Ott Tänak naar M-Sport in 2023

Het was een puzzelstukje dat al gevallen was, maar nog niet definitief op zijn plaats lag. Daar is vandaag officieel verandering in gekomen. De Est Ott Tänak en zijn co Martin Järveoja zullen het komende WRC seizoen bij het team van M-Sport Managing Director Malcolm Wilson rijden in een een Ford Puma Rally1 Hybrid.

Tänak, in 2019 nog kampioen bij Toyota, reed de afgelopen drie seizoenen bij Hyundai Motorsport als teamgenoot van onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe, maar kondigde eerder al zijn vertrek aan.

In 2011 debuteerde de Est bij M-Sport, een jaar later reed hij zich voor een eerste keer in de punten en behaalde zijn eerste podiumplaats. In 2016 greep hij net naast een eerste overwinning ten gevolge van een lekke band in de WRC rally van Polen. Nog een jaar later pakte hij in Sardinië en Duitsland die overwinningen wel. Nadien volgde de overstap naar Toyota en Hyundai, en nu dus terug naar Ford.

Ott en Martin zullen alle 13 rally’s op de kalender van 2023 rijden, maar wie zijn teamgenoten worden is op het moment van schrijven nog niet bekend.

“M-Sport is de plek die me als rallyrijder heeft grootgebracht en de plek die me alle harde lessen en ervaring heeft geleerd om een rijder van topniveau in het World Rally Championship te worden,” zei Tänak. “Sinds ik wereldkampioen ben geworden, heb ik die titel niet kunnen verdedigen, en ik zal pas vrede met mezelf kunnen hebben als ik dat opnieuw heb behaald. Ik heb veel gesprekken gehad met Malcolm en we delen zeker dezelfde ambitie voor het komende seizoen. Het wordt een grote uitdaging voor ons, maar ik ken de mensen bij Dovenby Hall, ik weet waartoe ze in staat zijn en met hun passie om alles te geven wat ze hebben, kunnen we uitdagen voor het kampioenschap,” laat Tänak weten.

M-Sport Managing Director Malcolm Wilson bevestigde dat Tänak de Puma al heeft getest. Hij zei: “Hij is naar Dovenby geweest om onze faciliteiten te bekijken en de Puma te testen in Greystoke Forest. Uit Ott’s eerste feedback kunnen we opmaken dat we er alle vertrouwen in hebben dat we in 2023 kunnen meedingen naar het wereldkampioenschap.”

(foto’s met dank aan M-Sport)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws