Belgische kampioenschap en daardoor begon de stress nog te verhogen.

Focus en fris zijn was de boodschap. De verkenningen hebben we dan ook heel secuur voorbereid. We wilden niks doen mislukken van onze kant, enkel het weer en plotselinge mechanische breuk konden we niet voorzien.

Op de dag van de Shakedown begon het te sneeuwen waar we ook niet op gerekend hadden. Na 3 rondjes beslisten we om te stoppen om zonder accidenten aan de rally te kunnen starten. Gelukkig was het de zaterdagochtend opnieuw droog, we wisten wel dat het zeker op veel stukken nog gevaarlijk vettig ging liggen. Boucle 1 zijn we erin gevlogen, toptijden neergezet. Vanaf boucle 2 begon het plots te minderen waardoor onze stress begon te groeien. De laatste 3 klassemetsproeven op zaterdag waren ook volledig in het donker. Voor ons ook al veel moeilijker met onze mollenogen! KP Spa was gewoonweg overleven, het was meer dan vettig.

De zondag was 1 grote stressdag! We moesten onze 3de plaats veilig stellen om het Belgische kampioenschap te winnen. Slim rijden, seconden winnen en er niet afgaan, dus hoofd erbij houden was de boodschap. Ondanks de stress verliep alles vlekkeloos, de samenwerking en nota’s zaten top, het rijden was top. Bij de voorlaatste proef Charneux hadden we bijna 1 minuut voorsprong dus mochten we het bij de laatste Theux niet verpesten. Het is waarschijnlijk nog nooit zo stil geweest in de auto op de verbinding. Focus focus, inhouden waar nodig en die laatste KP uitrijden. Bij de finish hebben we het uitgeschreeuwd!!!

Wij twee, beiden Belgisch kampioen in de RC5 klasse…wie had dat ooit durven dromen na 2 seizoenen. Once in a lifetime maar waar we ook hard voor gewerkt hebben. Nu efkes genieten van onze titel en daarna de planning voor 2023 opmaken!”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws